Lyntest kan være med til at holde smitten i gang, siger professor

Ifølge en spørgeundersøgelse vil en tredjedel af danskerne ikke overholde myndighedernes anbefaling om maksimalt at mødes fem personer.

Det kan give en falsk tryghed, hvis man tager på påskebesøg med en negativ coronalyntest i hånden.

Sådan lyder bekymringen hos to ledende professorer, der frygter, at de hurtige covid-19-prøver spreder smitte i påskeferien.

- Jeg er personligt meget bekymret for, at lyntest i høj grad bliver brugt til, at vi kan mødes. Fordi de er så dårlige, som de er, kan lyntests være med til at holde gang i smitten, siger Thomas Benfield, der er professor og overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital til TV 2.

Og Thomas Benfields bekymring vedrørende de hurtige antigentest, som primært bliver tilbudt af private udbydere, bliver delt af professor i eksperimentel virologi fra Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen.

- Det er bekymrende, hvis folk bruger en negativ lyntest som et grønt lyst til at tage hjem til påske og ændre adfærd, så gør den mere skade end gavn, siger han til TV 2.

Mange vil mødes med familien

Bekymringen fra de to professorer i forbindelse med danskernes påskeplaner kan også have noget på sig - i hvert fald hvis man ser på en Megafon-måling fra TV 2.

Her siger hver tredje af de adspurgte, at de ikke har tænkt sig at følge myndighedernes anbefalede forsamlingsloft på fem personer i påsken.

Samtidig svarer halvdelen, at de ikke vil deltage i arrangementer med mere end fem personer.

Lyntest bedst til konkret en dag

Gennem en lang periode under epidemien var det kun muligt for borgere at blive testet ved at booke en tid gennem det offentligt system til en såkaldt PCR-test.

Men i december valgte regeringen at inddrage private firmaer for at løfte testkapaciteten med hurtigere prøver, der kunne give svar på få minutter uden tidsbestilling. Dog med en lavere sikkerhed.

Ifølge Allan Randrup Thomsen er de hurtige tests bedst egnet til begivenheder med en kort tidsramme.

- Lyntest duer mest til noget, hvis du skal noget, den konkrete aften. Hvis du åbner restauranter, kan du eksempelvis tage den som en sikkerhed oveni andre gældende forbehold.

Allan Randrup Thomsen påpeger derudover, at lyntest ikke fanger virus ligeså tidligt, som PCR, hvilket betyder, at den kan give en falsk tryghed, hvis den ikke bliver brugt flere gange om ugen.

- Fordelen ved PCR er, at den kan detektere meget mindre mængder at virus. Lyntest graver ikke ligeså dybt, han.

Ifølge forskere fra blandt andet Rigshospitalet og Statens Serum Institut har hurtigtesten en følsomhed på 70 procent. Det betyder, at den fanger 70 procent af de corona-positive personer, som PCR-testen fanger.