Samfund

- Min kæreste ringer til mig, når hun er på vej hjem fra byen

Jeg vidste ikke, hvor meget det fylder for kvinder, at de er utrygge, siger 31-årige Nicholas Larsen.

Kvinder har de seneste dage delt deres utryghed på sociale medier. Flere beskriver, hvordan de har skiftet fortov, lavet falske telefonopkald og slukket for musikken i deres høretelefoner, når de har været alene ude om aftenen.

Det har skabt debat, at så mange kvinder frygter at være alene ude, når det er mørkt.

Men det rejser også spørgsmålene: Skal man gøre noget anderledes som mand for ikke at virke truende? Og hvad?

Instagram har Alt for damerne delt gode råd til mænd. De skriver, at mænd bør holde afstand, gå foran og ikke bagved en kvinde og følge deres veninder hjem.

Og til BT har 45-årige Brian Mogensen fra Aarhus opfordret mænd til at tage hensyn.

- Det mindste, jeg kan gøre, er da at gå over på den anden side af gaden, hvis det hjælper kvinder med at føle sig mindre bange og mere trygge, siger han til BT.

Men det gør mænd allerede. Sådan lyder det i hvert fald fra flere mænd, som TV 2 har talt med.

- Jeg prøver som udgangspunkt at tage hensyn. Jeg er altid gået over på den anden side af fortovet eller gået langsommere, måske endda ringet til nogen, så jeg ikke har udstrålet, at jeg er farlig. Det, tror jeg, er alment menneskeligt, siger Jakob Bjørn, der gennem sin kæreste og kvinder i hans omgangskreds er blevet bevidst om, at kvinder føler sig utrygge.

"Omfanget kom bag på mig"

Men omfanget af kvinders utryghed er kommet bag på flere. Blandt andre Nicholas Larsen, der bor på Vesterbro.

- Jeg vidste ikke, hvor meget det fylder for kvinder, at de er utrygge. Det med, at man ikke kan høre høj musik, når man er på vej hjem, det har jeg aldrig tænkt over, siger Nicholas Larsen.

- Min kæreste ringer til mig, når hun er på vej hjem fra byen. Tidligere har jeg haft det lidt sådan: "Skal vi snakke en halv time nu, jeg er lige i gang med noget", siger han.

Mænd er også utrygge

Debatten om kvinders utryghed er startet, efter at 33-årige Sarah Everard fra London blev bortført og dræbt, da hun gik alene på vej hjem fra sin veninde.

Og tal viser også, at danske kvinder generelt er mere utrygge end mænd. De årlige tryghedsundersøgelser viser typisk, at omkring 15 procent af de adspurgte kvinder og 10 procent af de adspurgte mænd frygter at blive udsat for kriminalitet.

Mænd er altså også utrygge. Det genkender de mænd også, som TV 2 har mødt.

- Jeg er vokset op i Ballerup, hvor der er bander. Der har jeg tænkt: "Bare de ikke siger noget eller taget fat i mig". Så jeg kan godt genkende utrygheden, siger Nicholas Larsen.

Afstemning

Er du overrasket over, hvor mange kvinder der føler sig utrygge?

Men utrygheden blandt mænd og kvinder er meget forskellig.

Det siger Anders Hede, der er forskningschef hos TrygFonden.

- Overfald er et sted, hvor der vitterligt er en kønsforskel, som betyder, at hvis kvinder møder en mand i en konfrontation, så er de oftest svagere, siger han til TV 2.

Gadebelysning og politifokus

Så er det nok, at mænd holder afstand til kvinder og følger deres veninder hjem for at komme problemet med utryghed til livs?

I Dansk Kvindesamfund mener forkvinde Helena Gleesborg Hansen, at bedre vejbelysning og mere politifokus kan være en del af løsningen. Men at det ikke kan stå alene.

Fire mænd om kvinders utryghed i aftentimerne

Nicholas Larsen

Nicholas Larsen

- Jeg vidste ikke, hvor meget det fylder for kvinder, at de er utrygge, før nu. Det med, at man ikke kan høre høj musik, når man er på vej hjem. Det har jeg aldrig tænkt over.

- Min kæreste ringer til mig, når hun er på vej hjem fra byen. Tidligere har jeg haft det lidt sådan ”skal vi snakke en halv time nu, jeg er lige i gang med noget”.

- Mænd kan også være utrygge. Jeg er vokset op i Ballerup, hvor der er bander. Der har jeg tænkt ”bare de ikke siger noget eller taget fat i mig”. Så jeg kan godt genkende utrygheden.

Foto: TV 2

Julius Eskesen

Julius Eskesen

- Min kæreste ringer altid til mig, når hun er på vej hjem fra byen, så jeg er bevidst om, at kvinder har følt sig utrygge. Jeg har også venner, hvis kærester er blevet forsøgt overfaldet.

- Jeg tror også, jeg holder rimelig afstand, når jeg er ude at gå om aftenen. Jeg føler ikke, jeg har skræmt nogle.

- Jeg vil 100 procent forsøge at sørge for, at der er trygt omkring mig.

Foto: TV 2

Brian Nielsen

Brian Nielsen

- Jeg hørte om det med kvinder i går: At de skruer ned for musikken og går over på den anden side ad gaden og sådan nogle ting, når det er mørkt.

- Nu hvor jeg tænker over det, så tror jeg, at tanken har strejfet mig, at jeg skulle tage hensyn. Hvis jeg har været ude at løbe en aften, og jeg set en kvinde, så har jeg taget hensyn. Det har jeg. Men det er egentlig ikke noget, jeg har tænkt særlig meget over tidligere.

Foto: TV 2

Jakob Bjørn

Jakob Bjørn

- Det er ikke nyt for mig, at kvinder føler sig utrygge. Det har jeg både hørt fra min kæreste og kvinder i min omgangskreds.

- Jeg er altid gået over på den anden side af fortovet eller gået langsommere, måske endda ringet til nogle, så jeg ikke har udstrålet, at jeg er farlig. Det tror jeg er alment menneskeligt, at man ikke vil være en, der puster til ilden. Måske skyldes det også, at jeg har hørt historier om ting, der er sket i nattelivet.

- Nogle gange kan jeg også selv føle mig utryg. Hvis jeg går steder, som er øde.

Foto: TV 2

- Vi skal snakke med kvinder om, hvordan føler vi os sikre, og mænd skal forstå, at de har et ansvar i forhold til at ændre den her adfærd, siger hun til DR.

Og det genkender kvinder, som TV 2 har talt med.

Marina Storgaard siger til TV 2, at hun føler sig tryg i København, fordi der netop er meget gadebelysning, og fordi der er mange mennesker.

Og så er det god stil, når mænd gør sig overvejelser og tænker over, hvad de gør, lyder det.

- For eksempel hvis en mand kan se, at en kvinde går foran ham, at han så ikke går hurtigt bagved hende, siger Christina Sølvsten til TV 2.