De liberale erhverv åbner efter påske
Man skal kunne fremvise et coronapas, før man må komme til frisøren eller tatovøren.
Statsminister Mette Frederiksen (S) oplyser, at liberale erhverv som frisører åbner igen 6. april i ny genåbningsaftale.
- Herefter vil vi åbne med 14 dages interval, siger hun.
Meldingen kommer efter, at alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige har landet en aftale om en langsigtet genåbningsplan mandag aften.
For at kunne komme til frisøren eller tatovøren kræver det dog et coronapas, der viser enten en negativ coronatest inden for 72 timer, at man er vaccineret eller kan påvise, at man tidligere har været smittet med coronavirus. Børn under 15 år er dog undtaget.
Desuden vil der fortsat være krav om mundbind eller visir.
Coronapas tages i brug fra slutningen af marts
Fra slutningen af marts vil appen "MinSundhed" fungere som et simpelt coronapas, indtil "en mere avanceret og brugervenlig app bliver lanceret", lyder det i aftaleteksten.
Det mere avancerede coronapas forventes klar i slutningen af maj.
I aftalen er der dog tilføjet en såkaldt "solnedgangsklausul" på anvendelsen af coronapasset inden for Danmarks grænser.
Det betyder, at aftalepartierne til august skal aftale, "hvilke konsekvenser det skal have for coronapasset, at alle borgere, der ønsker det, er færdigvaccinerede".
Allerede i maj og juni skal partierne "drøfte erfaringerne med anvendelsen af coronapas og tage stilling til dets forsatte omfang og brug", lyder det videre i aftaleteksten.
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, fortæller på pressemødet, at han havde ønsket et mindre omfattende coronapas.
- Vi har med et coronapas at gøre, som vi havde ønsket var mindre omfattende. Men det er vigtigt at understrege, at den nuværende model åbner for muligheder, der ellers ikke ville være mulige, siger han
Også storcentre med et areal under 15.000 kvadratmeter kan genåbne igen 13. april.
DI vil have kompensationsordningerne til at fortsætte
Dansk Industri (DI) glæder sig over genåbningsaftalen.
- Det er på høje tid, at liberale erhverv og storcentre kan åbne efter påske, efter vi har set en succesfuld åbning af detailhandlen, hvor danskerne igen har vist, at de tager ansvar for en sikker genåbning, siger DI's administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen til TV 2.
Han tilføjer, at det er vigtigt, at lønkompensationsordningerne fortsætter så længe, der er restriktioner.
- Det er afgørende, at vi ikke taber virksomheder på gulvet lige før målstregen. Derfor skal de generelle ordninger løbe ind til den fulde genåbning, understreger direktøren.
Den seneste aftale om lønkompensation gør det muligt for selvstændige at få udbetalt minimum 30.000 kroner om måneden, hvis omsætningen er faldet med mindst 30 procent som følge af nedlukningen.