Coronavirus

EMA-chef kobler AstraZeneca sammen med blodpropper - ny melding på vej

EMA's bivirkningskomité mødtes tirsdag om vaccinen fra AstraZeneca.

Det europæiske lægemiddelagentur, EMA, har hele tiden sagt, at det var muligt, at der er en årsagssammenhæng mellem tilfælde af blodpropper og vaccinen mod coronavirus fra AstraZeneca.

Alligevel har agenturet aldrig villet koble vaccinen med blodpropperne. Men nu er der nye toner fra EMA.

- Jeg mener, vi nu kan sige, at der er en klar kobling til vaccinen, siger chefen for EUs vaccinestrategi, Marco Cavaleri, til den italienske avis Il Messaggero.

Årsagen til sammenhængen er endnu ikke kendt, og vaccinens fordele opvejer stadig dens risiko, siger Marco Cavaleri.

Han fortæller, at konklusionen kun er første del af en længere undersøgelse, EMA har i gang.

Melding på vej

I løbet af ugen vil der komme en melding om, hvad sammenhængen betyder for vaccineudrulningen.

Det bekræfter David Benee Olsen, der er Norges repræsentant i EMAs bivirkningskomité, PRAC, til TV 2.

Han sad tirsdag med til et møde, hvor man tager stilling til, om der skal ændres i vejledningen til vaccinen, eller om særlige grupper ikke anbefales at få vaccinen. Som det ser ud nu, står der en advarsel på vaccinedoserne.

Præcis hvad man diskuterede, kan han ikke komme ind på. Men David Benee Olsen er positiv ud fra det, som Marco Cavaleri er citeret for.

- Fra Norges hold er vi glade for det, for det er, hvad vi har talt for i flere uger, siger han.

Norge er et af de lande, hvor man har set flest af de særlige blodpropper per vaccineret. Af de omkring 120.000 personer, der har fået et stik med vaccinen, har man kendskab til seks tilfælde, heraf fire dødsfald.

Få, men ens tilfælde

Over 140.000 danskere har fået mindst et stik med vaccinen.

Lægemiddelstyrelsen i Danmark er i øjeblikket i gang med at undersøge to danske indberetninger om de meget sjældne tilfælde af det særlige sygdomsbillede: blodpropper i kombination med et lavt antal blodplader. Det ene tilfælde er et dødsfald.

Torsdag oplyste de britiske myndigheder, at de har identificeret 30 tilfælde af de sjældne blodpropper efter brug af den AstraZenecas vaccine. Det er seks gange så mange, som de britiske myndigheder tidligere har oplyst. Der er givet 18,1 millioner AstraZeneca-doser i Storbritannien til og med torsdag.

Alle tilfældene - både de danske, britiske og norske - er opstået 7-14 dage efter vaccinationen.

I alt er der indtil 22. marts indberettet 65 tilfælde af den sjældne kombination af blodpropper og få blodplader, hvoraf 14 er dødsfald, i EØS-landene. Størstedelen er opstået blandt kvinder under 50 år, siger Marco Cavaleri.

Kontrast til tidligere melding

Udmeldingen fra Marco Cavaleri står i kontrast til tidligere, hvor EMA mente, at der ikke kunne påvises en sammenhæng mellem den svensk-britiske vaccine og tilfældene af det usædvanlige sygdomsbillede.

Det fik flere lande til at genoptage udrulningen af AstraZenecas vaccine. Nogle lande, for eksempel Tyskland, Holland og Canada, har valgt kun at give vaccinen til folk, der er ældre end 55 år.

Marco Cavaleri understreger, at der kan være forskel på, hvordan de enkelte lande tolker en ny EMA-melding.

- Styrken af covid-19 er forskellig fra land til land: I Italien dør stadig 500 mennesker om dagen, men i Norge er det næsten ingen. Det retfærdiggør forskellige tilgange, siger han.

Vaccinen er stadig på pause i Danmark indtil uge 15. Det samme er tilfældet i Norge.

Lægemiddelstyrelsen venter på den officielle udmelding fra EMA og PRAC, inden man tager stilling til, hvad den vil betyde for den danske udrulning, oplyser styrelsen til TV 2.