Coronavirus

Internt notat viser stor bekymring over AstraZeneca-vaccine

Både Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen har offentligt kaldt vaccinen for sikker og effektiv.

De mulige bivirkninger ved AstraZeneca-vaccinen er ”yderst bekymrende”, mener man internt i både Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen.

Det skriver Berlingske på baggrund af et notat, avisen har fået aktindsigt i.

Notatet er udarbejdet af Lægemiddelstyrelsen med input fra Sundhedsstyrelsen og blev sendt til Sundhedsministeriet 10. marts – dagen før AstraZeneca-vaccinen blev sat på pause i Danmark.

- At der er set disse alvorlige og fatale bivirkninger hos ellers overvejende raske personer, som ikke umiddelbart er i den højeste risikogruppe for i øvrigt at få svær covid-19, er yderst bekymrende, står der blandt andet i notatet.

På den måde tegner der sig et billede af to styrelser, der er mere bekymrede, end man hidtil har givet udtryk for.

Men Lægemiddelstyrelsen mener, det er for sort-hvidt sat op.

Enhedschef i styrelsen Tanja Lund Erichsen forklarer til TV 2, at man stadig vurderer, at vaccinen er både sikker og effektiv mod covid-19.

- Vi er ikke bekymret for alle, der får AstraZeneca-vaccinen, men for den lille gruppe, som vi endnu ikke ved, hvem er, men som oplever et meget usædvanligt og alvorligt sygdomsbillede. Derfor reagerer vi, det er vores job som lægemiddelmyndighed. Det, vi har set, er usædvanligt og voldsomt, og de dygtigste forskere i verden kigger lige nu på, hvad der sker, og hvorfor det her usædvanlige sygdomsbillede opstår. Det kan ikke udelukkes, at der kan være en sammenhæng med vaccinen, siger hun.

Endnu ingen konklusion

Både Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen har offentligt kaldt AstraZeneca-vaccinen for sikker og effektiv.

Det er ud fra et forsigtighedsprincip, at den er på pause foreløbigt indtil 19. april, fordi der både i udlandet og i Danmark har været flere tilfælde og indberetninger om ellers raske og forholdsvis unge personer med et usædvanligt sygdomsforløb med lavt blodpladetal, blodpropper og blødninger.

Men det er endnu ikke konkluderet, at de sygdomsforløb skyldes vaccinen fra AstraZeneca.

"Overforsigtige"

Da Sundhedsstyrelsen 25. marts forlængede pausen, sagde direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, på et pressemøde, at:

- Mange vil spørge, om vi er overforsigtige. Der vil jeg bare sige, at det kan man godt sige. Vi har lagt ekstra forsigtighedsprincipper ind.

I samme omgang sagde Tanja Lund Erichsen, at vaccinen fra et lægemiddelfagligt perspektiv er sikker. Men hun sagde også:

- Det kan ikke udelukkes, at der er en sammenhæng mellem vaccinen og det usædvanlige sygdomsbillede med et lavt antal blodplader og blodpropper, sagde hun.

Den teori, man tror mest på

I notatet vurderer Lægemiddelstyrelsen, at det er sandsynligt, at vaccinen har udløst en ”uhensigtsmæssig inflammatorisk respons” – altså at kroppens eget system reagerer på vaccinen.

Enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg fortæller til Berlingske, at formuleringen kan være et udtryk for den teori, man tror mest på, men hun understreger også, at intet er sikkert, så længe vaccinen stadig bliver undersøgt.