Samfund

Pensionister får inddraget frikort til DSB

Banedanmark har frataget sine seniorer muligheden for at køre gratis med tog. Højesteret har godkendt indgrebet.

DSB og Banedanmark har i mange år været attraktive arbejdspladser, blandt andet fordi de ansatte fik frikort til transport.

Seniorer med høj anciennitet beholdt endda de gratis togrejser resten af livet. Men det har nu fået en ende hos Banedanmark.

Her har pensionerede fået frataget frikortet. Det er sket med seks måneders varsel, skriver Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Både HK og Dansk Jernbaneforbund har protesteret. Men uden resultat.

- Frikortet har haft stor betydning for mange af vores pensionerede. Men nu er det sløjfet på næsten samme måde som var det en frugtordning, siger Dennis A. Jørgensen, der er formand for HK Trafik & Jernbane.

Noget, DSB frivilligt har givet de ansatte

Afgørelsen har betydning for flere hundrede personer. Fagforbundene har forsøgt at sagsøge DSB og Banedanmark. Men sagen er tabt i både landsretten og for nylig også i Højesteret.

Dommerne mener, at frikortene er noget, som arbejdsgiveren frivilligt har givet de ansatte. Det er ikke noget, der er aftalt ved overenskomstforhandlinger eller andre steder, fastslår dommene.

Ingelise Klavsen fra Fredericia er formand for Pensionistsektionen i Dansk Jernbaneforbund. Hun har været togfører i 33 år og stoppede, da hun fyldte 60 år. I dag er hun 67 og har stadig sit frikort, fordi hun hele tiden har arbejdet i DSB.

Men hun frygter, at hun og andre vil miste det på et tidspunkt. Med dommen fra Højesteret har DSB nærmest fået lov til at inddrage fribefordringen med seks måneders varsel.

- Vi har hele tiden ment, at det livsvarige frikort var en del af lønnen. Derfor er vi træt af dommen, siger Ingelise Klavsen til Faglige Seniorers nyhedsbrev.