Samfund

Når hun som ung dansede, grinede de andre af hende - nu vil hun fordommene mod tykke til livs

Der eksisterer en antagelse om, at når man er tyk, er man usexet, siger den 33-årige aktivist Regina Fjendbo. Det vil hun lave om på.

Regina Fjendbo rører langsomt ved sin talje, mens hun med lukkede øjne svajer til en Beyoncé-sang.

- Det handler om at turde at være forførende. Sådan noget med at røre ved sig selv. Slikke på sig selv. Det kan være utrolig godt, siger 33-årige Regina Fjendbo.

Hun danser foran sin computer, så de, der har tilmeldt sig hendes virtuelle kursus, kan følge med i, hvad hun gør.

Jeg tabte mig 40 kilo, og jeg kan ikke huske fem måneder af mit liv

Regina Fjendbo

Regina Fjendbo er nemlig tykaktivist og såkaldt kropskærlig mentor. Formålet med sessionen er, at kursisterne skal blive bedre til at føle, at de er ok, som de er. Og at de faktisk gerne må være sexede. Uanset om de er tykke eller tynde.

Sådan er det nemlig ikke i dag. Det er stadig en kamp at være tyk, mener Regina Fjendbo.

- Der er en antagelse om, at når man er tyk, er man usexet. At man er usund og inaktiv og ofte også lidt dum. For hvis man havde regnet ud, hvordan man kan tabe sig, havde man også tabt sig, siger Regina Fjendbo.

Undersøgelser understøtter Regina Fjendbos pointe om, at der er mange stereotyper og fordomme forbundet med tykke menneske.

En helt ny undersøgelse foretaget af YouGov for Novo Nordisk Danmark viser, at to ud af tre danskere mener, at der bliver set ned på tykke mennesker.

Livet som tyk

For Regina Fjendbo har kampen med kiloene været en del af hele hendes barndom og ungdomsår.

Når hun som teenager var til fester, grinede de andre, når hun dansede.

- Men jeg dansede ligesom de andre. Den eneste forskel var, at jeg var tyk, siger hun.

Folk skal lære, at der ikke er noget i vejen med en tyk krop

Regina Fjendbo, tykaktivist

Og da hun gik i 5. klasse, lavede de større børn seksuelle jokes om hendes vægt. At man skulle passe på, man ikke blev mast, hvis man dyrkede sex med hende.

Og Regina Fjendbo har mange flere eksempler på, at hun er blevet behandlet anderledes. At hun, som hun siger, er blevet diskrimineret.

Om Regina Fjendbo

  • 33 år
  • Bor i Midtjylland ved Karup
  • Har Instagramprofilen @tyrannosaurus_regs
  • Arbejder som foredragsholder og kropskærlig mentor

Slankekure og anoreksi

Mobningen betød, at hun som ung gik på slankekur og endte med at få en spiseforstyrrelse.

- Jeg tabte mig 40 kilo, og jeg kan ikke huske fem måneder af mit liv, siger hun.

Og for fem år siden læste hun endnu en slankebog i håbet om at tabe sig mere.

I bogen stod der, at nogle kvinder stoppede med at få menstruation, var trætte og havde en anderledes hud, fordi de simpelthen trænede for meget og spiste for lidt i håbet om at tabe sig.

- Beskrivelsen ramte fuldstændig plet. Jeg var sikker på, at jeg trænede for lidt og spiste for meget, og det var derfor, jeg stadig ikke var åleslank. Men jeg var faktisk usund, siger hun.

Derfra var det nok. Hun stoppede med at være på slankekur. I løbet af de første 14 dage tog hun 10 kilo på, og siden er hun kommet tilbage til den vægt, hun havde, før hun gik på slankekur som ung.

Hun begyndte også at fjerne alle de fitness- og slankeprofiler, som hun havde fulgt på Instagram. I stedet begyndte hun at følge tykke kvinder, der hvilede i deres kroppe.

- De tillod sig at gøre de ting, jeg ikke troede, at jeg måtte. Alle de ting jeg har fået at vide, at jeg ikke kan tillade mig som tyk. Og da jeg begyndte at gøre det samme – lægge billeder op af min krop med folder og deller – fik jeg det bedre mentalt. Jeg begyndte at acceptere min krop, siger Regina Fjendbo.

Hun blev en del af en modbølge til kamp for tykke mennesker. Den går blandt andet under navnene fat acceptance, fat liberation og fat activism.

Det er en bevægelse, der kan siges at blive mere og mere aktuel, i takt med at flere og flere bliver overvægtige. I alt 800.000 danskere lever i dag med svær overvægt, viser en ny undersøgelse af YouGov for Novo Nordisk Danmark. Det svarer til 14 procent af Danmarks befolkning.

Forhøjede risici

Men der er nogle, der vil sige, at du er med til at hylde et kropsideal, der ikke er sundt. Hvad siger du til det?

- Det kan godt være, at der statistisk set er en sandsynlighed for, at jeg bliver syg senere. Men det er der også for, at tynde mennesker bliver syge af ting senere hen. Jeg har bare måske en højere risiko, men vi kan ikke vide, om jeg bliver syg senere.

Statistisk set er der en højere risiko for, at du udvikler en lang række sygdomme. Det er da vel noget, du er nødt til at tage alvorligt?

- Jeg hylder ikke et ideal, jeg prøver på at nedbryde dem og lære andre, at kropsidealer ikke er afgørende for at være sexede. Tykke mennesker skylder ikke nogen at være sunde. Uanset om man er sund eller ej, har man lov til at være sexet og kunne lide sig selv, siger hun.

Drop idealerne

Regina Fjendbo er nemlig overbevist om, at det er sundere at have et godt mentalt helbred end at være slank.

Hun henviser til forskning om, at omgivelsernes fordomme og diskriminering over for overvægtige kan føre til et dårligt mentalt helbred, hvilket kan forårsage stress og depression, som også er usundt for kroppen.

Regina Fjendbo er i hvert fald ikke i tvivl om, at det var det rigtige, da hun droppede idealet om at være en størrelse 38.

Derfor er hun tykaktivist, og derfor vrider hun sin krop i takt til Beyoncé-musikken. Det er alt sammen en del af hendes aktivisme.

- Folk skal lære, at der ikke er noget i vejen med en tyk krop. Du kan ikke kigge på en krop og vurdere, om den er sund eller usund. Der skal være plads til alle slags kroppe, siger hun.