Samfund

To ud af tre kvinder frygter at blive overfaldet, når de færdes sent

Kvinder føler sig mere utrygge end mænd, selvom mænd oftere bliver udsat for overfald. En ekspert peger på tre mulige årsager.

66 procent af danske kvinder erklærer sig helt eller overvejende enige i, at de frygter at blive overfaldet, når de færdes alene om aftenen.

Det viser en måling, som Megafon har foretaget for TV 2 og Politiken, efter der er startet en debat om kvinders sikkerhed, da en ung, britisk kvinde tidligere i marts blev bortført og dræbt.

Til sammenligning svarer 22 procent af mændene, at de er bange for at blive overfaldet, når de færdes alene.

Men hvorfor er to ud af tre kvinder bekymrede for at blive overfaldet, når mænd statistisk set oftere er ofre for vold?

Når risikoen er lav, skal man ikke bekymre sig

Ingrid Soldal er analytiker hos Det Kriminalpræventive Råd, og hun er ikke overrasket over, at kvinderne er mere bekymrede end mændene for at blive udsat for kriminalitet.

- Hvis der er noget, den sidste uge har lært os, så er det, at der er en tendens til at antage, at fordi risikoen er lav, skal man heller ikke bekymre sig så meget for at blive udsat for kriminalitet, siger hun til TV 2.

Bekymringen påvirker også nogle kvinders færden, idet 68 procent svarer, at de helst undgår at færdes alene om aftenen eller natten.

Det er et generelt fund inden for kriminologien, at kvinder bekymrer sig mere for at blive udsat for kriminalitet, samtidig med at bekymringen ikke følger den faktiske risiko, forklarer Ingrid Soldal.

Det, vi kan se, er, at mørket fremprovokerer utryghed

Ingrid Soldal, analytiker hos Det Kriminalpræventive Råd

Og mens mændenes frygt for at blive overfaldet er faldet de sidste fire år, er kvindernes steget.

Kigger man på statistikkerne, er mænd oftere ofre for vold - også på offentligt tilgængelige steder - hvis man sammenligner med kvinder.

- Men det hænger jo ikke nødvendigvis sammen med, at man som kvinde går og kalkulerer sin risiko for at blive overfaldet, når man går et mørkt sted, lyder det fra Ingrid Soldal.

Mørke, fysisk underlegenhed og seksuelle overgreb

Men hvordan kan det så være, at bekymringen fylder væsentligt mere hos kvinder, selvom de statistisk set har lavere risiko for at blive overfaldet?

- Det, vi kan se, er, at mørket fremprovokerer utryghed. Så der kan man jo kigge på at arbejde med noget belysning, siger Ingrid Soldal.

- Derudover kan vi se, at den frygt, kvinder har, kommer af, at de føler sig fysisk underlegne. Man har en frygt for, at man ikke er stærk nok til at slå fra sig, hvis man står i en overgrebssituation med en mand.

Derudover fylder frygten for at blive udsat for et seksuelt overgreb hos kvinder ifølge analytikeren.

Og det er en frygt, der nærmest kan forplante sig som en generel frygt, kvinder har hele tiden, når de eksempelvis går ude i mørket.

Der kan være mørketal

Selvom risikoen er mindre for kvinder, betyder det ikke, at vi ikke skal tage det alvorligt, mener Ingrid Soldal.

- Der er rigtig mange kvinder, som går rundt og er bekymrede. Og det skal vi da tage alvorligt, siger hun.

Det samme mener justitsminister Nick Hækkerup (S), der har sagt til DR, at det er noget, der skal handles på blandt andet ved hjælp af øget overvågning.

Ingrid Soldal påpeger desuden, at der kan være mørketal i overfaldsstatistikkerne, især den seneste uges beretninger taget i betragtning.

For der kan være episoder, der ikke ender i et decideret overgreb, som kvinder ikke anmelder til politiet.

Det har flere kvinder den seneste uge fortalt om på sociale medier og i nyhedsmedierne, efter debatten om kvinders utryghed, når de færdes alene om aftenen og natten, blussede op.

Blandt andre den unge kvinde Maja Bech, som generelt føler sig utryg og ikke har lyst til at tage metro eller taxa, når det er mørkt.

- Jeg har flere gange oplevet at blive råbt efter eller ikke at få respekteret mine grænser. Jeg har ikke en eneste veninde, der ikke har oplevet en eller anden form for overgreb eller forsøg på det, siger hun til TV 2.

Der kom for alvor gang i debatten om kvinders sikkerhed, når de færdes alene om aftenen eller natten, efter den unge, britiske kvinde Sarah Everard i starten af marts blev bortført og dræbt på vej hjem fra sin veninde i London.

Det fik hashtaggene #SarahEverard, #TextMeWhenYouGetHome og #ReclaimTheStreets til at sprede sig både i Storbritannien og i resten af verden, og kvinder verden over har delt personlige historier om, hvordan de føler sig utrygge, når de går alene.