Coronavirus

Kritik af coronapas: - Det giver meget lidt mening for mig

Kravet om et coronapas hos eksempelvis frisører og restauranter vil gå ud over omsætningen, lyder kritikken fra brancheforeninger.

Med en ny langsigtet genåbningsplan på plads kan cafeer og restauranter så småt se frem til at åbne igen. Det vækker glæde i branchen, men der var også malurt i bægret.

Betingelsen, for at cafeer og restauranter må åbne for udeservering 21. april og indendørs servering 6. maj, er nemlig, at gæsterne fremviser et coronapas.

Og det er meget svært at forstå for Katia Østergaard, der er administrerende direktør i Horesta, brancheorganisation for hotel-, restaurant og turisterhvervet.

- At se udeservering åbne den 21. april betinget af en test, når vi i går (mandag, red.) fik åbnet for, at 50 kan løbe rundt udenfor og dyrke sport sammen uden test, giver meget lidt mening for mig, siger hun til TV 2.

Restaurantbesøg er ofte spontane

Coronapasset er en digital løsning, der skal dokumentere, at borgeren er færdigvaccineret, har haft covid-19 eller er testet negativ inden for 72 timer med enten en PCR-test i halsen eller en lyntest i næsen.

Det forventes, at der kan lanceres en app til coronapasset i slutningen af maj. Indtil da vil appen ’MinSundhed’ fungere som coronapas, og børn under 15 år er undtaget.

Det kommer også fysiske løsninger for personer, der ikke bruger digitale løsninger, fremgå det af aftaleteksten.

Men selvom der tilsyneladende er tænkt på det hele, bliver det ifølge Horesta en ”kæmpe udfordring”, at kunder skal vise en negativ test. For 60 procent af besøgene på restauranter er spontane, lyder det.

- Har vi overhovedet et testapparat klar, der kan kapere det antal gæster, som vi skal leve af?, spørger Katia Østergaard.

Hun understreger, at Horesta er glade for, at partierne har fremlagt en langsigtet plan, og at de har forlænget hjælpepakkerne til og med 30. juni.

Men det ærgrer, at der lægges ”endnu en restriktion ovenpå alle de andre restriktioner” på et tidspunkt, hvor branchen har hårdt brug for at tjene penge.

- Nu skal vi altså både testes eller have pas og sidde med afstand og opfylde krav om X antal kvadratmeter med videre. Og det vil selvfølgelig gå hårdt udover branchens indtjeningsmuligheder, siger Katia Østergaard.

Frygter, at kunder bliver væk

Hos SMVdanmark, der varetager de små og mellemstore virksomheders interesser, minder reaktionen på genåbningsplanen meget om den fra Horesta.

Administrerende direktør Jakob Brandt er glad for en langsigtet plan, glad for forlængelsen af hjælpepakkerne, og glad for, at de liberale serviceerhverv må åbne fra 6. april.

Men også han er kritisk overfor, at coronapasset bliver et adgangskrav til hans medlemmers forretninger.

Ifølge Jakob Brandt udnytter regeringen hans medlemmer til at få flere danskere testet, når erfaringer fra Bornholm viser, at testlysten ikke er så stor, som myndighederne kunne ønske.

- Vi bliver brugt som sukkeret, der skal få det sure til at glide ned. Det, synes jeg, er ærgerligt. For det, der bekymrer os, er, at en række danskere stadig ikke vil lade sig teste. Og så betyder det, at vi får mindre omsætning ude i de virksomhederne, som har så hårdt brug for, at vi får omsætningen tilbage, siger han til TV 2.

Han påpeger, at det kan blive en udfordring at leve op til testkravene, hvis man bor langt fra de store byer, hvor der er længere mellem teststederne. Og så kan han ikke forstå, at man ikke vælger en anden strategi med at smitteopspore de steder, hvor det giver mening.

- Frisører har jo navn og telefonnummer på alle kunder, og der er relativt få kunder i butikken hver dag. Det vil sige, at skulle der komme et smittetilfælde, så kan man meget hurtigt finde ud af, hvem der har været der, kontakte dem og lade dem gå i isolation, i stedet for at vi smører et testkrav ud over alle frisørernes kunder, siger Jakob Brandt.

Coronapasset var centralt, da Mette Frederiksen sent mandag aften præsenterede planen for genåbningen:

– Coronapasset er et meget, meget stærkt våben og en beskyttelse af fællesskabet og det enkelte individ, sagde hun.