Samfund

Nu kan du bestille indefrosne feriepenge

Finansministeren kommer med "en venlig opfordring" til danskerne om at gemme nogle af pengene og bruge dem i oplevelsesøkonomien, der er hårdt ramt.

Det er nu muligt at bestille de sidste to ugers indefrosne feriepenge på hjemmesiden borger.dk. Pengene bliver udbetalt i løbet af ti hverdage.

Det bekræfter Christian Frederik Mortensen fra ATP, der står for at udbetale feriepengene, over for TV 2.

Pengene kan bestilles frem til 31. maj.

Sidste år var det muligt at få udbetalt tre ugers indefrosne feriepenge, og tidligere i marts blev politikerne enige om en aftale, der skulle gøre det muligt for danskerne at få udbetalt de resterende to uger.

Hvis man ikke tidligere fik udbetalt de første tre uger, er det nu muligt at få udbetalt alle fem uger.

Opfordring om at støtte lokal oplevelsesøkonomi

Finansminister Nicolai Wammen (S) sagde på et pressemøde onsdag om feriepengene og den generelle økonomiske situation i Danmark, at der i alt bliver sendt 22 milliarder kroner ud til danskerne, som skal sætte forbruget i gang.

De mange milliarder vil ifølge ministeren løfte beskæftigelsen med 5000 arbejdspladser i 2021.

Derudover opfordrer ministeren danskerne til at støtte lokalt.

- Udbetalingen giver danskerne mulighed for at støtte lokale erhvervsdrivende, og gradvist som vi åbner op, håber vi også i regeringen, at rigtig mange vil gå ud og støtte den del af oplevelsesøkonomien, som har det rigtig svært.

- At man for eksempel vil spise på restaurant eller tage på et kroophold, sagde Nicolai Wammen.

Han kaldte udbetalingen af feriepengene "en massiv saltvandsindsprøjtning til dansk økonomi".

Overvismand råder til at få dem udbetalt

Beslutningen om at udbetale de første tre ugers indefrosne feriepenge blev taget i sommeren sidste år som et led i en genopretningspakke af dansk økonomi efter coronakrisen.

Udmeldingen om, at man nu kan søge om feriepengene skaber onsdag formiddag kø på borger.dk.

Overvismand i De Økonomiske Råd Carl Johan Dalgaard rådede tidligere på måneden danskerne til at få udbetalt pengene i stedet for at gemme dem til pensionen, som de oprindelig var tiltænkt.

Carl Johan Dalgaard sagde dog, at man, så længe samfundet er lukket delvist ned, bør holde igen med at bruge dem.

- Den politiske beslutning er taget, pengene kan hæves nu, og det vil være godt for økonomien at blive stimuleret. Men hvis beslutningen ikke var truffet, ville jeg nok råde politikerne til at holde igen med at udbetale pengene, sagde han i talkshowet 'Lippert' på TV 2 NEWS.

Frygter skæv fordeling

Også cheføkonom hos Dansk Erhverv Tore Stramer frygter, at danskernes forbrug vil blive skævt fordelt på tværs af brancher.

- Erfaringerne fra sidste år taler deres meget tydelige sprog. Her steg omsætningen i byggemarkederne, bolighuse og tøjforretninger med cirka to milliarder kroner, mens udbetalingen nærmest ikke løftede forbruget hos landets hoteller og restauranter, skriver han i en kommentar.

- Jeg frygter desværre, at vi kan komme til at se et lignende billede her i april. Det er bestemt ikke optimalt, da landets restauranter og hoteller i øjeblikket er ramt af et ekstremt fald i omsætningen.

Netop spørgsmålet om, hvorvidt udbetalingen kan risikere at skabe en skæv fordeling, blev finansminister Nicolai Wammen (S) stillet på onsdagens pressemøde.

- Jeg tror, at man skal huske på, at det her er danskernes egne penge. Vi forventer, at nogle af pengene vil blive brugt, lige når man har hævet dem, og nogle vil blive gemt til sommerferien. Men vi vil gerne komme med en venlig opfordring til, at man gemmer nogle af pengene, lød det fra finansministeren.