Samfund

Flere skal i behandling for barnløshed, men ventetiden er nu op til et år

Dansk Industri foreslår, at fertilitetsbehandling kommer under behandlingsgarantien. Professor, Socialdemokratiet og SF er ikke enige.

For mange danskere lader drømmen om at blive forældre vente på sig – og i en sådan grad, at et stigende antal bliver nødt til at få hjælp for at få ønskebarnet. Men allerede inden påbegyndt behandling kræver det stor tålmodighed at være ufrivilligt barnløs.

Vi kan tælle æggene og sædcellerne, men det fortæller ikke noget om biologien bag

Søren Ziebe, Rigshospitalet

I dag kommer over 10 procent af alle danske børn til verden ved hjælp af fertilitetsbehandling, og på seks år er antallet af fertilitetsbehandlinger steget med 5000.

Det betyder, at der i det offentlige lige nu er op til et års ventetid på at komme i behandling – og det er vel at mærke efter, at flere barnløse par allerede har prøvet på den naturlige måde i op til et år for overhovedet at komme i betragtning til at få hjælp.

Men det er ikke godt nok, lyder det nu fra Dansk Industri (DI), der foreslår at gøre fertilitetsbehandling til en del af behandlingsgarantien. På den måde kan ufrivilligt barnløse blive henvist til private klinikker, hvis der er en ventetid på mere end tre uger i det offentlige.

- Man skal tænke på, at det her for mange par er en kamp mod tiden. Den gode nyhed er, at vi kan hjælpe. Vi har privat behandlingsgaranti, så lad os hjælpe de mange danskere hurtigere, siger Jakob Scharff, der er DI’s branchedirektør for velfærdspolitik og varetager de private klinikkers interesser, til Berlingske og TV 2.

Ekspert: Fertilitetsbehandling er en lang proces

Danskernes dårligere fertilitet er langt fra et nyt problem, og det er noget, som professor og afdelingsleder på Rigshospitalets fertilitetsklinik, Søren Ziebe, længe har forsøgt at gøre opmærksom på.

I 2018 kaldte han udviklingen på området for forfærdelig, og allerede i 2013 opfordrede han kvinder til ikke at gemme familielivet til efter, at karrieren er kørende.

Ligegyldigt hvor hurtigt vi går i gang, så bliver det en lang proces. Det kan vi ikke lave om på

Søren Ziebe, Rigshospitalet

Alligevel er en behandlingsgaranti, sådan som DI foreslår, ikke løsningen, mener han. En behandlingsgaranti vil nemlig ifølge professoren betyde færre læger i det offentlige.

- Hvis vi skal hjælpe patienter, skal vi øge den samlede behandlingsmængde, og det gør vi ikke ved at dræne det offentlige. For det er, hvad forslaget vil betyde, siger han.

Ifølge Søren Ziebe er fertilitetsområdet i Danmark underfinansieret og underprioriteret, og han er enig i, at barnløse i højere grad skal hjælpes hurtigere, end det er tilfældet i dag.

Men han fremhæver også, at fertilitetsområdet generelt er præget af lange ventetider, fordi der er tale om en serie af behandlinger.

- Vi kan tælle æggene og sædcellerne, men det fortæller ikke noget om biologien bag. Det handler også om at lære om det enkelte par, rette til og justere (behandllingen, red.). Ligegyldigt hvor hurtigt vi går i gang, så bliver det en lang proces. Det kan vi ikke lave om på, siger Søren Ziebe til TV 2.

For mange venter for længe

Heller ikke Socialdemokratiet eller SF synes om DI’s forslag om en behandlingsgaranti.

Mens familieordføreren for Socialdemokratiet, Camilla Fabricius, påpeger, at der skal uddannes flere læger, så fremhæver familieordfører for SF, Kirsten Normann Andersen, at DI kan hjælpe på en anden måde.

Der er i det offentlige virkeligt mange ferier

Tina Teglgaard, Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse

- Vores problem er, at alt for mange unge venter for længe med at få at børn. Hvis DI ville hjælpe, skulle DI kigge på de arbejdsmarkedsforhold, der gør, at de unge venter alt for længe, siger hun.

Fra Venstre lyder det omvendt, at det er "nærliggende" at sende ufrivilligt barnløse til private klinikker, når der er ledig kapacitet.

- Vi er ikke interesseret i at tage penge fra det offentlige, siger Marlene Ambo-Rasmussen, der er Venstres familieordfører.

For Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse er diskussionen ikke arbejdsvilkårene i det offentlige versus det private, og om læger får bedre løn det ene eller andet sted.

- Det konkrete er, at personer, der er ufrivilligt barnløse, skal tilgodeses. Lad os nu lige holde os til emnet. Vi ved fra andre sygdomsforløb, at overholder det offentlige ikke tidsrammen på tre uger, så bliver man tilbudt at komme i det private, siger Tina Teglgaard, der er talsmand for Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse.

Hun fremhæver desuden, at der i det offentlige er yderligere forsinkelser på fertilitetsområdet, fordi der er pauser i behandlingen på grund af sommerferie, påskeferie og vinterferie.

- Der er i det offentlige virkeligt mange ferier. Det er nærmest at være heldig at ryge ind der, hvor der er tid og plads, siger Tina Teglgaard.