Coronavirus

AstraZenecas vaccine får nyt navn

Vaccinen har været sat på pause i Danmark siden 11. marts, da man undersøger, om den i værste fald kan give alvorlige, sjældne bivirkninger.

Vaccinen mod covid-19 fra virksomheden AstraZeneca skifter navn til Vaxzevria.

Det fremgår af Det Europæiske Lægemiddelagenturs (EMA's) hjemmeside og bekræftes også af den svenske lægemiddelstyrelse, Läkemedelsverket.

Før hed vaccinen ganske enkelt COVID-19 Vaccine AstraZeneca, og som sådan er der ikke ændret noget ved selve vaccinen:

- Navneændringen medfører ingen andre ændringer, men det er vigtigt, at vaccinegivere i regionerne er opmærksomme på ændringen, da produktinformation, mærkning og emballering kan se anderledes ud, skriver svenske Läkemedelsverket.

Sat på pause i Danmark

Vaccinen fra AstraZeneca har været sat på pause i Danmark siden 11. marts, hvor de danske myndigheder modtog indberetninger om alvorlig sygdom blandt nyvaccinerede, hvilket også er blevet observeret i flere andre lande. Også i andre lande har vaccinen været sat på pause.

De alvorlige symptomer er endnu ikke påvist at stamme fra vaccineringen.

Ifølge virksomheden bag er navneskiftet udramatisk og hører ikke sammen med den negative omtale:

- Der er ikke noget specielt i det her. Det er bare, at den nu får et produktnavn, siger Jacob Lund, som er AstraZenecas kommunikationsdirektør i Norden, til TV 2.

Han sammenligner det med, at vaccinen fra Pfizer-BioNTech for eksempel har fået navnet Comirnaty.

- Det her har været planlagt i mange måneder, og det er helt sædvanligt og også noget, som man ser med de andre vacciner, uddyber Jacob Lund.

Af EMA's hjemmeside fremgår det, at vaccinen fra Pfizer-BioNTech siden godkendelsen i slutningen af december hele tiden har heddet Comirnaty. Til sammenligning er navneændringen for AstraZeneca-vaccinen foretaget 26. marts, som er lige under to måneder efter godkendelsen i EU.

EMA vurderer, at den er sikker

Siden vaccinen blev sat i bero, har de danske myndigheder undersøgt, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og en sjælden kombination af bivirkninger, der kommer til udtryk ved blodpropper, blødninger og et lavt antal blodplader. Men det er altså endnu ikke bevist, at der er en sammenhæng mellem vaccinen og de yderst sjældne symptomer.

EMA oplyste 18. marts, at der på det tidspunkt ud af næsten 20 millioner vaccinerede var fundet 25 tilfælde med personer, der efter vaccinen havde fået en form for blødning eller blodprop.

EMA vurderede 18. marts, at vaccinen er effektiv og sikker, hvilket fik flere EU-lande til at genoptage brugen af den. Man kunne dog ikke udelukke, at dødsfaldene kan relateres til vaccinen. Også Verdenssundhedsorganisationen (WHO) vurderer, at vaccinens fordele overstiger eventuelle risici.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra Lægemiddelstyrelsen herhjemme.