Samfund

De høje boligpriser vil ikke udløse ny finanskrise, siger Nicolai Wammen

Det seneste år har boligmarkedet slået den ene rekord efter den anden, og flere økonomer udtrykker bekymring. Men regeringen afviser indgreb.

De rekordhøje boligpriser får ikke finansminister Nicolai Wammen (S) til at frygte en ny finanskrise i Danmark.

Det siger han under en spørgetime i Folketinget.

- Jeg mener ikke, at de sidste kvartalers udvikling på boligmarkedet isoleret set kan udløse en ny finanskrise i Danmark, lyder det fra finansministeren.

Han mener, at situationen nu er anderledes end situationen før den seneste finanskrise. Her var "prisstigningerne kraftigere over en længere periode".

Det er Enhedslisten, som har stillet finansministeren spørgsmål i Folketingssalen. Partiet vil både høre om regeringens vurdering af faren for en ny finanskrise, og om regeringen har planer om indgreb på boligmarkedet.

Nicolai Wammen slår igen fast, at regeringen ikke har planer om indgreb på boligmarkedet. Men de "vil følge udviklingen tæt i de kommende måneder".

Økonomer frygter udviklingen

Det seneste år har boligmarkedet slået den ene rekord efter den anden, og senest viser tal fra Boligsiden.dk onsdag, at priserne på villaer og rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse er steget yderligere i marts.

Udviklingen betyder, at huse nu bliver handlet for 12 procent mere end i marts sidste år. For ejerlejligheder og sommerhuse er stigningen henholdsvis 14 og 19 procent.

Under spørgetimen gav Nicolai Wammen udtryk for, at han synes, det er glædeligt, at det frygtede prisfald på grund af coronakrisen er undgået, og at han ikke umiddelbart er bekymret.

- Indtil nu er det vigtigt at sige, at de stigende boligpriser kan forklares ved husholdningernes høje indkomst og opsparinger samt det historisk lave renteniveau, siger ministeren.

Modsat Wammen har flere økonomer den seneste tid udtrykt bekymring.

En af dem er Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank.

- Det ser fornuftigt, men faretruende ud netop nu, siger Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, til TV 2.

Han mener, udviklingen går for stærkt, og at det kan ende med store prisfald på boliger, som man så under finanskrisen.

Nationalbanken: Kan blive nødvendigt med indgreb

For få uger siden meddelte Nationalbanken på et pressemøde, at man forventer, at huspriserne samlet vil stige 9,7 procent i 2021.

Ligesom finansministeren gav Nationalbankdirektøren, Lars Rohde, udtryk for, at han ikke frygter en ny finanskrise på baggrund af udviklingen i boligmarkedet.

Dog gjorde han det klart, at det meget vel kan blive nødvendigt med politiske indgreb for at dæmpe udviklingen.

Det Systemiske Risikoråd, som Nationalbanken er en del af, har offentliggjort, at de på sit næste møde forventer at henstille til, at der iværksættes tiltag.

- Rådet ser med stigende bekymring på udviklingen og vil analysere effekterne af forskellige tiltag rettet mod boligmarkedet, lød det i en pressemeddelelse 23 marts.