Coronavirus

Spildevandet sladrer om smitte, så hvorfor tester Danmark på stort set smittefri ø?

Allerede 24 timer efter smitte bliver coronavirus udskilt i menneskets afføring. Smitte hos asymptomatiske personer kan også fanges i spildevandet.

Menneskers afføring kan afsløre, om en person er smittet med coronavirus.

Det har længe været kendt, og faktisk har test for corona i spildevand i mange lande allerede vist sig at kunne opdage udbrud med coronavirus i bestemte områder, flere dage før smittede personer er fundet ved en positiv podningstest.

Vi har afventet de nationale myndigheder for at se, om de ville gå i gang

Sisse Marie Welling, sundhedsborgmester i København

Danmark er ikke blandt de lande, for de danske myndigheder har været tilbageholdende, lyder kritikken. I stedet er flere kommuner selv begyndt at teste spildevandet.

Det gælder blandt andet Hjørring, Ishøj og København, hvor et flertal onsdag satte penge af i kommunens budget til at undersøge københavnernes spildevand for coronavirus.

- Vi skal leve med corona i lang tid endnu, men vi kan ikke leve med igen og igen at skulle lukke store dele af København ned - det har store menneskelige og økonomiske omkostninger. Vi vil gøre alt for at få flere værktøjer i vores værktøjskasse, siger sundhedsborgmester i København, Sisse Marie Welling, til TV 2.

- Smitten i Hjørring er stigende - det viste spildevandet allerede i sidste uge

Også i Hjørring, hvor man har testet spildevandet, er erfaringerne gode. Eller som Hjørrings borgmester Arne Boelt (S) formulerer det:

- Det giver rigtig meget mening, at København tager det i brug - eller Aarhus og Aalborg, hvis de vil. De vil flere dage før et stigende smittetryk blive advaret. Det giver noget power, siger han.

Helt aktuelt er smittetrykket lige nu stigende i Hjørring - noget, som Hjørring Vandselskab kunne aflæse i målingerne fra spildevandet allerede i sidste uge.

Fælles for alle tre kommuner er, at de selv har taget initiativ til at undersøge spildevandet. Fælles er også, at regningen for undersøgelserne ender i den enkelte kommunekasse. I København er der indtil videre afsat 3,7 millioner kroner.

Mange lande er allerede i gang - selv Tyrkiet, som vi normalt ikke sammenligner os med. Fraværet af Danmark på listen er tankevækkende

Jesper Gamst, direktør Eurofins Miljø

- Vi har afventet de nationale myndigheder for at se, om de ville gå i gang. Nu har vi kigget hinanden i øjnene og selv sat gang i undersøgelser for at se, om det virker. Og om det betyder, at vi hurtigere kan reagere på stigende smitte, siger Sisse Marie Welling.

Plejehjem kunne have været et godt sted at være startet

Den danske afdeling af den internationale virksomhed Eurofins er en af verdens førende, når det gælder udførslen af kemiske og mikrobiologiske analyser.

Det er ikke altid, at alle går på toilettet, når de er på arbejde. Men det gør beboere på plejehjem

Jesper Gamst, direktør Eurofins Miljø

Virksomheden har flere laboratorier i Danmark, og den danske afdeling har udviklet en coronatest af spildevand, der allerede bruges af flere danske kommuner. Og allerede siden sidste år har virksomheden udført analyser for flere europæiske lande.

Derfor undrer det Jesper Gamst, der er direktør for Eurofins Miljø, at de danske myndigheder ikke har været mere lydhøre over for metoden.

- Der er en bevægelse på vej nu, men jeg må også bare sige, at det undrer mig, at det har været så svært at få myndighedernes opmærksomhed, siger han til TV 2.

Hans undren er ikke blevet mindre af, at EU i sidste uge kom med en opfordring til alle medlemslande om at indføre systematiske prøver af spildevandet inden efteråret.

- Mange lande er allerede i gang – selv Tyrkiet, som vi normalt ikke sammenligner os med. Fraværet af Danmark på listen er tankevækkende, siger Jesper Gamst til TV 2.

Han forklarer, at undersøgelser af spildevandet blandt andet med fordel kunne være brugt til at opdage begyndende smitte på plejehjem, inden mange beboere blev smittet.

