Stop hadbeskeder

Vognmand kaldte kvinde spejlblank på nettet - nu mødes de ansigt til ansigt

- Der skal være plads til at sige sin mening lidt hårdt. Livet er ikke en leg, lyder det.

Vognmanden Ole Skovgaard har på nettet skrevet, at debattør og Venstre-medlem Camilla Søe er køn, men spejlblank.

Torsdag aften sad han så over for hende i 'GO' aften LIVE' og blev bedt om at gentage sin pointe.

Han tog sig lidt betænkningstid, mens Camilla Søe sad der lige overfor ham. Men gentog så, at debattøren var spejlblank i den MeToo-debat på B.T., hvor hans kommentar var faldet.

- Det er ikke en pæn bemærkning, men jeg mener ikke, den er over stregen, siger han.

- Livet er ikke en leg

En ny megafon-måling udarbejdet for TV 2 og Politiken viser, at tre ud af fire danskere mener, at tonen på sociale medier er blevet hårdere i løbet af det seneste år.

Stop hadbeskeder

De kommende dage sætter TV 2 og Regionerne fuld fokus på, hvad vi skal gøre for at komme den grove tone til livs på sociale medier. Temaet Stop hadbeskeder finder du på alle TV 2s platforme.

Her vil kendte og ukendte, politikere og eksperter fortælle om egne oplevelser og konfrontere den grove tone på sociale medier. Og vi spørger - en gang for alle - efter løsninger.

Ole Skovgaard er blandt dem, der ikke mener, at det skulle være problematisk.

- Der skal være plads til at sige sin mening lidt hårdt. Livet er ikke en leg, og du kan ikke bare polere alting, siger han.

Vil ikke have kommentarer om sit udseende

Men kommentaren var over Camilla Søes grænse. Hun er klar over, at man ikke skal blande sig i særligt Metoo-debatten, hvis man ”ikke kan holde til at blive mødt på ens holdning og argumenter”.

- Men det her handler om mit udseende og mit intellekt, siger hun til Ole Skovgaard, og han svarer prompte:

- Men hvad kan du egentlig selv holde til? Der går jo ikke lang tid, fra jeg skriver den kommentar, til du smed det ud på Twitter til alle dem, der mener det samme som dig, så jeg kan blive udstillet som en eller anden olfert. Det hænger ikke sammen, siger han.

Moderation af kommentarer på TV 2

I kommentatorsporene på TV 2 Nyhedernes kanaler blev der hver måned i 2020 slettet mellem 35.000 og 44.000 kommentarer. Det gælder grove kommentarer som eksempelvis personangreb.

Ole Skovgaard understreger dog, at han ikke har et problem med Camilla Søes manøvre. Sådan må det være, når man også selv ytrer sig hårdt, siger han.

Er tonen for hård – eller er det hele for korrekt?

Selv erkender Camilla Søe, at hun ikke altid er ren i filten, når hun debatterer online. Hun er flere gange gået til grænsen – og også krydset den.

Men hun mener, at hun det seneste halve år er blevet mere opmærksom på, hvor vigtigt det er at holde den gode tone. Især når emnet kredser om MeToo.

- Mange afholder sig fra at deltage i debatten, fordi det bliver så betændt, siger hun.

68 procent af danskerne afholder sig fra at deltage i debatter og samtaler på sociale medier, fordi de synes, at tonen er for hård. Men ifølge Ole Skovgaard kan det modsatte også skræmme personer væk.

- Måske nogle afholder sig fra at deltage i debatten, fordi det hele er så korrekt, og man skal mene en bestemt ting, siger han.

Blokering af online venner

Den nye megafonmåling viser også, at 52 procent én eller flere gange enten har skjult, blokeret eller unfriended venner på de sociale medieplatforme, fordi de ikke brød sig om deres tone i debatten.

Derudover er seks procent helt eller delvist enige i, at de selv har sendt beskeder eller kommenteret noget på sociale medier i en tone, som de senere har fortrudt.

Se hele mødet mellem Camilla Søe og Ole Skovgaard i 'GO' aften LIVE' på TV 2 PLAY.