Samfund

OVERBLIK: Hvem er familierne fanget i Syrien?

19 børn af danske eller tidligere danske statsborgere sidder fanget i to kurdiske lejre i Syrien. 10 af dem er født i konfliktområdet.

Debatten om børnene og deres forældre med tilknytning til Danmark i de kurdiske fangelejre i Syrien spidser til.

Flere af Folketingets partier mener, at børnene skal hentes til Danmark, men dette har regeringen hidtil afvist. I denne uge åbnede statsminister Mette Frederiksen (S) dog en smule for at hjælpe børnene:

- Hvordan det så præcist skal foregå, og hvad vi præcist kan, det er noget af det, vi diskuterer med Folketingets partier, sagde hun.

I alt drejer det sig ifølge Udenrigsministeriet om 19 børn "af – eller knyttet til – danske eller tidligere danske statsborgere", som befinder sig i lejrene al-Hol og al-Roj i alderen 1-14 år.

Men hvem er de kvinder, mænd og børn, det hele handler om?

Det forsøger TV 2 at give et overblik over her baseret på egen research, oplysninger fra foreningen Repatriate the Children, der kæmper for at få børnene og mødrene til Danmark, samt oplysninger fra Udenrigsministeriet.

Ifølge ministeriet er de ni ældste børn født i Danmark, mens de 10 yngste er født i konfliktzonen. Tre af mødrene er danske statsborgere, mens tre andre har fået frataget deres danske statsborgerskab administrativt som følge af en ny indført i slutningen af 2019.

Børnene, som er født i Danmark, er ifølge Udenrigsministeriet danske statsborgere, mens det for de 10 yngste gælder, at "deres danske indfødsret ikke er fastslået."

Ifølge Repatriate the Children har alle 10 børn født i konfliktzonen ret til dansk statsborgerskab, men dette har ministeriet ikke ønsket at be- eller afkræfte.

TV 2 har bedt Udenrigsministeriet om yderligere oplysninger om børnene og deres indfødsrets-status, men dette afviser ministeriet at give. Ministeriet vil heller ikke begrunde, hvorfor man ikke kan oplyse yderligere.

Familierne i de kurdiske fangelejre

 1. En kvinde og to børn

  Samira (tv) og hendes søster Sara, der i dag befinder sig i Syrien. Samira og hendes familie mener ikke, at man kan tage børnene til Danmark uden deres mødre.

  Børn: En pige på fire år og en dreng på 2 år.

  Voksne: Moren er den 26-årige Sara, som er født og opvokset i Danmark med iranske forældre. Faren til børnene er australsk statsborger.

  Baggrund: Sara rejste i 2015 til Syrien alene efter at have mødt den australske mand online. De to mødtes og blev gift i Syrien og fik i alt tre børn, men en af deres to drenge blev dræbt under kamphandlinger i 2019. Sammen med kvindens søster Samira og mor Habibah besøgte TV 2 i 2020 kvinden og hendes børn i al-Hol-lejren.

  TV 2 har talt med Samira og hendes mor Habibeh fredag. De fortæller, at de ikke ser det som en reel mulighed at hente børnene til Danmark uden deres mødre.

  Status: Det er ifølge Repatriate the Children uvist om familien nu sidder i al-Hol- eller al-Roj-lejren. Kvinden har fået frataget sit danske statsborgerskab administrativt i 2020 og er derfor nu kun iransk statsborger. Ifølge Repatriate the Children har børnene ret til dansk statsborgerskab. Manden sidder i fængsel.

 2. En kvinde og to børn

  Den 58-årige kvinde, hvis datter og barnebarn befinder sig i Syrien, har forberedt et børneværelse i løbet af de seneste tre år.

  Børn: En dreng på fem år og en pige på fire år.

  Voksne: Moren er en etnisk dansk 31-årig kvinde. TV 2 har ingen oplysninger om faren.

  Baggrund: Kvinden rejste til Syrien i 2014. Ifølge Repatriate the Children har kvinden adopteret drengen, som hun skulle have fundet efter et bombeangreb i 2015. Kvinden blev gift i Syrien og fødte en pige i 2016.

  TV 2 fortalte i 2020 kvindens historie via hendes mor i Danmark.

  Status: Kvinden og børnene sidder i al-Roj-lejren. Ifølge de danske myndigheder lider pigen af ptsd, og der har tidligere været forhandlinger med henblik på at hente hende til Danmark.

 3. En kvinde, en mand og fem børn

  Den dengang 12-årige dreng fortalte, at han hader de andre børn i lejren, fordi de slår.

