39-årig var "for stor" til job, og den besked er ikke usædvanlig

Det er sværere at få et arbejde, hvis du er overvægtig, viser ny undersøgelse.

Jo, ekstra kilo på sidebenene gør en forskel. I hvert fald hvis man leder efter nyt job.

Det viser en undersøgelse foretaget af Ledernes Hovedorganisation.

I undersøgelsen fremgår det, at mere end hver fjerde leder undgår at ansætte medarbejdere, der er markant overvægtige.

Særligt to forklaringer gør sig gældende.

For det første angiver syv ud af ti, at de er i tvivl om, hvorvidt personen vil kunne udføre de fysiske opgaver i jobbet tilfredsstillende.

For det andet forklarer seks ud af ti, at de er nervøse for risikoen for højt sygefravær.

39-årig møder fordomme

Maibritt Schmidt på 180 kilo har mødt begge fordomme, når hun har søgt arbejde. Hun er uddannet socialpædagog, men har søgt flere forskellige slags job. Blandt andet i en butik.

- Da jeg var til jobsamtale i en butik, sagde chefen: ”Du er vist for stor til at være her i butikken”.

- Jeg er også blevet spurgt, om jeg overhovedet ville kunne holde til at gå rundt, og at jeg sikkert har mange sygedage, siger 39-årige Maibritt Schmidt.

Hun er blandt de 800.000 danskere, der er svært overvægtige.

Fakta om BMI

  • Under 18,5: Undervægtig
  • 18,5-25: Normalvægtig
  • 25-30: Overvægtig
  • Over 30: Svært overvægtig

- Det er ærgerligt

På begge sider af ansættelsesbordet er man ærgerlig over undersøgelsens resultater om, at ledere fravælger overvægtige ansatte.

Hos Ledernes Hovedorganisation kalder man det ”stærkt problematisk”, at virksomheder ”går glip af kvalificeret arbejdskraft”. Det siger Lars Andersen, der er arbejdsmiljøchef i organisationen.

Og hos Landsorganisationen for Overvægtige ærgrer man sig også.

- Det er rigtig ærgerligt, at man fravælger personer på så spinkelt et grundlag. Ja, selvfølgelige kan der være komplikationer, men vi skal væk fra den måde, vi ser på svær overvægt. At de er dovne og ikke vil tabe sig nok, siger Per Nielsen, der er formand i Landsorganisationen for Overvægtige.

Genetik og biologi

For i modsætning til, hvad mange tror, er tykke ikke skyld i deres egen overvægt. De kan ikke bare tage sig sammen og spise mindre.

Overvægt er en kronisk tilstand, der skyldes genetik, som leder til komplekse – langt fra fuldt kortlagte – biologiske processer, der påvirkes af opvæksten, samfundsstrukturer og formentligt mange andre ukendte faktorer.

Det siger Thorkild Sørensen, som har forsket i overvægt i flere årtier og er professor emeritus på Københavns Universitets Institut for Folkesundhedsvidenskab.

- Problemet er sådan set ikke at tabe sig – det kan de fleste klare med hjælp fra en dygtig diætist. Men overvægtige kan ikke holde vægten nede. Der er en uimodståelig biologi i det, som gør det ufatteligt svært på længere sigt, siger han.

Mange fordomme

Men trods forskningens resultater møder Maibritt Schmidt flere fordomme. Blandt andet at hun ”bare kan tabe sig”.

- Jeg har præcis de samme sygdomme som andre. Selvfølgelig er det ikke sundt at være tyk på lang sigt, men det hjælper heller ikke, at folk ikke kommer ud på arbejdsmarkedet, siger Maibritt Schmidt.