Coronavirus

Aftale om genåbning forarger: - Jeg mangler respekt for selvstændige i det her kongerige

Det holder ikke, at staten vil bestemme åbningstiderne i erhvervslivet, men ikke vil betale regningen, lyder kritikken.

Forargelse.

Det er reaktionen fra interesseorganisationen SMVdanmark ovenpå den lille delgenåbning, Folketingets partier blev enige om torsdag aften.

- Jeg mangler simpelthen en forståelse for virkeligheden og respekt for selvstændige i det her kongerige, siger Jakob Brandt, der er administrerende direktør i SMVdanmark, til TV 2.

Før torsdagens forhandlinger i Statsministeriet havde blandt andre Venstre og Dansk Folkeparti lagt op til, at de små forretningsdrivende som eksempelvis frisører og tatovører skulle have lov til at åbne fra på mandag.

Men da Mette Frederiksen (S) præsenterede aftalen, var der ingen genåbning i sigte for hverken frisører eller resten af de små og mellemstore virksomheder, som SVMdanmark repræsenterer.

- Vi har fået stabiliseret smitten, og vi skal ikke gå hurtigere frem, end at vi stadigvæk kan holde smitten nede. Og det er derfor, vi ikke endnu kan åbne op for det erhvervsliv, som vi også gerne snart vil have i gang, sagde statsministeren.

Staten må betale regningen

Dermed må de små erhvervsdrivende fortsat holde lukket på fjerde måned, og det går hårdt ud over økonomien, lyder kritikken.

Ifølge SMVdanmark har de små selvstændige lånt 170 milliarder kroner af staten under coronakrisen. Penge, som skal betales tilbage.

Imens fortsætter gælden hos eksempelvis frisørerne blot med at vokse, mens forretningerne må holde lukket.

- Vi vil jo alle sammen fise ned til frisøren, så snart de får lov til at åbne. Men vi bliver jo ikke klippet tre gange, fordi vi ikke er blevet klippet i tre måneder. De penge, hun ikke har tjent, de er jo tabt, de kommer aldrig tilbage. Så det er et tab, man simpelthen bare må tage op af privatøkonomien, siger Jakob Brandt.

For mange små selvstændige er deres private husholdningsøkonomi og virksomhedens økonomi smeltet sammen. Så når de stifter gæld i virksomheden, stifter de også gæld i privaten, påpeger han.

Løsningen er derfor ifølge SMVdanmark, at staten må påtage sig hele regningen og betale de fulde udgifter for de små erhvervsdrivende.

- Det holder simpelthen ikke, at vi har en regering og dens støttepartier, som ønsker at bestemme åbningstiderne i dansk erhvervsliv, men samtidig nægter at betale regningen for de udgifter, som den politik afstedkommer ude i virksomhederne, siger Jakob Brandt.

Mulig genåbning efter påske

Imens virksomhederne må holde lukket endnu, bliver der til gengæld mulighed for, at flere elever kan vende tilbage i skole fra på mandag, og flere mennesker kan forsamles udendørs.

Ændringer i restriktioner fra 22. marts

  • Afgangselever i grundskoler samt på ungdoms- og voksenuddannelser i Region Hovedstaden kan komme tilbage på skolebænken igen. Det bliver efter samme testmodel som i resten af landet.
  • Der gives mulighed for fuld genåbning og fuldt fremmøde for elever, der skal deltage i certifikatfag og for elever i skolepraktik i hele landet.
  • Forsamlingsloftet hæves fra fem til ti personer udendørs. Sundhedsmyndighedernes anbefaler fortsat, at man kun mødes fem personer indendørs.
  • Forsamlingsloftet hæves for udendørs idræt-, fritids- og foreningsaktiviteter i organiseret regi fra 25 til 50 personer.
  • Der åbnes for udendørs gudstjenester med videre med op til 50 personer. Dette ændrer ikke på de gældende regler for indendørs gudstjenester med videre.

Samtidig forhandler partierne videre om en stor genåbningsplan, som skal ligge klar senest 23. marts.

Også Dansk Erhverv er skuffet over den fremrykkede genåbning, der blev præsenteret torsdag. Erhvervsorganisationen mener, at der sagtens kunne åbnes for liberale erhverv, storcentre, kulturinstitutioner og sporten på mandag.

- Vi er også superglade for, at man åbner op for børnene, det betyder noget for det danske samfund. Men det er jo virksomhederne, som finansierer vores samfund, og som kæmper for overlevelse. Så derfor burde man også have taget virksomhederne med, siger administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen.

Udgangspunktet for regeringen er, at der lempes yderligere på restriktionerne efter påske. Den ekstra delgenåbning, der gælder fra på mandag, skyldes, at Danmark har godt styr på smitten.

Torsdag blev der registreret 786 nye tilfælde af coronavirus for det seneste døgn. Samtidig faldt antallet af indlagte til 195.

Rundt omkring os er flere europæiske lande dog ramt af en tredje bølge og må indføre nye nedlukninger.