Samfund

69-årig fik intet svar i fire måneder, efter han blev henvist til vaccine

Ifølge vaccinationskalenderen skal målgruppe 5 være vaccineret om mindre end to uger. Men det er ikke realistisk, lyder det fra flere regioner.

Beskeden fra lægen markerede et håb for enden af et år, hvor 69-årige Søren Krause har levet mere eller mindre isoleret.

Han har en sjælden autoimmun sygdom og er i særlig øget risiko, hvis han bliver ramt af covid-19.

Derfor er hans "boble" skrumpet, så hans bonusbarnebarn, sejlervenner og naboer er forsvundet, fordi de medfører en større smitterisiko.

- Mit sociale liv er blevet sat delvist på pause, mens jeg har ventet, siger han.

Men det tog næsten fire måneder fra henvisningen, før den tidligere overlæge modtog en vaccineinvitation i sin e-boks.

- Mit personlige problem er, at jeg rigtig gerne vil vaccineres. Men jeg kan blive bekymret for, om jeg er en del af en systemfejl, som man ikke reagerer på, når der går så lang tid, siger han.

Umulig deadline

Søren Krause er en af mere end 200.000 personer, der er en del af målgruppe 5 i myndighedernes vaccineplan.

Ifølge kalenderen skal gruppen, der er i ”særligt øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb”, hvis de bliver smittet med covid-19, være færdigvaccineret ved slutningen af første uge i april.

Men den dato bekræfter alle fem regioner over for TV 2, at man ikke kan garantere. I Region Sjælland og Region Syddanmark er man først igennem dem, der har takket ja til vaccinen, i maj.

Og Søren Krause bliver en af dem, der ikke når det til tiden. For han mangler stadig endnu et stik, før han er færdigvaccineret, og det får han først 29. april.

- Man har ikke fået godt nok fat

Hos Danske Patienter nikker man genkendende til Søren Krauses historie.

Direktør Morten Freil fortæller, at man ikke har præcise tal på, hvor mange der venter på en invitation, men det er "mange".

- Det er vores klare opfattelse, at man ikke har fået godt nok fat på folk, siger Morten Freil.

17. marts meldte Sundhedsstyrelse ud, at gruppe 5 skulle afvikles. Derfor blev kravene til gruppen skærpet, så de kun gælder for folk med særlige sygdomme under 65 år.

Men Danske Patienter appellerer til, at man tager vaccinationskalenderen og dens slutdatoer med mere end et gran salt.

- Det er godt at have en målsætning og en afslutningsdato, men den dato må ikke afskære patienter fra at blive vaccineret, hvis de ikke er nået med nu, siger han.

- Det skal ikke være en lem, der lukker, som særligt sårbare ikke kan komme igennem.

Steen Dalsgård Jespersen, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen, oplyser til TV 2, at alle udsendte invitationer til vaccination forbliver ’åbne’. Kalenderen skal heller ikke tolkes som en klassisk kalender.

- Vaccinekalenderen er et øjebliksbillede af de gennemførte vaccinationer af målgrupperne og et overblik over forventningerne til de kommende vaccinationer, siger han.

En krypteret mail og en prop i systemet

Et par måneder efter lægens henvisning kontaktede Søren Krause Region Hovedstaden, fordi han fornemmede, at den var strandet et sted.

Og da myndighederne meldte ud, at gruppen snart skulle afsluttes, blev han ekstra bekymret, fordi han stadig ikke havde fået en invitation.

Regionen bekræftede, at han var blevet henvist til vaccination i midten af januar. Men hvad der så var sket, kunne de ikke svare på.

- Et eller andet sted mellem henvisningen og SSI er det gået galt. Det virker til, at der er en prop i systemet, siger den tidligere overlæge.

Han har forgæves været inde på vacciner.dk, skrevet mails til SSI, kontaktet supporttjenesten på vaccinebookingen og sendt en krypteret mail på borger.dk.

Men det er der ikke kommet noget ud af.

- Jeg har intet hørt fra nogen af dem, siger han.

Tid til to stik

I midten af marts rykkede Søren Krause Region Hovedstaden, der gensendte hans henvisning.

De sidste måneder har han gjort det til en daglig rutine at tjekke vacciner.dk, og tirsdag var der jackpot: Han kunne booke en tid til en vaccination i Ballerup. Klokken 12 fik han første stik.

Søren Krause er glad for, at han nu har fået halvdelen af sine stik. Men vejen dertil har han ikke været tilfreds med, særligt på grund af uvisheden.

- Det har været ekstremt frustrerende, at jeg har ikke vidst, om jeg var på venteliste i gruppe 5. Andre sundhedsdata kan man tilgå, men her ved man ingenting, siger han.

At han er tidligere læge, og derfor har styr på systemerne og den lægefaglige gang, har gjort det indviklede forløb noget lettere, er han sikker på. Oveni det har han været "ekstremt insisterende".

Men det kan man ikke forvente, at alle skal være, mener han.

- Jeg kan være bekymret for andre, der kan være endt i samme situation. For i yderste konsekvens kan man risikere, at en stor gruppe af personer, der er særligt udsatte, ikke kan få vaccinen og risikerer at dø, hvis de bliver smittet, siger han.