Ældre og syge bør have frit vaccinevalg, mener organisationer
Sundhedsstyrelsen skal i denne uge beslutte, om Danmark vil genoptage brugen af AstraZeneca-vaccinen.
Udsatte borgere bør i højere grad selv kunne tage stilling til, hvilken vaccine mod covid-19 de ønsker.
Sådan lyder opfordringen fra flere af de organisationer, der repræsenterer kronisk syge og ældre, efter at der er opstået usikkerhed omkring AstraZeneca-vaccinen. Det skriver Kristeligt Dagblad.
- Vi må generelt have tillid til de vacciner, der er godkendt af de danske sundhedsmyndigheder, men vi ved, at mange er meget utrygge ved AstraZeneca, hvis den introduceres igen. For dem vil det være hensigtsmæssigt med et andet tilbud, siger Ældre Sagens seniorkonsulent på sundhedsområdet, Rikke Hamfeldt, til avisen.
Også Scleroseforeningen og Diabetesforeningen mener, at der bør være frit vaccinevalg for udsatte borgere, skriver Kristeligt Dagblad.
K: Op til den enkelte
Diskussionen er startet, efter at Sundhedsstyrelsen 11. marts satte brugen af AstraZeneca-vaccinen på pause på grund af indberetninger om sjældne, men alvorlige tilfælde af blodpropper efter vaccination.
Fredag sagde Det Konservative Folkepartis sundhedsordfører, Per Larsen, at folk bør have mulighed for at få en anden vaccine, hvis de er utrygge ved den fra AstraZeneca.
- Hvis der er mennesker, som er nervøse, og det kan jeg se i min mailboks, at der er, så skal de have mulighed for at blive vaccineret med en anden vaccine. Ellers går det ud over vaccineprogrammet, hvis der er nogen, som siger, at de ikke vil vaccineres, sagde han til Ritzau.
Han understregede samtidig, at det er op til den enkelte, om de vil have AstraZeneca-vaccinen eller ej.
- Det er sådan i dag, at hvis man ikke vil vaccineres med AstraZeneca, så kan man sige nej, og så bliver man tilbudt en vaccinetid på et senere tidspunkt, sagde han.
Men det er problematisk for vaccineudrulningen, hvis man lader folk ”shoppe” rundt mellem vaccinerne, lød det fredag fra Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund.
- Når Lægemiddelstyrelsen siger god for den, så må vi betragte den som en god og sikker vaccine. Det er det, vi har fagfolk til, sagde han til Ritzau.
AstraZeneca-vaccinen blev i første omgang primært givet til personer under 65, men siden 5. marts har Sundhedsstyrelsen også anbefalet den til personer over 65 år. Det var, indtil den blev sat på pause.
Fastholder pause i Danmark
Siden Danmark suspenderede brugen af AstraZeneca, tog flere andre lande samme beslutning, heriblandt Norge og Sverige. Men efterfølgende har de fleste EU-lande meddelt, at de genoptager brugen af den svensk-britiske vaccine.
Frankrig er et af de lande, der har genoptaget brugen, men kun til personer over 55 år, da de franske myndigheder vurderer, at risikoen for blodpropper er størst blandt den yngre del af befolkningen.
Danmark fastholder dog suspenderingen, lød det fredag på et pressemøde indkaldt af Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen.
I denne uge vil Sundhedsstyrelsen lave en ny vurdering.
På pressemødet blev Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, spurgt, om man kan få en anden vaccine, hvis man takker nej til AstraZeneca-vaccinen.
Det har styrelsen ikke taget stilling til endnu, lød svaret, men det vil være med i overvejelserne, når Sundhedsstyrelsen i denne uge skal beslutte, om brugen af vaccinen skal genoptages.
Hvis man har fået første stik med AstraZeneca, og den ikke tages i brug igen, vil man dog få tilbudt det andet stik med en anden vaccine, forsikrede Søren Brostrøm.
Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, udsendte torsdag en vurdering af vaccinen som sikker og effektiv.
Ifølge EMA var der fundet 25 tilfælde af personer, der havde fået en sjælden form for blødning eller blodprop efter vaccination, ud af næsten 20 millioner vaccinerede europæere. Det inkluderer ikke de seneste tilfælde i Danmark, der blev oplyst om i weekenden.