Coronavirus

Skolelukninger sker med for kort varsel, mener lokalpolitiker

Det kan være enormt svært for nogle familier at skulle omstille sig på under et døgn, siger skoleleder på Herstedvester Skole i Albertslund.

Det var kun få timer før sengetid mandag aften, at skolerne i Albertslund og Rødovre fik beskeden fra kommunerne om, at de alligevel ikke kunne tage imod elever tirsdag.

Og så fik de travlt med at sende varsler ud til forældrene om, at den fysiske undervisning desværre var aflyst.

Det er en frustrerende situation for både skoler, forældre og kommunen, at eleverne ikke kan møde op, og det gør det ekstra besværligt, at der er så kort varsel.

Det mener blandt andet Nils Jul Gjerlev, der er forælder til en datter i 7. klasse på Herstedvester Skole i Albertslund og sidder i kommunalbestyrelsen for konservative.

- Det er urimeligt, at udmeldingerne kommer så sent. Man laver det hele om fra den ene dag til den anden. Man kan simpelthen ikke give skoler og forældre besked med så kort varsel, siger han til TV 2.

Nedlukningen i Albertslund Kommune sker som en konsekvens af, at kommunen har passeret bekymringsgrænsen på mere end 200 smittede per 100.000 indbyggere.

Men allerede søndag lå smittetallet højt, fortæller Nils Jul Gjerlev.

Nils Jul Gjerlev mener, at myndighederne ved at melde ud så sent giver skolerne alt for svære vilkår at arbejde under.

Han undrer sig derfor over, at man ikke varslede i bedre tid.

- Jeg synes, at man bør kigge på varslingssystemet, sådan at skolerne får lidt mere tid, siger han.

Han bakkes op af hans partifælle, folketingsmedlem Per Larsen (K), som til TV 2 foreslår at lave et system, hvor skolenedlukninger bliver meldt ud om torsdagen for derefter først at træde i kraft fra om mandagen.

- Jeg var i chok

Det var ikke kun forældrene i Albertslund Kommune, der skulle være omstillingsparate. Samtidig med, at forældrene i Albertslund blev meddelt, at deres børn ikke må vende tilbage til fysisk undervisning, løb den samme besked ind til forældrene i Rødovre Kommune.

Hjemme hos 33-årige Maria Holm-Havskjær var det ellers en forventningsfuld dreng, der havde glædet sig til at komme tilbage til sine klassekammerater i 2. klasse på Valhøj Skole.

Men disse forventninger måtte hans mor sætte midlertidigt på standby.

- Jeg var i chok. Jeg tænkte, det er bare løgn, siger Maria Holm-Havskjær til TV 2.

Maria Holm-Havskjær går lige nu hjemme, så hun kalder sig for en af de heldige, der har mulighed for at hjemmeundervise sin søn.

Hendes otteårige søn var hårdt ramt af sidste nedlukning. De online lektier var vanskelige, han savnede sine venner, og så var han især påvirket af uvisheden om, hvornår han måtte vende tilbage, fortæller Maria Holm-Havskjær.

- Min dreng blev rigtig ked af det. Hans første reaktion var "nej, det er løgn". Han havde glædet sig meget til at komme tilbage, siger hun, men tilføjer, at hun har forståelse for, at myndighederne kan blive nødt til at lave hurtige nedlukninger for at få smitten under kontrol

Var for hurtige på aftrækkeren

Borgmester i Rødovre Britt Jensen fortæller til TV 2, at nedlukningen ikke kommer som en overraskelse.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, men vi var forberedte på, at det kunne ske, siger hun med henvisning til, at Rødovre Kommune har oplevet et stigende smittetal de sidste 14 dage.

Albertslund borgmester Steen Christiansen (S) havde mandag formiddag skrevet på sin Facebook-profil, at skolerne i Albertslund Kommune genåbner som planlagt efter påsken. Et opslag han seks timer senere blev nødt til at trække tilbage.

Og selvom der er forståelse på borgmesterkontoret i Albertslund, så ærgrer det Steen Christiansen, at den endelige besked om lukningen kom så sent.

- Det kan diskuteres, med hvilken hast sådan en beslutning bliver udmeldt, sagde han mandag.

- Det er sådan, vilkårene er

På Herstedvester Skole sidder skoleleder Yasar Cakmak tilbage med stor skuffelse og ærgrelse, men han forstår godt, at skolen bliver nødt til at vente med at få elever og lærere tilbage.

- Det er upraktisk og ubelejligt for både medarbejderne, familierne og børnene, men det er sådan, at vilkårene i landet er lige nu, siger han til TV 2.

På grund af den sene udmelding er det ikke alle forældre, der har kunnet skaffe hjælp til pasning - mens andre slet ikke har den mulighed. Tirsdag morgen er der derfor et til fire børn i de fleste indskolingsklasser på grund af nødpasning, fortæller Yasar Cakmak.

Generelt er det dog skolelederens opfattelse, at der er en stor velvilje og forståelse blandt familierne, selvom nogle ifølge Yasar Cakmak rammes hårdere af nedlukningen end andre og skal omstille sig på urimeligt kort tid.

Indtil videre er alle skoler og fritidsordninger i Albertslund og Rødovre Kommune lukket fra 6. april og frem til 11. april.

Udover Albertslund og Rødovre må otte andre kommuner vente med at genåbne skolerne.

Det drejer sig om Brøndby, Gladsaxe, Fredensborg, Halsnæs, Høje Taastrup, Ishøj, Vallensbæk og Helsingør.