Coronavirus

SSI sætter tal på: Så mange er fejlagtigt talt med som smittede

I erkendelse af at opgørelsen er misvisende, ændrer SSI nu metode. Fremadrettet bliver lyntests og PCR-tests opgjort separat.

I en uge nåede Statens Serum Institut (SSI) at samle optællingerne af PCR-tests og lyntests, før instituttet måtte erkende, at den opgørelsesmetode ikke virker efter hensigten.

Det oplyser SSI torsdag.

Den nuværende model har fået kritik, fordi det ikke umiddelbart er tydeligt, hvor mange af de testede, der egentlig er smittet med coronavirus.

Til Jyllands-Posten har professor ved Institut for Immunitet og Mikrobiologi på Københavns Universitet, Jan Pravsgaard, kaldt modellen for "noget rod".

En antigentest kan nemlig vise sig at være falsk positiv, og dermed tæller raske danskere med i opgørelsen over nysmittede.

SSI's faglige direktør Tyra Grove Krause oplyser til TV 2, at der er talt en betragtelig del falsk positive test med i opgørelserne henover de seneste to uger.

- Her i løbet af de sidste 14 dage er det mellem 50 og 125 tilfælde af disse falsk positive test, der er lagt oveni, siger hun.

Falske positive ikke fjernet fra opgørelse

Normalt er det sådan, at hvis en lyntest er positiv, så skal den pågældende person gå i isolation og lade sig teste med den mere sikre PCR-test efterfølgende.

Her bliver flere frikendt, men de falske positive tæller stadig med i SSI's opgørelse:

- Hvis den efterfølgende PCR-test er negativ, bliver det positive testresultat imidlertid ikke annulleret i overvågningen.

- På den måde kan antallet af positive tests blive alt for højt, konstaterer Tyra Grove Krause.

Jan Pravsgaard Christensen har også kritiseret, at SSI blander de to tal sammen, fordi de har vidt forskellige fejlmarginer.

Ifølge SSI forventer man cirka 250 falsk positive resultater per 50.000 lyntests, man foretager. Og problemet med de falsk positive bliver kun større, jo mere udbredt screeningsmetoden bliver med lyntests.

- Lige nu er omfanget ikke så stort, men det vil det blive med tiden, og det er derfor, at vi lægger om nu, siger Tyra Grove Krause til TV 2.

Ændring træder i kraft snart

Inden for en uges tid vil SSI i stedet ændre opgørelsesmetoden, så man kan kende forskel på PCR-test og lyntest i statistikkerne over smittede med coronavirus.

Indtil nu har man defineret et covid-19-tilfælde som en person, der har fået et positivt testsvar.

Det gælder uanset, om det positive svar kommer fra en PCR-test eller en antigentest. Denne definition er i tråd med, hvad de internationale sundhedsmyndigheder anbefaler.