Norsk vaccineopdagelse nåede ikke med i vurdering om AstraZeneca

Det Europæiske Lægemiddelagentur anbefaler fortsat brugen af vaccinen fra AstraZeneca. I Danmark og Norge er vaccinen stadig på pause.

De opsigtsvækkende fund om AstraZenecas mulige påvirkning af immunsystemet fra Norge var ikke med i vurderingen, da Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) torsdag afgjorde, at agenturet fortsat vil anbefale brugen af vaccinen.

Det skriver det norske medie VG.

Årsagen er – som det også kom frem på EMA’s pressemøde torsdag – at en komité under EMA har undersøgt alle tilgængelige informationer frem til onsdag.

Dermed var eventuelle nye oplysninger, som kom frem torsdag, ikke taget med i vurderingen.

Ifølge VG har Sigurd Hortemo fra den norske lægemiddelstyrelse forklaret, at de norske fund blev oversat til engelsk torsdag og sendt til de norske repræsentanter i EMA’s særlige komite for bivirkninger.

Norge har fundet flere patienter

Torsdag kom det frem, at norske forskere havde fundet en sammenhæng mellem vaccinen fra AstraZeneca og tilfælde af blodpropper hos personer, som har modtaget vaccinen.

Både i Danmark og Norge har disse blodpropper ført til dødsfald, og mange europæiske lande – med Østrig som det første – har sat AstraZeneca-vaccinen på pause.

Norge mener, at der er rimelig grund til at antage, at der er en årsagssammenhæng

Sigurd Hortemo, den norske lægemiddelstyrelse

Ifølge de norske forskere har vaccinen hos nu i alt fem patienter givet en uventet immunreaktion med en kombination af en blodprop og et lavt antal blodplader.

Mere specifikt bliver der i immunsystemet i forbindelse med en vaccination udviklet antistoffer. Men nogle antistoffer kan reagere på en måde, så de aktiverer blodpladerne, som kan give en blodprop.

- Der er ingen andre ting end vaccinen, der kan forklare, at vi har fået den immunreaktion, lød det torsdag fra overlæge og professor ved Rikshospitalet i Oslo, Pål Andre Holme.

De norske forskere har i arbejdet med at finde årsagen til blodpropperne også henvendt sig til Tyskland. Her har lægerne efterfølgende fundet syv tilfælde med samme immunreaktion efter at have fået AstraZenecas vaccine.

Det er uvist, hvorvidt de norske læger har været i kontakt med danske kollegaer, men også i Danmark døde en 60-årig kvinde af en blodprop efter at have modtaget vaccinen. Samtidig er der fundet flere tilfælde med blodpropper.

Norge er uenige med EMA: - Det er en bivirkning

Selvom EMA torsdag afgjorde, at vaccinen stadig er sikker og effektiv, fortsætter agenturet med at undersøge vaccinen. Årsagen er, at EMA ikke definitivt kan udelukke, at der er en forbindelse mellem blodpropper og AstraZenecas vaccine.

Alligevel har flere lande på baggrund af anbefalingen fra EMA genoptaget brugen af AstraZenecas vaccine. Flere andre lande har besluttet at vente – det gælder blandt andet både Norge og Danmark.

Fra den danske sundhedsstyrelse lød det således efter udmeldingen fra EMA, at vaccinen fortsat og de næste 14 dage vil være sat i bero, fordi styrelsen nu vurderer, hvad Danmark skal gøre.

De norske myndigheder er ifølge VG uenige med EMA, der ikke vil sætte tilfælde med de specifikke blodpropper på listen over mulige bivirkninger ved vaccinen.

Der vil derimod blive indsat en advarsel i produktinformationen om vaccinen, hvor sygdomsbilledet og hvilke symptomer man skal være opmærksom på, bliver beskrevet.

Men det er ifølge nordmændene ikke godt nok.

- Norge mener, at der er rimelig grund til at antage, at der er en årsagssammenhæng, og derfor havde vi ønsket, at dette sygdomsbillede kom med på listen over bivirkninger. Da det ikke skete, er vi ikke enige i hele løsningen, siger Siguard Hortemo fra den norske lægemiddelstyrelse.

Ifølge den norske sundhedsstyrelse – Folkehelseinstituttet – er vurderingen fra EMA foreløbig, og den norske overlæge Are Stuwitz Berg forventer derfor, at der kommer flere oplysninger.

Norge fortsætter også med at undersøge tilfældene og forventer at komme med en konklusion i næste uge.