  Børn: Fem børn mellem to og 13 år.

  Voksne: Moren er en 33-årig etnisk dansk kvinde fra Jylland. Faren er en dansk-somalisk mand.

  Baggrund: Parret rejste sammen til Syrien med deres fire børn og fik deres femte barn i Syrien. TV 2 mødte i 2020 en af børnene - en dengang 12-årig dreng.

  Status: Faren sidder i et kurdisk fængsel, mens moren og de fem børn sidder i al-Roj-lejren. Repatriate the Children har stævnet den danske regering, fordi foreningen mener, at især de to ældste børn er så påvirkede af forholdene i lejren, at Danmark er forpligtet til at hjælpe dem.

 4. En kvinde og to børn

  Børn: To drenge på to og tre år

  Voksne: Moren er en dansk-marokkansk kvinde på 32 år fra København. TV 2 har ingen oplysninger om faren.

  Baggrund: Kvinden rejste oprindeligt til Syrien med sin daværende dansk-irakiske mand i 2014. Året efter blev manden dræbt, hvorefter kvinden giftede sig med en ny mand med hvem hun fik sine to børn.

  Status: Kvinden har fået frataget sit danske statsborgerskab administrativt og er derfor nu kun marokkansk statsborger. Hun sidder i dag i al-Roj-lejren med sine børn.

 5. To kvinder og en dreng

  Børn: En dreng på fire år.

  Voksne: To kvinder i starttyverne, der er søstre. TV 2 kender ikke til detaljer om mændene.

  Baggrund: Søstrene, der er dansk-somaliske, er oprindeligt født i Danmark, men er vokset op i England. I 2014 rejste de til Syrien, hvor de begge blev gift og fik en dreng hver. Den ene af drengene blev dræbt under et angreb i 2019. Begge kvindernes mænd er ifølge TV 2s oplysninger ligeledes døde i Syrien.

  Status: De to søstre og drengen befinder sig i al-Roj-lejren.

 6. En kvinde og fem børn

  Børn: Fem børn, men det er usikkert, hvor gamle de er. De er ifølge Repatriate the Children muligvis alle født i Danmark.

  Voksne: TV 2 har kun få informationer om moren, men ifølge Repatriate the Childrens er hun i 30'erne. TV 2 har ingen oplysninger om faren.

  Baggrund: Kvinden har ifølge Repatriate the Children i alt seks børn, hvoraf den ene er en dreng, der i dag er 15 år. Han blev i 2019 hentet til Danmark, da han var alvorligt såret af et skud i ryggen og er lam i benene.

  Status: Kvinden og de fem børn befinder sig i enten al-Roj eller al-Hol. Ifølge Repatriate the Children er både kvinden og hendes børn danske statsborgere.

 7. En mand og et barn

  Børn: En to- eller treårig dreng.

  Voksne: Faren er en etnisk dansk mand. Moren er syrisk.

  Baggrund: I 2013 rejste manden til Syrien, hvor han mødte en syrisk kvinde, som han fik et barn med. Manden blev siden hen fængslet af de kurdiske styrker. TV 2 mødte i 2020 manden i et kurdisk fængsel.

  Status: Manden sidder fængslet, mens den syriske mor ifølge Repatriate the Children sandsynligvis sidder i al-Hol-lejren med barnet. Da manden er dansk statsborger, har barnet ifølge Repatriate the Children også krav på dansk statsborgerskab. Manden har dog fortalt Repatriate the Children, at det er sandsynligt, at barnet bliver hos sin mor i Syrien, da moren er syrer.

 8. Et barn

  Basil Hassan, der formodes død, har en datter i Syrien. Dette billede af terroristen blev offentliggjort af dansk politi i 2016.

  Børn: En pige på fire år.

  Voksne: Faren er den efterlyste og angiveligt afdøde terrorist Basil Hassan. Moren er en hollandsk kvinde.

  Baggrund: Basil Hassan forsøgte i 2013 at dræbe forfatter og islamkritiker Lars Hedegaard, hvorefter han flygtede til Libanon og senere Syrien. Ifølge USA har han haft en ledende rolle i Islamisk Stat. I 2017 fik han en datter med den hollandske kvinde i Syrien.

  Status: Basil Hassan blev i 2017 meldt dræbt, men dette er ikke bekræftet. Moren og hans datter sidder i al-Hol-lejren. Ifølge Repatriate the Children var Basil Hassan dansk statsborger, da datteren blev født, hvorfor hun i princippet også kan have ret til dansk statsborgerskab.

Kilder: TV 2, Repatriate the Children, Politiken, Udenrigsministeriet