Samfund

Tesfaye afviser hjælp til udvist gymnasieelev: - Det kommer ikke til at ske

Regeringens støttepartier vil hjælpe gymnasieeleven med at blive i Danmark, men ministeren står fast.

Den 19-årige gymnasieelev Aya Abo Daher, hvis udvisning fra Danmark til Syrien er gået viralt på sociale medier, må affinde sig med, at hun skal forlade landet.

Det slår udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fredag aften fast over for TV 2.

- Vi er nødt til at have nogle principper. Loven er lige for alle, og selvom man har stiftet en virksomhed eller har klaret sig godt eller dårligt i gymnasiet, har vi de samme regler, og de gælder for alle, siger han.

Det sker, efter at både SF, Enhedslisten og Radikale Venstre fredag fortalte til TV 2, at de vil forsøge at hjælpe Aya Abo Daher og hendes familie til at kunne blive i landet.

Men ifølge Mattias Tesfaye vil regeringen ikke ”pille en enkelt sag ud af bunken” og behandle den særskilt.

- Vi kommer ikke til at have en bunke for folk, der har været i fjernsynet, og en anden bunke for folk, der ikke har været i fjernsynet, fortæller han.

- Regeringens politik fungerer, og det kommer jeg ikke til at bakke på. Det kommer ikke til at ske, understreger ministeren.

- Hvad har jeg gjort forkert?

Sammen med sin familie flygtede Aya Abo Daher i 2015 fra Syrien, og hun har siden da haft midlertidig opholdstilladelse i Danmark. Onsdag fik hun dog besked om, at den ikke bliver forlænget.

Her har Aya Abo Daher gået i sprogskole, den lokale grundskole i 7. til 9. klasse, 10. klasse på Nyborg Gymnasium, og nu er hun tre måneder fra at blive HF-student fra skolen.

- Hvad har jeg gjort forkert? Det er ikke sikkert for mig at komme tilbage, og jeg har gjort mit bedste i Danmark. Jeg følte mig så alene, fortæller hun til TV 2 FYN.

Aya Abo Daher skal udvises til Syrien - nu vil støttepartier hjælpe hende

Ifølge Aya Abo Daher blev familien udsat for trusler og chikane i Syrien, efter at hendes to brødre nægtede at træde ind i den syriske hær. Det, frygter hun, vil ske igen, hvis de skal tilbage til Syrien.

Kun Danmark mener, at sikkerheden er god nok

Danmark er det eneste land i Europa, der mener, at sikkerheden er god nok omkring Damaskus til, at man kan sende flygtninge retur til området. Regeringen besluttede i sommer, at opholdstilladelsen for flere hundrede syrere fra Damaskus-området skulle revurderes.

- Assad er et frygteligt menneske, som har begået frygtelige overgreb. Men vi er nødt til at holde fast i, at vi kun giver folk beskyttelse, hvis de har brug for beskyttelse, siger Mattias Tesfaye.

At Danmark vil sende flygtninge retur til Syrien, er dog blevet mødt af protester fra blandt andet Amnesty International og Dansk Flygtningehjælp. Det får også kritik af SF's udenrigsordfører, Karsten Hønge.

- Det er ikke sikkert at vende tilbage til Syrien lige nu. Det er alle andre lande i EU enige om, og flygtningeorganisationerne i FN siger det samme. Selv vores egen udenrigsminister har peget på, hvor usikkert det er. Det er alt for farligt – selvfølgelig skal hun blive, siger Karsten Hønge til TV 2.

Bliver sendt til udrejsecenter

På nuværende tidspunkt hærger borgerkrigen på sit tiende år i Syrien, og samtidig samarbejder den danske regering ikke med de syriske myndigheder om udvisninger og kan ikke tvangshjemsende nogen til landet.

Derfor vil Aya Abo Daher og hendes familie i første omgang blive sendt til et udrejsecenter i Danmark.

Ifølge Mattias Tesfaye er det dog ikke hensigten, at udviste flygtninge skal ende i udrejsecentre i Danmark. Han understreger, at flere syriske flygtninge sidste år rejste ud af Danmark end ind i landet.

- Langt de fleste syrere, der udvandrer fra Danmark, ser slet ikke et udrejsecenter. Det, de ser, er Kastrup Lufthavn og et fly hjem, og så har de en pose penge med fra Danmark, siger Mattias Tesfaye.