Samfund

Sygeplejersker stemmer nej til overenskomst

Et snævert flertal af sygeplejerskerne sagde nej til en lønstigning på fem procent over de kommende tre år.

Medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd har torsdag stemt nej til OK-21-resultatet.

Det oplyser Dansk Sygeplejeråd på deres hjemmeside.

Sygeplejerskerne var til afstemning om en overenskomst, som blandt andet lover en lønstigning på lige over fem procent over de kommende tre år.

Men det var ikke nok for et lille flertal af sygeplejerskerne.

Afstemningen viste et snævert nej, hvor 47,3 procent stemte nej, mens 46,5 procent stemte ja. I alt har 53,6 procent af Dansk Sygeplejeråds medlemmer stemt.

- Det er et snævert nej. Men et nej er et nej, og det må vi tage til efterretning, siger formanden for sygeplejerskerne, Grete Christensen.

Lønkrav har været udslagsgivende

Medlemmerne har de seneste 14 dage kunnet stemme om resultatet af forhandlingerne med de offentlige arbejdsgivere på det regionale og kommunale område.

Det er især kravet om mere løn, der har fyldt op til afstemningen.

- Der har i længere tid hersket stor utilfredshed med, at sygeplejerskerne ikke har fået nok i lønningsposen - især med tanke på deres arbejde under coronakrisen, siger finanskommentator på TV 2 Ole Krohn.

Udover en lønstigning indeholdt aftalen også bedre vilkår for seniormedarbejdere, løn under sorgorlov og mere fokus på psykisk arbejdsmiljø.

Det var meningen, at overenskomsten skulle være trådt i kraft 1. april.

Hvad sker der nu?

Sygeplejerskernes nej betyder højst sandsynligt, at de skal en tur i Forligsinstitutionen, vurderer Ole Krohn.

- Det er usikkert, om OK-21 bliver lige så fredelig, som den så ud til, eller om det ender i det samme store drama i Forligsinstitutionen, som vi så for tre år siden, siger han og henviser til overenskomstforhandlingerne i 2018, som endte med et længere konfliktforløb, før en løsning kunne findes.

Forligsinstitutionen har til opgave at forsøge at opnå fælles mægling mellem parterne ved en overenskomstforhandling.

Hovedbestyrelsen i Dansk Sygeplejeråd havde anbefalet medlemmerne at stemme ja.

Det er nu op til hovedbestyrelsen at beslutte, hvad der skal ske. De kan vælge at varsle strejke, eller de kan genoptage forhandlingerne med arbejdsgiverne.

Formand for sygeplejerskerne Grete Christensen siger dog, at de afventer resultaterne i de andre store, offentlige fagforbund, før de fortager sig mere. De andre afstemninger vil ifølge hende være overstået i midt april.

Udover sygeplejerskerne har radiograferne også stemt nej til OK-21-resultatet.