Samfund

Udvisning af gymnasieelev vækker forargelse: - Hvad har jeg gjort forkert?

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Danmark er det eneste land i Europa, der mener, at det er sikkert at sende flygtninge til området omkring Damaskus i Syrien.

Flere partier vil nu hjælpe gymnasieeleven Aya Abo Daher, der for nylig fik besked om, at hun skal udvises til Syrien.

I 2015 flygtede hun sammen med sin familie fra den syriske borgerkrig og præsident Bashar al-Assads styre, og indtil nu har de haft en midlertidig opholdstilladelse i Danmark.

Vil de sende os derhen for at se, om vi dør eller ej? Er vi et eksperiment?

Aya Abo Daher, gymnasieelev

Aya Abo Daher har gået i sprogskole, den lokale grundskole i 7. til 9. klasse, 10. klasse på Nyborg Gymnasium, og nu er hun tre måneder fra at blive HF-student fra skolen.

Men onsdag fik hun under en sommerhustur med sine venner besked om, at hendes opholdstilladelse ikke er blevet forlænget.

- Hvad har jeg gjort forkert? Det er ikke sikkert for mig at komme tilbage, og jeg har gjort mit bedste i Danmark. Jeg følte mig så alene, fortæller hun til TV 2 Fyn.

I frustration delte både Aya Abo Daher og rektoren på Nyborg Gymnasium hendes historie på Facebook. Og samlet set er de to opslag nu blevet delt flere end 9000 gange.

”Så vil jeg hellere dø her”

Ifølge Aya Abo Daher blev familien udsat for trusler og chikane i Syrien, efter hendes to brødre nægtede at træde ind i den syriske hær.

Og det frygter den 19-årige gymnasieelev vil gentage sig, hvis de vender tilbage.

- Det er stadig Assads regime. Jeg forstår ikke, hvordan Danmark kan stole på en diktator som ham, for det kan jeg ikke. Vil de sende os derhen for at se, om vi dør eller ej? Er vi et eksperiment? Spørger hun.

Men vidste du ikke godt, at du var i Danmark på lånt tid?

- Jeg har bare altid tænkt, at nu er jeg her, og nu skal jeg kæmpe. Nu skal jeg stå på benene her, få mig en videregående uddannelse og give tilbage til det land, der har givet mig så meget.

Vil du så ikke bare kunne rejse til Damaskus og starte et liv der?

- Jeg har virkelig ikke noget tilbage der, og jeg har så mange dårlige oplevelser der. Jeg kan ikke bare starte et liv der, så vil jeg hellere dø her.

Hvis nogen mener, at du ikke er integreret nok, hvad vil du så sige til dem?

- Jeg kan snakke dansk, jeg har venner og veninder, og jeg har arbejdet hver sommerferie, så hvad mangler jeg ellers? Hvad skal integration ellers være? Jeg forstår det ikke.

Placeres på udrejsecenter

Der kan dog gå længe, før familien rent faktisk vil blive sendt ud af landet.

Den danske regering samarbejder nemlig ikke med Assad og de syriske myndigheder om udvisninger og kan ikke tvangshjemsende nogen til landet.

Derfor vil Aya og hendes familie i første omgang blive sendt til et udrejsecenter i Danmark.

På nuværende tidspunkt hærger borgerkrigen på sit tiende år, så der kan de komme til at sidde et stykke tid.

Regeringen besluttede i sommer, at opholdstilladelsen for flere hundrede syrere fra Damaskus-området skulle revurderes.

Danmark er det eneste land i Europa, der mener, at sikkerheden er god nok omkring Damaskus, til at man kan sende flygtninge retur til området. Det er blevet kritiseret af blandt andet Amnesty International og Dansk Flygtningehjælp.

Perspektiv

Sådan er situationen i Syrien efter 10 års borgerkrig

Arkivfoto.

Den syriske borgerkrig har stået på siden 2011, hvor et kludetæppe af oprørsgrupper, herunder ISIS, har kæmpet for at afsætte den syriske præsident Bashar al-Assad. 

Ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder overstiger dødstallet en halv million mennesker. Og ifølge FN's flygtningaagentur, UNHCR, har cirka 13.4 millioner brug for beskyttelse eller humanitær hjælp i Syrien, mens yderligere 6,6 millioner er flygtet ud af landet.

Ifølge Røde Kors lever mere end 80 procent af den syriske befolkning under fattigdomsgrænsen.

SF: Hun både kan og vil

På Christiansborg vil SF forsøge at samle regeringens støttepartier i en fællesappel til udlændinge- og integrationsminister Matthias Tesfaye (S), der skal sikre, at familien kan få lov at blive i Danmark.

- Det er ikke sikkert at vende tilbage til Syrien lige nu. Det er alle andre lande i EU enige om, og flygtningeorganisationerne i FN siger det samme. Selv vores egen udenrigsminister har peget på, hvor usikkert det er. Det er alt for farligt, selvfølgelig skal hun blive, siger Karsten Hønge, der er udenrigsordfører i SF.

Samtidig peger partiet på, politikere gentagne gange har påpeget, at Danmark er for dem, der kan og vil, og at Aya Abo Daher og hendes familie i høj grad har vist det.

"Hjerteløs beslutning"

Selvom SF hverken har taget kontakt til Enhedslisten eller Radikale Venstre endnu, gør begge partier det klart over for TV 2, at de bakker op om forslaget.

- Vi bør se på Udlændingeloven, for der er flere, som står i samme urimelige situation. Vi har allerede sidste år stillet spørgsmålstegn ved håndteringen af de her sager, siger Rosa Lund, der er udlændinge- og integrationsordfører i Enhedslisten.

Hun understreger desuden, at hun på ingen måde tror på, at Syrien skulle være sikkert. Særligt ikke for familier, der har modsat sig det styre, der stadig er ved magten.

Den holdning deler de radikales udlændinge- og integrationsordfører, Kristian Hegaard, der kalder det en ”hjerteløs beslutning”.

- Der er ingen sund fornuft i den beslutning. Vi kan naturligvis godt lave en lovgivning, der sikrer en individuel vurdering i de enkelte sager, så vi undgår det her. Og det bør vi gøre, siger han til TV 2.

Han tilføjer, at uanset hvad der sker, skal Aya Abo Daher have lov til at gøre sin uddannelse færdig.