Samfund

Ung grønlænder blev misbrugt som barn – nu går hun til valg på at hjælpe andre

Flere af Kornelia Benjaminsens søskende har begået selvmord, og hun overvejede det også selv, men nu har hun valgt en anden vej.

Portrættet af den 26-årige grønlandske studerende, Kornelia Benjaminsen, pryder valgplakaterne langs de sneklædte veje i den grønlandske hovedstad, Nuuk.

Når der tirsdag er valg til det grønlandske parlament, stiller hun op for partiet Siumut og på en sag, der har haft afgørende betydning for hendes eget liv.

Som barn blev hun udsat for seksuelle overgreb og omsorgssvigt. Nu vil hun sørge for, at andre får den hjælp, hun aldrig fik.

- Fra jeg var fem år gammel, blev jeg seksuelt misbrugt af flere i min familie. Og der var ikke nogen, der gjorde noget. Det må ikke ske for andre, siger hun.

Massivt omsorgssvigt

Kornelia Benjaminsen er født og opvokset i den lille bygd Eqalugaarsuit i Sydgrønland, men bor i dag i Nuuk, hvor hun læser jura på universitetet – men det lå slet ikke i kortene, at hun skulle nå dertil.

Foruden de seksuelle overgreb var Kornelias barndomshjem præget af massiv omsorgssvigt – og som den ældste i en søskendeflok på syv tog hun ansvar for sine brødre og søstre, når moren drak sig fuld eller var høj på hash. Faren døde i en drukneulykke for år tilbage.

- Da jeg var 15 år, gik jeg til kommunen for at få hjælp. Men de henvendte sig til min mor, som afviste problemerne. Derefter skete der ingenting, fortæller hun.

Opvæksten tog hårdt på de syv søskende, som kom i pleje, da faren døde, og moren flyttede fra bygden. Her kom de i forskellige plejefamilier og mistede kontakten til hinanden. I dag er kun fire af de syv søskende stadig i live. En lillesøster og to yngre brødre har begået selvmord.

- Jeg overvejede også at tage mit eget liv, da jeg var yngre, fordi jeg havde det så svært. Jeg turde ikke at tale om alt det, der var sket. Jeg ønskede bare at få fred, siger hun.

Kriminalitet i Grønland

Helt overordnet bemærker Grønlands Politi, at den kriminalitet, som er tilknyttet landets socialt forankrede problemer, er stigende i en grad, der er yderst bekymrende. Især selvmords- og overgrebsstatistikken er alarmerende.

- I 2020 blev der registreret 120 selvmordsforsøg i Grønland – en fordobling siden 2016.

- Det er især generationerne født i 1970’erne og 1980’erne, der har oplevet én eller flere hændelser med vold, alkoholproblemer eller seksuelle overgreb i barndommen. For personer født i 1995 har 20% været udsat for seksuelle overgreb, inden de fyldte 18 år.

Kilder: Grønlands Politis årsstatistik 2020 og Befolkningsundersøgelsen 2018.

Et bedre liv

Kornelia valgte i stedet at kæmpe for et bedre liv og opsøgte en psykolog, som foreslog, at hun begyndte at tale åbent om de smertefulde minder.

- Det var svært at tage hul på, men vi har brug for rollemodeller, der tør at tale om seksuelle overgreb. Det er et stort tabu. Til valgdebatter bliver jeg ofte bedt om at nedtone min personlige historie – emnet er for tungt og gør folk kede af det. Men hvis vi tier problemet ihjel, kommer vi det aldrig til livs, slår hun fast.

Yderst bekymrende

Hos Grønlands Politi ser politimester Bjørn Tegner Bay med stor bekymring på den seneste årsstatistik.

Den viser, at antallet af overtrædelser af den grønlandske kriminallov (svarende til den danske straffelov), som blandt andet tæller vold og seksualforbrydelser, er steget med knap 50 procent fra 2018 og frem til i dag. Og antallet af voldsanmeldelser alene er næsten fordoblet i samme periode.

I forhold til resten af Rigsfællesskabet ligger Grønland i top med langt flere sager pr. borger end både Danmark og Færøerne. Det får nu Bjørn Tegner Bay til at efterlyse handling. Han foreslår for egen regning at indføre et slags systembolaget kombineret med en bestillingsordning af alkohol.

- Vi ser store udfordringer med rusdrikkeri kombineret med en spontan tilgang til at drikke meget. Jeg tror, at man vil kunne forhindre den spontane tilgang til alkoholindtagelse, hvis man skal planlægge sit alkoholindkøb for eksempel med en uges varsel, siger han.

Også hans grønlandske kollega, politikommissær Katrine Sandgreen, oplever problemet som presserende.

- Det er jo ikke særlig sjovt – ikke mindst fordi, når man har boet i det så længe, så begynder de ting, vi ser, at blive normale. Det er et område, vi skal have gjort noget ved. Vi skal have ændret den måde, vi tænker på vedrørende alkohol, siger hun.

Men Kornelia Benjaminsen tror ikke på, at løsningen findes i at begrænse alkoholen. Hun foreslår mere strukturelle velfærdsændringer for at komme problemerne til livs.

- Alkohol er ikke roden til problemet. Det er andre underliggende faktorer, der medfører et misbrug. Jeg ser hellere, at Grønland får et mentalt sundhedscenter eller en psykiatrisk skadestue. Og så vil jeg gerne have psykologuddannelsen til Nuuk, siger hun.