Coronavirus

Sådan skal du forstå smittetallene fra SSI

Hvilke coronatal bør du egentlig holde øje med for at få det mest retvisende billede af smitten i Danmark? Det giver to eksperter deres bud på.

Hvad er egentlig op og ned i de danske smittetal? Går det godt eller skidt i Danmark?

Det kan nogle gange være svært at regne ud - især når den ledende myndighed på området, Statens Serum Institut, vælger at ændre i måden at tælle smittede på flere gange.

Torsdag ændrede SSI for anden gang på blot to uger deres metode for at opgøre nye smittetilfælde. Tallene er nemlig misvisende, erkender SSI.

Derfor har instituttet set sig nødsaget til at gå tilbage til den gamle opgørelsesmetode, hvor pcr- og lyntests adskilles. En ændring, der ifølge SSI vil træde i kraft i løbet af en uges tid.

Men betyder det så, at den seneste uges smittetal ikke kan bruges til noget? Og hvor bekymret bør du egentlig være for smitteudviklingen?

TV 2 har snakket med flere eksperter, som giver deres bud på, hvilke coronatal, du især bør holde øje med.

Smitteudviklingen

Når de daglige coronatal bliver udgivet af SSI klokken 14, følger der her på TV 2 altid grafer med, som viser smitteudviklingen siden coronavirussens start.

Professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen og professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos mener begge, at hvis man vil have et retvisende billede af coronasmitten, skal man ikke kigge på det absolutte smittetal, men i stedet på hvordan tallene udvikler sig over tid.

Derfor er det problematisk, at SSI lige pludselig ændrer opgørelsesmetode, fortæller Allan Randrup Thomsen til TV 2.

Han tilføjer, at antigentests har en specificitet på omkring 99 procent. Det betyder, at én procent af lyntests vil være falsk positive.

- Det er et problem, hvis man bruger tallet til at fortælle noget om udviklingen, da det giver en skævvridning af, hvor mange smittede der er, siger professoren i eksperimentel virologi.

Fordi SSI har besluttet at gå tilbage til at skelne mellem bekræftede smittetilfælde fundet via statens pcr-test, og bekræftede smittetilfælde fundet via lyntest fra private udbydere, anbefaler begge professorer, at man bliver ved med at kigge på smitteudviklingen i et større perspektiv frem for at fokusere på nye antal smittede per døgn..

Positivprocent

Positivprocenten viser, hvor stor en andel af de testede, der er smittet med coronavirus. Lige nu ligger positivprocenten på 0,26. Det vil sige, at 0,26 procent af alle tests foretaget fra onsdag til torsdag er positive.

- Det er det mest interessante tal, fordi det fortæller, hvor udbredt smitten er, siger Hans Jørn Kolmos til TV 2.

Positivprocenten har ligget stabilt under 0,3 den seneste uge, og det er et godt tegn, vurderer professoren i klinisk mikrobiologi.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler, at positivprocenten skl være under fem procent. Her er SSI mere forsigtige og sætter ind, hvis tallet overstiger to.

Søren Riis Paludan, der er professor ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet, er enig med Hans Jørn Kolmos i, at positivprocenten på nuværende tidspunkt giver det mest retvisende billede af smitten.

- Lige nu er det mest korrekte at se på positivprocenten, men i takt med, at vi får flere borgere vaccineret, så skal vi igen til at se på antallet af indlæggelser. Et tal der bør falde markant, når de ældste og sårbare har fået deres stik, siger han til TV 2.

Antallet af indlæggelser

Torsdag var der 195 indlagte med covid-19. Ifølge Hans Jørn Kolmos skal de danske sygehuse op over 500 indlæggelser, før man skal starte med at blive bekymret.

- Lige nu er vi langt fra bekymringsgrænsen, fastslår han.

Allan Randrup Thomsen vurderer, at antallet af indlagte giver det mest retvisende billede af coronasituationen i Danmark.

- Hvis vi har et højt antal af indlagte med coronavirus, går det ikke kun ud over coronapatienter, men også alle mulige andre patienter. Så i sidste ende er det vigtigt, at vi holder det tal nede, siger han.

Professoren tilføjer, at der dog kan være et problem ved at kigge på antallet af nye indlagte, da det afspejler ændringer, der ligger tre uger før.

- Hvis vi løsner op for noget nu, vil vi for eksempel først kunne se det på antallet af nye indlæggelser tre uger efter. Derfor bliver man også nødt til at kigge på smittetallene, fortæller han.

Derudover påpeger Hans Jørn Kolmos, at selvom et fald i antallet af indlæggelser er en god ting for sundhedsvæsenet, er det ikke nødvendigvis et udtryk for, at der er en dalende smittecirkulation i samfundet.

Kontakttal

Kontakttallet er en beregning af, hvor mange personer en smittet person i gennemsnit sender smitten videre til.

I tirsdags lå det tal på på 1,0. Det vil sige, at ti personer i gennemsnit smitter ti andre. Dermed hverken vokser eller mindskes smitten i Danmark.

- Man skal holde øje med kontakttallet, hvis den er over en, for så er smitten stigende. Hvis den er under en, er smitten modsat aftagende, fortæller Hans Jørn Kolmos.

Kontakttallet for smitten har siden 5. februar været på 1,0. Det betyder, at pandemien i Danmark på nuværende tidspunkt ikke er i udvikling.