Mette F. og EU klar til at 'skrue bissen på' og skærpe eksportkontrol af vacciner

Der er ingen tvivl om, at EU nu har lavet en ekstra tommelskrue på vaccinekontrollen, siger korrespondent efter EU-topmøde.

Noget for noget.

Når EU producerer vacciner og eksporterer dem i stor stil, skal det ske efter et princip om, at der også ryger nogle den anden vej. Og sker det ikke, er EU parat til at sætte hårdt mod hårdt og begrænse eksporten af vacciner ud af unionen mere endnu.

Det mere end antydede Mette Frederiksen torsdag aften efter et topmøde i EU, hvor vaccineleverancer eller mangel på samme udgjorde en del af dagsordenen.

- Vi har støttet de restriktioner, der allerede er i dag, og vi er også parat til at gå endnu længere, siger Mette Frederiksen til TV 2.

Den danske statsministers udmelding kommer i kølvandet på et forløb, hvor EU har haft svært ved at sikre sig tilstrækkeligt med vacciner til de respektive medlemslande.

Derfor var EU-Kommissionens forslag om at indføre skrappere regler for vaccineeksport ud af EU et af de centrale samtalepunkter.

Omvendt skal EU ifølge den danske statsminister ikke stille hindringer for handel og samarbejde mellem lande og kontinenter.

- Det er noget, som vi hele tiden må se på. Det vigtigste er at få løst de problemer, der måtte være. Hvis der er behov for at skrue bissen på i nogle sammenhænge, er der givet opbakning til, at det kan lade sig gøre, lød det fra Mette Frederiksen.

Ekstra tommelskrue på vaccinekontrol

Det er kun lykkedes EU at få givet 12 vacciner per 100 indbyggere. Det er tørre tal, der halter langt bagefter Storbritannien og USA, hvor man allerede er oppe på henholdsvis 40 og 34 vaccine-indsprøjtninger per 100 indbyggere.

De første restriktioner på eksporten ud af EU blev vedtaget i januar, hvor AstraZeneca ikke leverede doser til EU fra to britiske fabrikker som lovet, mens EU-fabrikker omvendt leverede til briterne.

Vaccineleverancerne og covid-19-situationen i de 27 medlemslande var ifølge TV 2s EU-korrespondent Lotte Mejlhede det altoverskyggende tema.

- Der er ingen tvivl om, at EU-Kommissionen og regeringslederne nu har lavet denne ekstra tommelskrue på vaccinekontrollen sådan, at man fremover kan sige til et land som Storbritannien, at hvis ikke der er gensidighed, så kan man agere på det, siger Lotte Mejlhede, som peger på den igangværende dialog med den britiske premierminister, Boris Johnson.

Der er allerede eksporteret millioner af vaccinedoser fra EU til lande uden for unionen – vacciner, der i de fleste tilfælde er produceret på Pfizers fabrik i Belgien eller AstraZenecas fabrik i Holland.

Storbritannien har modtaget næsten ni millioner doser, Canada næsten fire millioner og Japan næsten tre.

Intet ønske om at ramme briterne

I øjeblikket er der en voksende bekymring i Storbritannien, hvor millioner af briter afventer at få deres andet stik med vaccinen fra AstraZeneca.

Hvis EU gør alvor af at bremse vaccinedoser produceret på fabrikker i EU til Storbritannien, vil det kunne give akutte problemer for briterne.

Mette Frederiksen understreger dog, at det ikke handler om - billedligt talt - at lade briterne smage egen medicin.

- Der er ikke nogen, der har et ønske om at ramme briterne eller Storbritannien. Men vi har ønske om, at der er et samarbejde på en fair og ordentligt måde. Og det er det, vi skal sikre nu, siger Frederiksen.