Langdistancerejser uden for EU har lange udsigter, mener analytiker
Lektor i matematisk epidemiologi mener ikke, at en negativ test er nok, når man vil til udlandet. Der skal et vaccinepas til, tror han.
Muligheden for at sætte sig til rette i et fly med kurs mod en rejsedestination uden for Europa har "forholdsvis lange udsigter".
Sådan lød den nedslående melding tirsdag aften fra TV2s politiske analytiker Hans Redder.
I en chat med TV 2s brugere blev analytikeren spurgt ind til, om sommeren 2021 kommer til at ligne den, vi havde sidste år, når det kommer til rejserestriktioner.
- I forhold til rejser udenfor EU - eksempelvis til Asien - tror jeg, at det har forholdsvis lange udsigter, lød svaret.
Den holdning bakkes op af Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet.
Han mener ikke, at det bliver en mulighed i indeværende år at tage på langdistancerejser uden for EU.
- Jeg ser et billede for mig, hvor man skal have et coronapas, der viser, at man er vaccineret, før man kan rejse ud af EU. Jeg forestiller mig ikke, at danskerne kan rejse ud af Europa før sommeren 2022, siger han.
Der er dog håb for de mange danskere, der har alarmerende høj rejsefeber.
Interne rejser i EU til sommer, mener eksperter
Selvom Hans Redder formentlig ikke leverede det svar, spørgeren havde håbet, kom TV 2s politiske analytiker alligevel med en opløftende melding.
- Der er et arbejde i gang i EU, som skal gøre det muligt at bruge et coronapas til at kunne rejse rundt i alle europæiske lande til sommer. Men det arbejde er stadig i gang, og det er svært at sige, hvornår det er helt oppe at køre.
Netop coronapasset, mener Viggo Andreasen, bliver helt afgørende for, hvordan danskernes sommer kommer til at arte sig.
Med udgangspunkt i, hvordan smitten har udviklet sig i de første måneder af 2021, tror han ikke på, at et coronapas med en gyldig negativ test kommer til at være nok til at rejse rundt i EU.
- Man skal kunne fremvise et gyldigt coronapas, der viser, at man er vaccineret. Men det er også muligt for rigtig mange mennesker allerede til sommer, siger han.
Lektoren forudser, at de forskellige varianter af coronavirus kommer til at spille en stor rolle for internationale rejser.
Han mener ikke, at det er utænkeligt med periodevise, stramme nationale rejserestriktioner for at imødekomme smitterisikoen, når en variant begynder at sprede sig.
Rejsebureau tror på langdistancerejser i 2021
I rejseselskabet Kilroy ser man frem til, når Folketinget skal drøfte præmissen for genåbning med henblik på rejser uden for landets grænser både i Europa og i resten af verden.
Søren Sattrup, der er direktør for udvikling og produkter i Kilroy, havde da også gerne set, at genåbningsplanen var mere konkret på den front.
- Helt overordnet set har vi fuld forståelse for Folketingets prioritering af Danmark, men det er klart, at vi også har behov for at vide mere.
Ekspertens udmelding om lange udsigter til rejser uden for Europa har da også fået rejseselskabet til at finde på nye tilbud til kunderne, der primært er i den unge målgruppe.
- Vi haft et særligt fokus på at skabe rejser inde for EU's grænser heriblandt koncepter med blandt andet interrail, siger Søren Sattrup.
Han er i øvrigt enig med eksperterne i, at det kommer til at tage længere tid, men han er en tand mere optimistisk.
- Vi tror, at det i slutningen af 2021 og begyndelsen af 2022 vil være en mulighed at rejse uden for Europas grænser, siger han.
Søren Sattrup spår, at det bliver lande i Sydøstasien og Mellemamerika, danskerne får mulighed for at rejse til som det første, når der blandt andet er styr på et globalt coronapas.