Samfund

Kirkeklokker gik i gang af sig selv i nat

Præsten blev også vækket og til sidst fandt hun hovedafbryderen.

Borgere i Helsingør blev natten til torsdag vækket af ringende kirkeklokker fra domkirken Sct. Olai, som ligger midt i byen og i øjeblikket er under renovering.

Klokkerne gik i gang med at ringe omkring klokken 01.15, og kort efter begyndte telefonerne hos Nordsjællands Politi også at ringe

Det fortæller Rolf Hoffmann, vagthavende hos Nordsjællands Politi, til TV 2 torsdag morgen.

- Kirkeklokkerne kan åbenbart gå i gang af sig selv. Jeg fik så mange opkald fra trætte borgere, at jeg tænkte, at nu måtte jeg hellere tweete ud, at vi var i gang med at kigge på det, siger Rolf Hoffmann.

Præsten hoppede i gummistøvlerne og trak stikket

Efterfølgende kom vagtchefen i kontakt med domkirkens sognepræst, Kirsten Winther, som ikke kunne forklare kirkeklokkernes bimlen og bamlen.

Hun lå i sin seng og sov, da klokkerne gik i gang, og ligesom sine sognebørn, fik hun en brat opvågning. Kirsten Winther bor nemlig 100 meter fra kirken, fortæller hun til TV 2.

- Jeg har jo ikke forstand på det. Jeg vidste kun, at der skulle slukkes for noget, men jeg vidste ikke hvad, siger hun.

Kirsten Winther prøvede forgæves at få fat i kirketjenerne og kirkeværgerne, men da ingen svarede - sikkert fordi de sov - besluttede hun sig for at tage sagen i egen hånd.

Hoppede i et par gummistøvler

Sognepræsten hoppede i et par gummistøvler og gik hen til sin larmende arbejdsplads i håb om at møde nogen, som kunne hjælpe.

Og heldet var med hende, for foran kirken mødte hun en mand, som var blevet vækket af klokkernes utidige kimen og stod kiggede på kirken.

- Jeg spurgte ham, om han havde forstand på teknik. Han havde ovenikøbet en lommelygte med, siger Kirsten Winther.

Hun låste kirken op, og sammen med manden tog et kig på de tekniske installationer i kirken.

Til sidst fandt de frem til en afbryder, hvorpå der stod "klokker", som de trykkede på, og straks var der stille. Dermed kunne byens borgere endelig få fred efter cirka 45 minutters konstant kimen

Drillede også i påsken

Dagen derpå står uret på kirketårnet i Helsingør fortsat stille. Klokken siger 01.45 - tidspunktet, hvor Kirsten Winther slukkede for hovedafbryderen i nat.

Men der har tidligere været problemer med de uredelige klokkers forkynden. Under højmessen påskedag ville kirkeklokkerne heller ikke holde op med at ringe, og også her måtte kirkens medarbejdere til sidst trække stikket ved at slukke for hovedafbryderen.

Onsdag havde reparatører kigget på klokkerne, men det var tilsyneladende ikke nok, for samme nat vækkede de borgerne i byen.

- Det er en meget voldsom lyd. På forkerte tidspunkter er det som en sirene. Folk må tænke, at der er udbrudt krig. Og i gamle dage blev klokkerne jo netop brugt som advarselssignal, fortæller Kirsten Winther, som på vegne af kirken beklager nattens larm overfor byens borgere.

- Jeg har været her i mere end 25 år, og det er kun sket én gang før, siger hun.

Da TV 2 taler med sognepræsten torsdag formiddag, er hun lige kommet fra konfirmandforberedelse, og har ikke status på klokkerne.

- Jeg går da stærkt ud fra, at der kommer nogen og kigger på det. Men der er måske kun to klokkefirmaer i hele Danmark, så det er ikke sikkert, at de har tid i dag, siger hun.

I mellemtiden står de løsslupne klokker fortsat uden strøm, og Kirsten Winther forsikrer, at Helsingør kan sove uforstyrret i nat.