Samfund

Man kan sige nej til AstraZeneca og få nyt vaccinetilbud senere, siger Brostrøm

Tirsdag viste en meningsmåling, at en tredjedel af danskerne ville takke nej til vaccinen fra AstraZeneca.

Er man utryg ved udsigten til at blive stukket med AstraZeneca, kan man takke nej og afvente et nyt tilbud om vaccine.

Det sagde Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, ved et pressemøde torsdag.

Her blev Brostrøm spurgt, om man i princippet kan udskyde sin vaccination ved at vente med at bestille tid, indtil man får tilbudt den vaccine, som man gerne vil have.

- Ja, men jeg håber ikke, at folk gør det. Jeg håber, at folk følger vores anbefalinger og takker ja til vaccine på det tidspunkt, de får tilbuddet, siger han.

Brostrøm understregede, at man ikke mister retten til en gratis vaccine, selvom man takker nej til eksempelvis AstraZeneca:

- Så kan man vente en måned, to eller tre og så selvfølgelig få en vaccination. Hvilken vaccine, man her bliver tilbudt, kommer an på, hvilke vi har, og hvilke vi udbyder, slår Søren Brostrøm fast.

En tredjedel af danskerne ville sige nej til AstraZeneca

Tirsdag viste en meningsmåling foretaget af Megafon for TV 2, at en tredjedel af danskerne vil takke nej til vaccinen fra AstraZeneca.

I målingen, som tog udgangspunkt i 1053 repræsentativt udvalgte danskere, svarede en tredjedel af de adspurgte desuden, at de er blevet mere skeptiske over for at blive vaccineret mod covid-19.

Hvor 61 procent af de adspurgte helst ville have vaccinen fra Pfizer/BioNTech, mens 0 procent af de adspurgte foretrak vaccinen fra AstraZeneca.

142.000 danskere er allerede stukket en gang med AstraZeneca-vaccinen.

Søren Brostrøm vurderede på torsdagens pressemøde, at man er lige så godt beskyttet, hvis man har fået første stik med AstraZeneca-vaccinen og får andet stik med en anden vaccine.

- Det er vores umiddelbare vurdering, men det er ikke noget, man har meget erfaring med at vaccinere med to forskellige vacciner, siger Søren Brostrøm.

Det er dog noget, som man har forberedt sig på internationalt, at det kan blive nødvendigt, understreger han.

Ikke sket ombookinger

De, der er booket til AstraZeneca-vaccinen, bliver ikke umiddelbart booket til andre vacciner nu, siger Søren Brostrøm.

- De over 140.000 personer, der har fået AstraZeneca, vil selvfølgelig blive færdigvaccineret. Bliver det ikke med AstraZeneca-vaccinen, bliver de færdigvaccineret med en anden vaccine, siger han.

Regionerne skal nu aflyse de næste tre ugers vaccinationer med AstraZeneca.