IS-tvillingesøstre i Syrien vil kæmpe for dansk statsborgerskab ved retten
Søstrene er født i Danmark, men er opvokset i England og taler ikke dansk. De fik frataget deres statsborgerskab i oktober 2020.
Et par tvillingesøstre, der er født i Danmark af somaliske flygtninge, men opvokset i England, kæmper for at få lov til at bo i Danmark.
I 2014 drog de som 16-årige sammen af sted til det selverklærede kalifat Islamisk Stat i Syrien.
Storbritannien, hvor søstrene er vokset op, har annulleret deres opholdstilladelse.
De taler ikke dansk, de har ikke boet i Danmark, siden de var børn, og myndighederne vurderede i oktober 2020, at de skulle fratages deres statsborgerskab. Ifølge myndighederne er søstrene nemlig også somaliske statsborgere.
Men det mener søstrene og deres advokat, Eddie Omar Rosenberg Khawaja, ikke er en korrekt vurdering.
Ifølge dem, så har søstrene nemlig ikke somalisk statsborgerskab, og derfor mener de, at Danmark har gjort dem statsløse – hvilket er ulovligt.
Derfor vil de nu gå rettens vej for at få anerkendt deres danske statsborgerskab.
- Da mine klienter bliver danske statsborgere som 4-årige, findes der lovgivning i Somalia, der forbyder dobbelt statsborgerskab. Derfor ophørte deres somaliske statsborgerskab, siger Rosenberg Khawaja.
Familie døde i Syrien
De to søstre fik hver en søn, mens de boede i Syrien, og de blev også enker sammen, da deres mænd blev dræbt, mens de kæmpede for Islamisk Stat.
Den ene af søstrene mistede også sin søn, der blev dræbt i et angreb i 2019.
Søstrene har opholdt sig i Syrien siden 2014. De bor nu i den berygtede al-Roj-lejr, der er styret af kurdiske styrker.
Tvillingesøstrene smiler og er velformulerede, da TV 2 møder dem. Begge giver udtryk for, at de har fortrudt deres handlinger. De ønsker dog ikke at fortælle nærmere om, hvad de har lavet de seneste syv år i Syrien.
De siger begge, at de mener, de er danskere og kun danskere, og at det er deres ret at rejse til Danmark.
- Vi tilsluttede os ikke en terrororganisation. Danskerne må forstå, at alle bør respektere menneskets rettigheder. Lige nu er min ret, at jeg bør komme hjem til mit land. Og jeg vil have min søn med. Man bør ikke bare lade os være her, siger den ene søster.
Når de bliver spurgt ind til, hvorfor de er i Syrien, hvis det ikke var for at tilslutte sig Islamisk Stat, henviser de til deres advokat.
Han siger, at det kun er Danmark, der kan tage søstrene hjem, da det kun er Danmark, søstrene er statsborgere i. Ifølge advokaten blev reglerne i Somalia først lavet om i 2012, så det blev muligt at have dobbeltstatsborgerskab.
Søstrene fik dansk statsborgerskab omkring år 2002, da de var 4 år gamle, og de var 16 år gamle, da de rejste til Syrien i 2014. Regelændringen, som advokaten henviser til, trådte først i kraft i 2012. Derfor argumenterer han for, at de altså ikke kan have haft dobbeltstatsborgerskab.
- Det er vores opfattelse, at de (regelændringerne, red.) ikke gælder med tilbagevirkende kraft. Derfor skal man i gang med en ansøgningsproces. Mine klienter har aldrig været i Somalia, og de har aldrig igangsat sådan en proces, siger Eddie Omar Rosenberg Khawaja
Vil ikke stå ved IS-støtte
Britiske medier har tidligere beskrevet, hvordan tvillingesøstrene indtog en ledende position blandt kvinderne i Islamisk Stat.
Over internettet skulle de have været med til at rekruttere andre mennesker til terrorregimet.
Søstrene har ifølge flere internationale medier også optrådt på billeder, hvor de poserer med rifler og deltager i kamptræning.
På et andet billede, der viste en riffel og en koran, stod der "kæmp på guds vegne".
Men søstrene mener ikke, at de repræsenterer Islamisk Stat.
- De personer bør overveje nøje, at det drejer sig om enkeltpersoner, siger den ene søster.
Den anden søster stemmer i og opfordrer til, at danskerne ikke skærer alle beboerne i lejren over én kam:
- Man bør ikke tro, at alle her støtter IS. Eller at de er kommet her, fordi de tilhører IS. Det er ikke tilfældet for alle. Og slet ikke for mig og min søster. Vi støtter ikke IS. Vi begik en fejl. Vi kom hertil som børn og håber at komme hjem igen.
Tirsdag 30. marts indgik flere af Folketingets partier en bred politisk aftale om at nedsætte en taskforce, der får frem til 15. maj til at undersøge muligheden for at evakuere børnene uden deres forældre. En plan, som hele fem partier foruden regeringen har nikket til.
Målet med taskforcens arbejde er ifølge regeringen, at børn af danske forældre kan komme til Danmark "hurtigst muligt".