Eurofins Miljø tester selv spildevandet fra egen virksomhed og opdagede på den måde, at virksomheden havde fået virussen inden for dørene, før nogen ansatte var klar over, at de var smittede.

- Det er ikke altid, at alle går på toilettet, når de er på arbejde. Men det gør beboere på plejehjem, fordi de bor der. Det ville have været nemt at finde – alligevel tog ingen det op, da det var værst, siger Jesper Gamst.

Test på Bornholm giver ikke mening, siger ekspert

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyste 9. februar på et samråd i Folketinget, at der som et led i bekæmpelsen af spredningen af smitten med coronavirus skulle indføres test af spildevandet.

Siden er test af spildevandet blevet indført på Bornholm, der som det første sted efter nedlukningen i december indledte en delvis genåbning 1. marts.

Det giver meget mere mening for et sted som Ishøj

Jesper Gamst, direktør Eurofins Miljø

Statens Serum Institut har tidligere oplyst, at det først er relevant at teste spildevandet for coronavirus, når vaccinationerne er i gang, hvis smittetallet er lavt, eller hvis man tester færre. Og smittetallet på Bornholm var netop lavt i februar.

Men ifølge Jesper Gamst er Bornholm faktisk ikke det mest oplagte sted at starte. Årsagen er, at muligheden for at opdage corona i prøver fra spildevandet er nedsat, når incidensen er omkring 20 per 100.000 indbyggere. Altså når der er få smittede.

I januar og februar var der dagligt ingen eller meget få smittede på solskinsøen, mens smittede per 100.000 indbyggere den seneste uge er 22,8 på Bornholm. Det er langt under landsgennemsnittet på 89.

- Det giver meget mere mening for et sted som Ishøj, der har været hårdt ramt, og hvor skoler er blevet lukket efter genåbningen. Med testningen har de under en stigende smitte kunnet målrette deres indsats, siger Jesper Gamst.

Til TV 2 oplyser Steen Ethelberg, der er afdelingsleder i Statens Serum Institut, at der i spildevandet på Bornholm er fundet tilfælde af smitte med coronavirus, men at hovedformålet med forsøget er læring i og øvelse af, hvordan metoden kan bruges.

Hvorfor er det nødvendigt, når der allerede er erfaringer fra mange andre lande?

- I udlandet er man også først nu ved at afprøve metoderne – de gode og dårlige erfaringer, og metoden er slet ikke flyvefærdig endnu. Heller ikke i udlandet, siger Steen Ethelberg.

Han fremhæver samtidig, at test af spildevand er mere aktuel i lande, der tester befolkningen i mindre grad, end det er tilfældet i Danmark.

I Sverige opdagede man stigende smitte, før tredje bølge ramte i tallene

I et notat fra SSI fra 4. marts i år fremgår det, at der er flere muligheder, hvor test af spildevandet kan bidrage til den samlede sygdomsovervågning i Danmark. Men at det skal undersøges yderligere.

I notatet bliver der også opfordret til, at de danske myndigheder tager kontakt til andre lande, herunder Holland og USA, hvor man er langt fremme inden for området.

Men de danske myndigheder kan også kigge hinsidan. Her har myndighederne allerede siden maj 2020 undersøgt spildevandet for coronavirus. Tidligt viste det sig, at prøverne kunne bruges til at give myndighederne en til to ugers forspring, når det gælder stigende smitte.

Allerede i slutningen af februar – inden tredje bølge for alvor ramte Sverige – steg antallet af positive coronaprøver fra spildevandet således markant i blandt andet Stockholm.

Caroline Myhre-Gregersen, der er seniorprojektleder i miljørådgivningsfirmaet WSP oplyser til TV 2, at coronavirus bliver udskilt i menneskets afføring allerede 24 timer efter smitte – og at prøver af spildevandet faktisk også fanger smitte hos asymptomatiske.

- Metoden skal ses som en early warning. Ishøj har været forgængere, og man kan bruge metoden meget effektivt, siger hun til TV 2.

TV 2 har forgæves forsøgt at få en kommentar på kritikken fra Statens Serum Institut, der henviser til Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, som undersøger flere pilotprojekter.

Ministeriet er ikke vendt tilbage, inden artiklens udgivelse.

TV 2 har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Ishøj Kommune.