Samfund

Turistselskab udlodder 1000 gratis billetter til Færøerne – der er bare ét krav

Mens Danmark fortsat kæmper med coronapandemien, har Færøerne ikke registreret et eneste smittetilfælde siden midten af januar.

Hvis du drømmer om at rejse til Færøerne, får du nu en gylden mulighed.

Fra 1. april kan færdigvaccinerede danskere rejse til Færøerne uden at skulle i karantæne, og det fejrer turistselskabet Visit Faroe Islands ved at udlodde gratis envejsbilletter med fly eller færge til 1000 danskere.

Det eneste krav er, at man skal kunne dokumentere, at man har fået andet vaccinestik.

- Alle danskere trænger sikkert til en oplevelse efter denne specielle tid, og alle er selvfølgelig også velkomne. Men sundhedspersonale og ældre, som primært er dem, der er vaccinerede og også har taget et stort slæb det seneste år, får muligheden først, skriver Guðrið Højgaard, direktør hos Visit Faroe Islands, i en pressemeddelelse.

Onsdag er 373.611 danskere færdigvaccinerede. Det svarer til 6,4 procent af befolkningen, som kan gøre brug af tilbuddet om en gratis billet til Færøerne.

Turistbranchen i knæ

Visit Faroe Islands håber, at tilbuddet vil få flere danskere til at rejse til Færøerne og sætte skub i en hårdt ramt turistbranche.

Turisme spiller nemlig en stor rolle i den færøske økonomi, og på sigt skal turister udgøre en endnu større andel af økonomien i det lille øland.

I 2016 var der omkring 160.000 overnatninger, og siden da har turismen på Færøerne haft vokseværk – lige indtil coronapandemien brød ud.

Over hele verden lider turismeindustrien, og derfor er flere – ligesom Visit Faroe Islands – begyndt at tænke kreativt.

Tirsdag åbnede turistorganisationen SydKystDanmark for en gratis sommerferie – inklusiv lommepenge – på cykel, i vandrestøvler eller med elbil til nogle af Sydsjællands største attraktioner og med gode madoplevelser undervejs for fire heldige familier.

Det eneste krav er, at familierne skal dele billeder fra deres ferie og stå til rådighed for turistorganisationens medarbejdere.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at cirka hver tredje krone, hotel- og restaurationsbranchens tjente i 2019, forsvandt i 2020 som følge af coronakrisen.

For kultur- og fritidsbranchen var det endnu mere, og tilsammen var de to sektorer afgørende for den økonomiske skade, som den danske økonomi tog som følge af krisen sidste år.

Minimal smitte på Færøerne

Selvom den færøske oplevelsesøkonomi har det svært, har Færøerne generelt klaret sig godt gennem coronapandemien.

Der er kun registreret ganske få tilfælde med coronavirus siden midten af januar og kun et enkelt dødsfald under hele pandemien.

Det skyldes først og fremmest, at Færøerne består af øer, som er isoleret fra resten af verden, og dermed har man kunnet holde smitten på et lavt niveau. Samme tendens ses i blandt andet New Zealand og Australien.

Færingerne er desuden blevet massetestet, og der har været stort fokus på smitteopsporing hele vejen igennem.

Som resultat af det er Færøerne et af de steder, der har været lukket ned i kortest tid. Kun fem uger i foråret 2020 var der stramme restriktioner, hvor blandt andet caféer og restauranter var lukket.

Siden har livet på Færøerne været mere eller mindre normalt, og nu er færingerne klar til at byde danskerne velkommen.

Hvis man ikke er færdigvaccineret ved indrejse, tilskriver de færøske myndigheder, at man skal i karantæne i seks dage efter ankomst og tage en coronatest på sjettedagen.