Det skal du vide, før du sammenligner de tre covid-19-vacciner i Danmark

16x9
(Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Dødsfald, bekymrende blodpropper og alvorlige allergiske reaktioner. Hvad er op og ned om bivirkningerne ved de vacciner, Danmark har taget i brug?

Den store polemik om AstraZeneca-vaccinen har betydet, at flere danskere er blevet utrygge ved vaccinen og hellere vil have en af de to andre.

Men de tre vacciner mod coronavirus, der anvendes i Danmark, og deres bivirkninger er meget forskellige, og de kan ikke bare sĂĄdan lige sammenlignes.

Det forklarer Tanja Erichsen, der er enhedschef i Lægemiddelstyrelsen.

- Det er oplagt at sammenligne dem, men det kan man ikke, for tallene siger intet om, hvorvidt den ene vaccine er bedre end den anden, siger Tanja Erichsen til TV 2.

Der er nemlig "en masse støj", som man ikke kan rense tallene for.

Der er for eksempel forskel pĂĄ teknologien bag de enkelte vacciner, hvem der fortrinsvis er blevet vaccineret med dem og endda den ĂĄrstid, hvor man bliver vaccineret.

- Flere er smĂĄsyge om vinteren, og det kan forveksles med bivirkninger, mens man om sommeren har et bedre immunforsvar, forklarer Tanja Erichsen.

Så hvad skal man vide, før man begynder at sammenligne de tre vacciner, Danmark har taget i brug? TV 2 har samlet et overblik over de tre vacciner og deres bivirkninger sammen med Lægemiddelstyrelsen.

Pfizer
Pfizer Foto: TV 2

Pfizer/BioNTech

Vaccinen blev taget i brug i Danmark 27. december 2020.

Denne vaccine er den klart mest anvendte covid-19-vaccine i Danmark.

Det er samtidig den, hvor der er noteret flest dødsfald og blodpropper som formodede bivirkninger i lægernes indberetninger til Lægemiddelstyrelsen.

Men stort set ingen af dem er blevet sat i forbindelse med vaccinen.

- Vaccinen var den første, der blev taget i brug i Danmark og er derfor mest blevet givet til den ældre og mest sårbare del af befolkningen, siger Tanja Erichsen.

Det er samtidig forklaringen på, at ingen af de 41 indberettede dødsfald tilskrives vaccinen. For det er en befolkningsgruppe, hvor man mere naturligt ser dødsfald, som tilfældigvis falder i ugerne efter vaccinationen.

- Lægerne er gode til at indberette, men ved de her dødsfald var der i forvejen en kendt dødsårsag, siger Tanja Erichsen.

Langt de fleste bivirkninger, der indberettes, er milde og moderate som for eksempel smerte ved indstiksstedet, hovedpine, utilpashed og feber.

Og de fleste indberetninger kommer faktisk fra frontpersonale.

De er yngre og har derfor et mere aktivt immunforsvar, der reagerer kraftigere på vaccinen. Derudover er de ekstra opmærksomme på at indberette bivirkninger, er erfaringen hos Lægemiddelstyrelsen.

square to 16x9
AstraZeneca
AstraZeneca Foto: AstraZeneca

AstraZeneca

Vaccinen blev taget i brug i Danmark 9. februar 2021.

Dette er en vaccine, som mange grubler og bidder negle over netop nu.

Selv om over tre gange så mange borgere er blevet vaccineret med Pfizers vaccine, har Lægemiddelstyrelsen modtaget dobbelt så mange indberetninger om formodede bivirkninger ved AstraZenecas vaccine, som er sat på pause.

SĂĄ er denne vaccine farligere end de andre?

- Det kan man ikke sige ved at se pĂĄ tallene alene, siger Tanja Erichsen.

For eksempel har Lægemiddelstyrelsen modtaget mange tusinde indberetninger om feber og rødmen eller smerter ved indstiksstedet uden at det har haft konsekvenser for brugen af vaccinerne.

Som en sammenligning har de modtaget to indberetninger om det usædvanlige sygdomsbillede med et lavt antal blodplader, blodpropper i små og store kar samt blødning. Det ene er en 60-årig kvindes dødsfald.

- Der er én sag er nok til, at vi reagerer, og det er der derfor vaccinen er sat på pause, mens vi undersøger det, siger hun.

Den megen opmærksomhed betyder, at Lægemiddelstyrelsen har set en stor stigning i antallet af indberetninger for AstraZenecas vacciner.

- De mange overskrifter i pressen netop nu skaber uro, forklarer Tanja Erichsen.

AstraZenecas vaccine giver bivirkninger som feber, kvalme og kulderystelser allerede efter første stik modsat Pfizers vaccine, som først booster immunforsvaret efter andet stik.

Og det kan have overrasket det frontpersonale, der havde set deres kolleger modtage Pfizers vaccine og have det fint efter første stik, vurderer Tanja Erichsen fra Lægemiddelstyrelsen.

Samtidig havde de travlt med at vaccinere ude på hospitalernes afdelinger, og det betød, at mange blev syge på samme tid.

- Det skabte hurtigt opmærksomhed, når fire ud af 20 medarbejdere lagde sig syge på samme dag, siger Tanja Erichsen.

- Men det var i virkeligheden mere et logistisk problem, da bivirkningerne, som personalet lagde sig syge med, var de helt almindelige og forventelige reaktioner.

Derfor er de mange indberetninger sammenholdt med antallet af borgere, der har modtaget AstrasZenecas vaccine, ikke nødvendigvis et tegn på, at mange flere oplever bivirkninger ved denne vaccine end de to andre.

square to 16x9
Moderna
Moderna Foto: TV 2

Moderna

Vaccinen blev taget i brug i Danmark i 14. januar 2021.

Det er den eneste af vaccinerne, hvor der endnu ikke er indberettet dødsfald eller blodpropper i Danmark. Så er dette vaccinen, man skal ønske sig? Det kan man sagtens, men årsagen er mestendels, at den er blevet givet til så få danskere.

- I andre lande, hvor de har vaccineret mange flere borgere med Moderna, ser vi samme mønster af bivirkninger som med Pfizers vaccine, siger Tanja Erichsen.

De to vacciner bygger pĂĄ samme teknologi og er begge mRNA-vacciner, der med en genetisk kode narrer kroppen til at producere antistoffer mod coronavirus.

I Danmark er det hovedsageligt de ældre, der er blevet vaccineret med Moderna, og som sagt er deres immunforsvar mere sløve end de yngre dele af befolkningen.

Det og den sparsomme brug af vaccinen i Danmark indtil nu er forklaringen bag det lave antal indberetninger om formodede bivirkninger.

Det bivirkningsbillede kommer efter al forventning til at forandre sig, hvis flere danskere i den yngre del af befolkningen fĂĄr de to stik med Moderna.