Coronavirus

Ny og modstandsdygtig flugtmutation fundet i Danmark

Forskere har tidligere set den nye mutation i Storbritannien. Studier har forbundet den med nedsat følsomhed for antistoffer.

En såkaldt flugtmutation i den britiske coronamutation B117 er for første gang fundet i Danmark. Det skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

E484K, som den hedder, er tidligere set i forbindelse med den brasilianske variant P1 og den sydafrikanske B1351. Tidligere på året blev E484K så også set i forbindelse med B117 i Storbritannien.

Indtil videre er mutationen fundet hos to personer, og ifølge Magnus Heunicke bliver der nu indført en intensiv smitteopsporing omkring de to personers nære kontakter samt deres nære kontakter.

- Der gælder samme bekymring som for P1 (den brasilianske virusvariant, red.) og B1351 (den sydafrikanske virusvariant, red.), skriver sundhedsministeren.

Bekymringerne, som sundhedsministeren hentyder til, går på, om denne mutation kan udgøre en alvorlig trussel for vaccinerne mod coronavirus.

Det måtte sker før eller siden

Studier har tidligere peget på, at E484K gør virussen mindre følsom over for kroppens antistoffer. Antistoffer får man ved at blive vaccineret, eller efter at man har været smittet med coronavirus.

Mens nyheder om flugtmutationen løbende er dukket op i andre lande, har det blot været et spørgsmål om tid, før det også skete i Danmark. Det siger professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen.

- Den deler de dårlige egenskaber fra den britiske, sydafrikanske og brasilianske variant. Men at sådan noget sker, er forventeligt, og det er noget, vi havde ventet på, efter at have set det i andre lande, siger han til TV 2.

Det er endnu uvist, om flugtmutationen er opstået i Danmark, eller om den kommer udefra. Men ifølge Allan Randrup Thomsen er det vigtigt, at E484K nu bliver taget alvorligt som alle andre varianter.

- Den er blandt de varianter, vi skal holde øje med og forsøge at inddæmme så effektivt og hurtigt som muligt. Vi ønsker ikke en videreudvikling, hvor E484K spredes.

Virus i konstant bevægelse

Siden pandemiens udbrud har forskere konstant været i alarmberedskab overfor nye mutationer, hvor nogle har vist sig at være enten mere smitsomme, resistente eller begge dele.

E484K blev første gang fundet i de sydafrikanske og brasilianske coronavarianter. I sidstnævnte tilfælde kan E484K være årsagen til, at mange brasilianere er blevet smittet med covid-19 for anden gang. Samtidig er den set flere gange i Danmark i de to varianter.

Og frygten for, at E484K svækker kroppens antistoffer i forbindelse med en overstået infektion eller vaccination, er det springende punkt, lyder det fra Allan Randrup Thomsen.

- Denne variant giver ikke virus mulighed for at undslippe virkningen fra vacciner helt. Man er formentlig stadig beskyttet mod alvorlig sygdom og død, men det betyder, at selvom man er vaccineret, kan man godt blive inficeret med virus i et vist omfang, siger Allan Randrup Thomsen.