Samfund

Fortnite, Minecraft og andre spil er krænkeres nye vej ind i børneværelset

Mandag aften taler eksperter og medvirkende i 'Børnelokkere på nettet' om børn og unges liv online. Stil dit spørgsmål til dem i bunden af artiklen.

Under coronapandemien har børn og unge brugt mere end almindeligt meget tid på sociale medier og populære spil som Fortnite, Roblox og Minecraft.

Og det har gjort adgangen til børneværelset lettere for de digitale krænkere, fortæller Flemming Kjærside, der er politikommissær ved Nationalt Cyber Crime Center i Rigspolitiet.

- Flere børn har ikke haft den samme daglige opmærksomhed fra forældrene, fordi de har skullet arbejde, mens børnene har skullet passe deres skole eller få tiden til at gå, og det har måske gjort børnene til lettere ofre, siger Flemming Kjærside.

Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center modtog i alt 277 anmeldelser om digitale sexkrænkelser i 2020.

Året før var antallet af anmeldelser 87.

Ifølge politikommissæren bliver børn ned til seks- til syvårsalderen kontaktet gennem spil, som netop er lavet til de mindste.

- Fremgangsmåden er at etablere kontakten til barnet i spillet. Men her er der andre, som kan følge med – for eksempel en moderator, som kan lytte med og gribe ind – så gerningsmanden forsøger ofte at lokke barnet over på en anden platform, hvor de er alene, siger Flemming Kjærside.

små-kartofler-dk

Niårige William fra Fredericia er et af de børn, der har oplevet at blive opsøgt af en voksen, mens han spillede Fortnite med sine venner. Hans mor, Signe-Louise Eriksen, husker det tydeligt:

- William kaldte inde fra stuen, og jeg kunne med det samme høre, at der var noget galt. På skærmen så jeg en med brugernavnet ’små-kartofler-dk’, og så gik jeg i panik, siger hun.

Tema: Udnyttet online

TV 2 sætter i den kommende uge fokus på, at flere børn og unge bliver udsat for digitale krænkelser. Du kan følge dækningen her på tv2.dk, på TV 2 og på TV 2 PLAY, hvor der allerede nu ligger flere dokumentarer om emnet.

I løbet af ugen vil du kunne se programmer som 'Station 2: Børnelokkere på nettet', 'Beskeden fra helvede' fra TV 2 ECHO og 'Alex undskylder dick pics'.

Få dage tidligere havde hun set et opslag på Facebook, som advarede om, at der bag brugernavnet gemte sig en mand, som prøvede at lokke nøgenbilleder ud af små drenge.

- Jeg havde jo lige været inde og læse om ham, så jeg fortalte William, at han skal være stille, og så tog jeg det ene headset i mit øre. Jeg kunne høre ham sige "kom nu William, bliv nu her, skal vi ikke spille"?, husker Signe-Louise Eriksen.

Bagefter fortalte William sin mor, at manden havde spurgt ham, om han ville sende et billede af sig selv.

- Men William troede bare, at han mente et billede af hans ansigt. Det kunne være gået så galt, siger Signe-Louise Eriksen.

Manden bag profilen ’små-kartofler-dk’ blev i efteråret 2020 idømt 15 måneders fængsel for flere overgreb på mindreårige drenge.

Skab en naturlig dialog om onlinelivet

Det er vigtigt, at forældre engagerer sig i børnenes færden på både sociale medier og onlinespil, mener Jacob Brøndum.

Han er stifter af Center for Digital Dannelse, som hjælper både børn, unge og voksne med at navigere i en verden, som hele tiden bliver mere digitaliseret.

Snakken om børnenes onlineliv er ikke kun vigtig for at forebygge digitale overgreb, men også for at gøre det nemmere for forældrene at opdage det, hvis det skulle ske, mener Jacob Brøndum.

- De skal tale om, hvad det vil sige, at man spiller i forskellige fællesskaber, hvad der er for nogle venner, man har derinde, og i det hele taget få skabt en naturlig dialog om det, så den også kan være naturlig, hvis der kommer udfordrende situationer som for eksempel grooming, siger han.

Noget Signe-Louise Eriksen fra Fredericia har taget til sig efter oplevelsen med profilen ’små-kartofler-dk’. Nu sidder hun på værelset sammen med niårige William, når han spiller Fortnite.

