Udenlandske efterretningstjenester advarer om radikalisering i syriske fangelejre

Ifølge rapporterne er der risiko for, at børnene bliver radikaliseret og vender tilbage til deres hjemlande på egen hånd.

Hvis Danmark lader børn og kvinder blive i syriske fangelejre, kan de potentielt udgøre en sikkerhedsrisiko for landet.

Sådan lyder vurderingen fra Politiets Efterretningstjeneste, PET. Og samme vurdering kommer fra udenlandske efterretningstjenester.

Det skriver Information, som har gennemgået flere rapporter fra udenlandske efterretningstjenester.

Nu handler det jo direkte om den danske befolknings sikkerhed

Søren Søndergaard, udenrigsordfører, Enhedslisten

Ifølge rapporterne er der risiko for, at fangerne bliver yderligere radikaliseret i lejrene al-Hol og al-Roj, og at de flygter og vender tilbage til deres hjemlande på egen hånd.

- PET skal ånde dem i nakken

Tidligere operativ chef hos PET Hans Jørgen Bonnichsen siger til TV 2, at de internationale efterretningstjenesters vurdering giver PET's trusselsvurderinger validitet.

- Og som også de andre efterretningstjenester siger, så er det bedre, at man har de kvinder inden for et kontrolleret område - altså får dem tilbage til Danmark, så PET kan ånde dem i nakken, siger han.

Hans Jørgen Bonnichsen tilføjer, at PET har de nødvendige ressourcer, så de bør være i stand til at håndtere truslen "uden problemer".

Han advarer desuden mod, at der går for meget politik i den, når regeringen skal handle på baggrund af trusselsvurderingerne.

- I øjeblikket har jeg en fornemmelse af, at man cherry picker, altså finder den trussel, som er mest hensigtsmæssig i forhold til gennemførelse af regeringens politik. Og det er faktisk betænkeligt i forhold til en efterretningstjenestes fremtidige virke, siger den tidligere operative chef.

Partier overvejer tillid til Jeppe Kofod

Og spørger man Enhedslistens udenrigsordfører, Søren Søndergaard, er rapporterne blot endnu et argument for at hente børnene hjem.

- Hidtil har diskussionen handlet om, hvorvidt hadet til de seks kvinder skal være større end barmhjertigheden for de 19 børn. Nu handler det jo direkte om den danske befolknings sikkerhed.

- Internationale efterretningstjenester siger fuldstændig entydigt, at sikkerhedsrisikoen for den danske befolkning er større ved at lade dem blive end ved at tage dem hjem, siger Søren Søndergaard til TV 2.

Sagen om børn i syriske fangelejre har rumsteret på Christiansborg på det seneste, og regeringens støttepartier ønsker at hente børnene hjem.

Regeringen er under massivt pres for at tage stilling til spørgsmålet om hjemtagelse af børn og deres mødre, og fredag var alle Folketingets partier indkaldt til et fortroligt møde om de børn med dansk tilknytning, som sidder i lejrene.

Ifølge TV 2s oplysninger fik partierne gennemgået individuelle risikovurderinger af danske kvinder og mænd i lejre og fængsler i Syrien.

Efterfølgende meldte Enhedslisten og Radikale Venstre ud, at de overvejer, om de stadig har tillid til udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Regeringen vil ikke have mødrene hjem

I marts 2020 udkom PET med en rapport, hvori de vurderer, at det er "usandsynligt", at børnene i de syriske fangelejre udgør en terrortrussel. De advarede dog samtidig mod, at jo længere børnene bliver i lejrene, desto større er risikoen for radikalisering.

Tidligere i år har både FN og EU opfordret lande til at hente børnene hjem.

Og ifølge Ekstra Bladet orienterede Forsvarets Efterretningstjeneste allerede sidste år regeringen om, at der er risiko for, at børnene i lejrene bliver kidnappet af Islamisk Stat med henblik på radikalisering og terrortræning.

Mette Frederiksen understregede i tirsdags efter et hastemøde, at regeringen vil undersøge, hvordan de kan hjælpe børnene, men at de ikke har tænkt sig at hente dem hjem, hvis mødrene skal med.