Coronavirus

Frisører chokerede efter nye nedlukninger: – De kan jo bare blive klippet en kilometer væk

Brancheorganisationen SMVdanmark mener, at regeringen underminerer deres eget coronapas med den fortsatte nedlukning.

Ordrebøgerne var fyldte flere uger frem, og både kunder og forretningsdrivende så med længsel frem mod tirsdag, hvor de liberale erhverv igen kunne slå dørene op.

Men i Ishøj, Brøndby, Halsnæs, Fredensborg og Gladsaxe må de vente yderligere en uge, da de høje smittetal onsdag fik Erhvervsministeriet til at udskyde genåbningen.

- Meldingen er ikke helt sunket ind endnu, men jeg er ærligt talt lidt chokeret, siger Katrine Stendal, der er ejer af Salon Stendal, til TV 2.

Hun anerkender, at der er brug for, at vi passer på hinanden, men onsdagens melding efterlader hende alligevel med en følelse af afmagt.

- Usikkerheden er dårlig for både nerver og business, og jeg kan ikke lade være med at tænke på, om kunderne snart begynder at kronrage sig selv, siger Katrine Stendal.

Kunderne kan blive klippet en kilometer væk

At kunderne kronrager sig selv, er en ting, men mange af de liberale erhverv i de fem kommuner, der ikke må åbne endnu, står også over for den udfordring, at kunder kan få den samme service blot få kilometer væk.

Og det bekymrer frisør Shanti Nora, der ligeledes har fået udsat sin genåbning.

- Jeg kan sagtens forstå, hvis mine kunder ikke kan vente længere, og derfor vil der nok også være en del af dem, der kører andre steder hen. Der ligger jo andre frisører i nabobyen, der gerne må holde åbent, siger hun til TV 2.

Skærtorsdag skal bruges på at ringe til kunder, aflyse deres tid og forsøge at overbevise dem om, at de skal vente lidt endnu med at få klaret lokkerne.

- Jeg har måttet låne penge for at klare mig gennem krisen, og jeg ved snart ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg håber bare, at mine kunder ikke er væk for altid, men vender tilbage, når jeg må åbne, siger Shanti Nora.

Coronapasset giver ingen mening

Hos brancheforeningen SMVdanmark, der organiserer små og mellemstore virksomheder, stiller de sig undrende over for beslutningen om at udsætte genåbningen.

For da hovedparten af Folketingets partier annoncerede genåbningen efter påsken, annoncerede de også, at det skulle ske med et coronapas. På den måde kunne de sikre, at smitten ikke løb løbsk.

- De fjerner jo værdien af deres eget coronapas. Hvis det virker, så giver det ikke mening, at de ikke må åbne. Hvis ikke det virker, giver det ingen mening, at frisører og restauranter skal bruge det, siger Jakob Brandt, der er administrerende direktør i SMVdanmark, til TV 2.

Han understreger dog samtidigt, at han støtter op om coronapasset, som han ser som en midlertidig løsning, der bør bruges lokalt i områder med høj smitte.