Coronavirus

AstraZeneca-vaccinepause skaber usikkerhed hos tusinder

Tæt på 150.000 danskere har kun nået at få første stik, men vaccinen bliver ikke mindre effektiv af at vente, siger ekspert.

Nyheden om, at udrulningen af AstraZeneca-vaccine er sat på forlænget pause, har sendt en bølge af uvished igennem mange danskere.

Da den omstridte vaccine blev sat på pause for to uger siden, havde 150.000 danskere allerede fået første stik.

Men med torsdagens nyhed om, at den svensk-britiske vaccine har fået yderligere tre uger på pause, er der både ventetid og eftertanke hos de mange, som nu afventer Sundhedsstyrelsens endelig dom over AstraZeneca-vaccinen.

- Jeg skulle have mit andet stik 11. april, men det går jeg ud fra nu er aflyst. Det er godt nok at være på den sikre side, men også træls at komme bagefter med vaccinerne i det hele taget. Jeg ville jo også gerne færdigvaccineres, siger klinikassistent Line Meulengracht til TV 2.

Ekstra sikkerhedsprincipper lagt ind

Vaccinen fra AstraZeneca blev sat i bero 11. marts, da myndighederne havde modtaget indberetninger om et bekymrende sygdomsbillede blandt nyvaccinerede, hvilket også er blevet observeret i flere andre lande.

De alvorlige symptomer er endnu ikke påvist at stamme fra vaccineringen, men Sundhedsstyrelsen har ifølge direktør Søren Brostrøm valgt at lægge "ekstra sikkerhedsprincipper" ind i form en af forlænget pause.

- Det er lidt spændende, hvad der så skal ske, for hvis ikke vaccinen bliver godkendt, skal vi vel have noget andet, siger Line Meulengracht.

Danmark går europæisk enegang

Også en række europæiske lande valgte at indstille brugen af AstraZeneca, da de første bulletiner om en mulig risiko ved brugen af dem tikkede ind.

Kun Danmark og Norge fastholder dog at holde AstraZeneca-vaccinen ude indtil videre. Og dermed sidder mange tusinder og venter uden nogen klar fornemmelse for at nå i mål lige foreløbig.

- Jeg havde håbet på at være færdigvaccineret nu, men med tre uger mere kommer der til at gå to måneder mellem første og andet stik, siger Sara Jørgensen, der er sosu-assistent.

Hun ville nu foretrække at have fået vaccinen fra Pfizer som udgangspunkt, men ser frem til, at der på længere sigt kommer en afklaring.

- Det vigtigste er, at jeg bliver færdigvaccineret, siger Sara Jørgensen.

Bedre effekt efter pause

Et af de tilbagevendende spørgsmål har været, om det har konsekvenser for effekten at stoppe op mellem første og andet stik i vaccineforløbet.

- Det behøver ikke at betyde noget, for det viser sig faktisk, at hvis immunsystemet lige får lov at falde til ro inden stik nummer to, får man faktisk en endnu bedre effekt ud af vaccinen, siger professor i infektionsimmunologi Jan Pravsgaard Christensen.

Hvis AstraZeneca-vaccinen om tre uger får grønt lys til videre brug, kan man takke nej til at få den.

På pressemødet torsdag slog Sundhedsstyrelsen således fast, at man i princippet kan blive ved med at takke nej til vaccinen fra AstraZeneca, indtil man får den vaccine, man er tilfreds med.

Kan vare længe inden man inviteres igen

Men det kan omvendt tage måneder, før man inviteres til vaccination igen. Og man vil kunne ende med at blive tilbudt AstraZeneca-vaccinen igen ved næste indkaldelse.

Hvis de danske myndigheder ender med at vurdere, at AstraZenecas vaccine skal ud fra vaccinationsplanen, så vil det efterlade en del danskere, som allerede har fået et stik med den. Og de vil kunne fortsætte deres vaccination med en anden type.

Det er velkendt inden for vacciner, at man kan skifte type undervejs - for eksempel hvis man udvikler en allergisk reaktion, fortalte Søren Brostrøm på torsdagens pressemøde.

Kan betyde senere slutdato

AstraZeneca pausen har sammen med et svigt i leverancer af 450.000 vacciner i april fra Johnson & Johnson resulteret i en opdateret version af vaccinationskalenderen fra Statens Serum Institut.

Den viser, at alle danskere over 16 år nu kan forvente at være færdigvaccineret i uge 30 i juli, hvis brugen af AstraZeneca vel at mærke genoptages.

Genoptages brugen af AstraZeneca imidlertid ikke, vil det forrykke vaccinationsprocessen.

Ifølge Sundhedsstyrelsens beregninger vil det betyde, at borgere over 50 år vil have endt deres vaccinationsforløb senest i uge 26. Hidtil var slutdatoen hos denne gruppe uge 24.