Samfund

Nye motorveje kaldes skidt for klimaet, men gode for bilisterne

Naturfredningsforening mener, at regeringens udspil er "sort". I bilisternes interesseorganisation er der omvendt glæde at spore.

Regeringen har planer om en tredje Limfjordsforbindelse, nye motorveje til Kalundborg og Hillerød samt undersøgelse af en fast forbindelse mellem Als og Fyn.

Det er nogle af elementerne i et udspil om en plan for den danske infrastruktur de næste mange år, som regeringen præsenterer torsdag klokken 12.

Regeringen vil ikke give TV 2 indsigt i hele udspillet før pressemødet, men kun fortælle om udvalgte delelementer.

Men allerede nu vækker planerne begejstring hos bilorganisationer, mens man i miljø- og klimavenlige organisationer begræder initiativerne.

Hos FDM, der varetager bilisternes interesser, mener man, at initiativerne ser spændende ud. Her vil man især gerne nedbringe noget af den ventetid, som bilisterne oplever i køer på motorvejene:

- Med det in mente er det nogle rigtig gode projekter, som indtil videre er blevet præsenteret. Det er lige præcis de steder, hvor folk sidder i kø hver dag, i hvert fald når verden er normal, og der ikke er corona. Så set med de øjne er det positivt, siger Dennis Lange, som er chefkonsulent i FDM.

Fra grøn tale til sort handling

Der er dog ikke meget at juble over, hvis man kigger på udspillets effekt på udledningen af CO2. Det mener direktør Lars Midtiby fra Danmarks Naturfredningsforening:

- Det er blevet sagt, da regeringen trådte til, at valgets tale var grøn. I dag synes jeg, regeringens svar er sorte, siger han.

I Danmarks Naturfredningsforening mener man blandt andet, at den tredje Limfjordsforbindelse, som efter planen vil gå over den lille ø Egholm, vil ødelægge livsvilkårene for fredede dyrearter.

Og så mener man, at man i planen satser for entydigt på motorveje, hvor man ifølge Danmarks Naturfredningsforening ikke har gjort nok for at sikre, at der i fremtiden kommer flere miljøvenlige biler på vejene.

- Det her skubber bare yderligere i retning af, at vi ikke når de mål, vi har sat os, siger Lars Midtiby med henvisning til ambitionen om, at Danmark skal udlede 70 procent mindre CO2 i 2030.

Her er et overblik over de elementer i udspillet, som regeringen har valgt at dele med TV 2. Hele planen præsenteres torsdag klokken 12, og derefter skal regeringen forhandle en aftale på plads med et flertal i Folketinget.

Elementer fra regeringens udspil

 1. En tredje Limfjordsforbindelse

  Der skal anlægges en tredje Limfjordsforbindelse. I dag er motorvejstunnelen plaget af stor trængsel. Der vil være tale om en cirka 20 kilometer lang motorvej med fire spor over øen Egholm.

 2. Nye motorveje

  Regeringen lægger op til, at der skal laves nye motorveje flere steder i landet:

  - En ny motorvej mellem Regstrup og Kalundborg, så der kommer motorvej hele vejen fra København til Kalundborg.

  - Motortrafikvej mellem Allerød og Hillerød skal laves til en firesporet motorvej.

 3. Udvidelse af eksisterende motorveje

  Regeringen lægger op til, at flere eksisterende motorveje rundt om i landet skal udvides. Det drejer sig om:

  - Regeringen vil udvide E45 mellem Aarhus S og Aarhus N og mellem Vejle og Skanderborg S.

  - En udvidelse af E20 Fynske Motorvej syd om Odense til Odense V. En strækning på 14 kilometer.

  - Hillerødmotorvejen mellem Motorring 3 ved Motorvejskryds Gladsaxe og Ring 4 ved Bagsværd.

   

 4. Andre tiltag

  - Der skal laves en forundersøgelse af muligheden for en fast forbindelse mellem Als og Fyn.

  - En forundersøgelse med henblik på at lave motortrafikvej på rute 26 mellem E45 ved Aarhus og Søbyvad.

  - En tunnel under Marselis Boulevard i Aarhus, der skal skabe direkte adgang mellem E45 og Aarhus Havn.

  - Regeringen vil give landets største byer mulighed for at indføre bilfrie søndage.