Samfund

Borgmester vil indkapsle sin landsby i solcelleanlæg - møder massiv modstand

Planer om at opføre 180 hektarer med solceller rundt om landsbyen Grænge på Lolland møder massiv modstand.

De 350 indbyggere i landsbyen Grænge på Lolland kan se frem til at blive omringet af et enormt solcelleanlæg nord, syd, øst og vest for byen.

Borgmesteren i Guldborgsund Kommune, John Brædder (G), har nemlig planlagt at droppe sukkerroerne og omdanne sine marker rundt om byen til solcelleanlæg. Samlet set kommer solcellerne til at fylde et areal på 1,8 km2.

- Jeg mener, at denne by simpelthen får en opblomstring af dette projekt, men det er en trossag. Jeg mener absolut, at det må være en fordel at bo i en grøn landsby frem for en landsby, hvor der bliver bragt gylle ud, siger John Brædder til TV 2.

Grænge er langt fra det eneste sted i Danmark, hvor nye store solcelleparker skyder op. I alt er der planer om at opføre store solcelleanlæg på 239 km2 i det åbne land. Mange steder bliver planerne mødt med modstand fra lokalsamfundet.

Borgmester John Brædder (G) fra Guldborgsund Kommune har tidligt i forløbet erklæret sig inhabil og har ikke noget med kommunens behandling af planerne om solcelleanlægget at gøre.

- Nu lever vi jo i et frit land, hvor det er tilladt at have egen virksomhed ved siden af at være politisk aktiv, slår John Brædder fast, når han bliver spurgt til habiliteten.

Ikke se skoven mere

I Grænge er der mange indbyggere i landsbyen, der er utilfredse med borgmesterens byggeplaner.

Indtil videre er der indsamlet 173 protestunderskrifter mod projektet, der skal afleveres til kommunen i den kommende høringsproces.

Pensionist Niels Sørensen er en af de borgere, der er modstander af solcelleplanerne. Han bor i Grænge og kan se frem til at få 2,7 meter høje solceller som nabo.

- Når jeg kigger ud af mine vinduer, kan jeg se skoven og det har jeg kunnet i de knap 50 år, jeg har boet her. Det vil jeg ikke kunne mere. Mit udsyn bliver begrænset, siger Niels Sørensen.

Han er ikke modstander af solcelleanlæg, men han mener, at placeringen tæt rundt om Grænge er forkert.

- Der findes masser af steder, hvor man kan sætte solceller op - på tage, ved motorveje og andre steder, hvor det ikke generer folk. Men her sætter man det op i nærheden af en by, siger han.

Vi mister først og fremmest vores flotte natur

Anders Kallemose, modstander af solcelleanlægget i Grænge

Niels Sørensen mener, det er problematisk, at den lille kompakte by bliver omringet.

- Jeg er flyttet her ud for at bo på landet. Derfor synes jeg, det er beskæmmende at have de solceller stående og spærre for det hele, siger han.

En af de andre modstandere i Grænge er Anders Kallemose, der også bor i landsbyen.

- Vi har nogle dejlige marker og skoven, vi kan kigge på. Vi mister først og fremmest vores flotte natur, hvis solcelleanlægget bliver opført, siger Anders Kallemose.

Vi tager hensyn

Borgmester John Brædder er initiativtager til solcelleprojektet i Grænge og manden, der lægger jord til. Han er godt klar over, at en del borgere er modstandere af projektet.

Der er altid nogle, der vil synes, at det ikke lige passer i denne landsby.

John Brædder (G), borgmester i Guldborgsund Kommune.

Han påpeger, at man allerede har nedskaleret solcelleplanerne med 50 hektarer fra 2,3 km2 til 1,8 km2 – netop for at imødekomme modstanderne.

Han fremhæver desuden, at der vil være god afstand mellem huse og solceller, der vil komme beplantning rundt om anlæggene og der skal laves en bypark.

- Uanset hvad der skal stilles op af solceller rundt omkring, så tror jeg der vil være lokale protester og her synes jeg, at der et langt stykke hen ad vejen har været en god dialog med borgerne. Men det er klart, at der altid er nogle, der vil synes, at det ikke lige passer i denne landsby, siger John Brædder.

Solceller – sådan har vi gjort

Data er indhentet fra Energistyrelsen og alle landets kommuner og bearbejdet af Kaas & Mulvad på vegne af TV 2. 

Opgørelsen medregner eksisterende og planlagte solcelleanlæg i Danmark, der er over en hektar i areal.

Tal om størrelse og effekt er i flere tilfælde stadig omtrentlige og med mulige fejlkilder, da projekterne er i en planlægningsfase.

Har der ikke været tilgængelige oplysninger om både areal og ydelse, har vi beregnet det manglende tal ud fra, at solceller på 1,4 hektar producerer 1 MW, hvad der er et gennemsnit for de seneste planer, hvor begge tal indgår.

Et anlæg på en megawatt kan ifølge Energistyrelsen dække elforbruget i omkring 335 husholdninger.

Data er indsamlet i januar og februar 2021.

Har du kommentarer eller tilføjelser til opgørelserne, kan du skrive til 1234@tv2.dk.

Borgmesteren har lejet sin jord ud til selskabet Better Energy, der står for alt det praktiske med opstilling og drift af solcelleanlægget. Og han lægger ikke skjul på, at det er økonomiske grunde, der har fået ham til at kaste sig over solcellerne.

- Det er en bedre forretning end at dyrke sukkerroer, men det er ikke sådan, at man bliver sindssygt rig af det. Jeg driver en virksomhed her og min fornemmeste opgave er hele tiden at optimere - og solceller passer rigtigt godt ind på den jord, jeg har, forklarer borgmesteren.

Hos firmaet Better Energy er man godt klar over, at der eksisterer en lokal bekymring over det enorme solcelleanlæg, der er på vej.

- Det kan det lyde voldsomt, når der kommer et større infrastrukturprojekt til en by. Der har vi heldigvis i Danmark nogle planmæssige processer med lokalplaner, miljøkonsekvensrapporter og høringsperioder. Og sammen med kommunen må vi selvfølgelig vurdere, om der er noget, der skal tilpasses, siger Rasmus Lildholdt Kjær, der er administrerende direktør for selskabet Better Energy.

Se hvor de store solcelleanlæg er planlagt

Kommunerne er sorteret efter, hvem der ender med have det største areal med solceller. Kun solcelleanlæg, der er over en hektar i areal er med i opgørelsen.

Hver repræsenterer 10 hektar eller 0,1 km² solceller. Hver klynge repræsenterer en solcellepark - 42 anlæg eksisterer i dag, og 267 anlæg er planlagt.

Ifølge vores analyse har følgende kommuner hverken eksisterende eller planlagt solcelleparker på over 1 hektar:

Albertslund Allerød Ballerup Brøndby Dragør Egedal Fanø Fredensborg Fredericia Frederiksberg Frederikssund Furesø Gentofte Gladsaxe Glostrup Gribskov Halsnæs Herlev Hillerød Hørsholm Ikast-Brande København Køge Lejre Lyngby-Taarbæk Nyborg Odsherred Roskilde Rudersdal Rødovre Solrød Stevns Tårnby Vallensbæk

Kilde: Kaas og Mulvad på vegne af TV 2. Data er indhentet fra Energistyrelsen og alle landets kommuner.

Har du kommentarer eller tilføjelser til opgørelserne, kan du skrive til 1234@tv2.dk.