- Jeg skal simpelthen være med. Og så har vi lavet en aftale om, at han kun spiller med vennerne fra klassen eller noget familie fra Sjælland, siger Signe-Louise Eriksen.

Hvad gør vi?

Du kan se 'Station 2: Børnelokkere på nettet' på TV 2 mandag klokken 20.50. Efterfølgende taler Janni Pedersen med eksperter og medvirkende fra udsendelsen om, hvad vi gør, når krænkere bevæger sig ind i børn og unges onlineliv.

I panelet sidder psykolog fra Red Barnet Per Frederiksen, politikommissær Flemming Kjærside fra NC3, Station 2-vært Anders Lomholt og Pernille Ottesen, som er mor til Malthe, der blev udsat for digitale krænkelser som niårig.

Herunder kan du stille spørgsmål til panelet. Måske er det netop dit spørgsmål, der bliver taget op i debatten på TV 2 NEWS mandag klokken 21.20.

Digitale krænkelser

Stil dit spørgsmål til panelet her:

Grooming

 1. Den kontaktskabende fase

  Den seksuelle krænker vil typisk bruge sociale medier, spil eller andre hjemmesider for børn til at skabe en første kontakt. Alle børn kan blive kontaktet af en seksuel krænker, men nogle børn er mere udsatte end andre.

  Børn som mangler selvtillid, ordentlig voksenkontakt og omsorg vil i højere grad være modtagelige for den opmærksomhed, som er krænkerens bedste kort.

 2. Opbygning af venskab

  Når krænkeren har etableret kontakt til et potentielt offer, forsøger han at få afdækket de særlige problemer, ønsker eller drømme, som barnet har. Krænkeren giver barnet masser af positiv opmærksomhed. Hvis han finder ud af, at barnet spiller håndbold, vil han typisk sige, at han er glad for samme sport.

  Den voksne vil forsøge at skabe tillid hos barnet, og barnet vil mærke en konstant interesse over tid. På dette tidspunkt kan det være, at kommunikationen flytter over på Messenger eller Snapchat.

 3. Risikovurdering

  Samtidig med at der skabes et slags venskabsforhold, vil den voksne tjekke barnets omgivelser. Krænkeren ved, at han er ude i et ulovligt ærinde og vil derfor afprøve barnets evne til at holde på en hemmelighed. Det vil være vigtigt for ham at finde ud af, om barnet har en tæt forældrerelation, og derfor kan han for eksempel spørge, hvad forældrene ville sige, hvis de kendte til relationen. 

 4. ”Den eneste ene”-fasen

  Når krænkeren vurderer, at der er mulighed for at få barnet til at medvirke i de seksuelle planer, krænkeren har, er næste fase at styrke relationen imellem dem.

  Krænkeren vil forsøge at skabe en intim relation, hvor der udveksles hemmeligheder, og hvor samtaleemnerne bliver meget personlige. Krænkeren understreger, hvor meget de hører sammen, at de har noget særligt sammen, og at det er vigtigt, at de kan stole på hinanden. 

 5. Den seksuelle fase

  Her begynder det seksuelle at blive introduceret i samtalen. For eksempel ved at krænkeren spørger ind til barnets erfaringer med kærester eller med at kysse rigtigt. Det kan også være spørgsmål om, hvordan kroppen er udviklet. Krænkeren tilbyder ofte sin viden og erfaring. 

 6. Det seksuelle overgreb

  Når krænkeren fornemmer, at der er etableret en god relation til barnet, vil han arrangere et møde, hvis relationen er digital, eller situationer, hvor de kan være alene, hvis de allerede kender hinanden i den virkelige verden. Begge dele med henblik på at skabe en situation, som kan udnyttes til at begå seksuelle overgreb.

 7. Fastholdelse af hemmeligheden

  Krænkeren vil igen minde barnet om, at han eller hun ikke må afsløre, hvad der er sket. Især når ofret er i teenagealderen, vil krænkeren hele tiden påpege ofrets egen interesse eller nysgerrighed i forhold til det seksuelle som begrundelse for, at det udviklede sig så langt og dermed fastholde, at ofret selv har et ansvar og er skyld i det, der er sket.

Kilde: Red Barnet