Coronavirus

To test om ugen er ikke regeringens strategi for nu

For nuværende har regeringen ikke planer om, at alle danskere skal testes to gange om ugen.

Selv om statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview i Berlingske 13. februar varslede, at danskerne skulle gøre sig klar til at lade sig teste tit i forbindelse med genåbningen af det danske samfund, er det ikke for nuværende regeringens strategi.

Det oplyser justitsminister Nick Hækkerup (S) i et svar til Folketingets sundhedsudvalg.

Dengang sagde Mette Frederiksen til Berlingske:

- Man skal vænne sig til, at det at blive testet tit – ganske givet et par gange om ugen – er en fundamental del af strategien for at have et mere åbent samfund end i dag.

Justitsministeren er blevet spurgt, hvor meget det vil koste at teste alle danskere to gange om ugen. Det kommer an på mange forskellige faktorer, svarer justitsministeren, inden han slutter:

- Det skal desuden understreges, at det ikke på nuværende tidspunkt er regeringens strategi at teste alle danskere to gange om ugen.

Afgørende for genåbning

I dagene efter oplyste flere ministre, at en meget højere mængde test var afgørende for genåbningen af samfundet.

Fire dage efter statsministerens interview i februar blev Nick Hækkerup spurgt, om det var muligt at teste så mange danskere så ofte. Da svarede Hækkerup:

- Det er ikke noget, vi bare kan gøre. Det, jeg prøver at sige til dig, er, at det er ambitionen.

- Det er en monstrøs opgave, vi står over for, i kommuner, regioner og regeringen.

Mandag mødes partilederne i Statsministeriet med statsminister Mette Frederiksen til forhandlinger om en plan for en langsigtet genåbningsplan af Danmark.

Præcis hvad testindsatsen i forbindelse med en genåbning af samfundet vil koste, afhænger ifølge justitsministerens svar af blandt andet udviklingen i test-teknologier, prisen på test, og hvor længe der skal testes.