Kvinde fik blodprop efter vaccination - nu fortæller hendes søster om chokket

Det Europæiske Lægemiddelagentur konkluderer, at AstraZenecas vaccine er både effektiv og sikker.

Lone Brøndum vågnede med et sæt. Det var natten til tirsdag 9. marts, og hendes telefon ringede.

I den anden ende af røret var hendes niece. Lone Brøndums 57-årige søster havde fået en blodprop i hjertet.

- Min niece sagde: Nu skal du ikke blive bange, men mor har fået en blodprop i hjertet. Men så blev jeg jo bange. Først begyndte jeg at græde, og så begyndte mine ben at ryste, siger Lone Brøndum til TV 2.

Kom som et chok

Blodproppen kom som et chok for familien. Lone Brøndum beskriver sin søster som sund og rask. Hun ryger ikke, drikker ikke og cykler flere gange om ugen.

Derfor begyndte familien at undre sig over, om det kunne have noget at gøre med den vaccine mod coronavirus fra AstraZeneca, hun havde modtaget 15. februar i forbindelse med hendes job i sundhedssektoren.

- Man ved det jo ikke, men jeg tror, det har noget med vaccinen at gøre. Det bygger jeg på, at der kom flere og flere sager frem i løbet af sidste uge, siger Lone Brøndum.

En del af statistikken

Efter at AstraZeneca-vaccinen torsdag 11. marts blev sat på pause i Danmark, anmeldte lægerne søsterens blodprop i hjertet som en mulig bivirkning ved vaccinationen. TV 2 har set dokumentation for lægernes indberetning.

Det Europæiske Lægemiddelagentur konkluderede torsdag, at AstraZenecas vaccine er både effektiv og sikker.

Agenturet kan dog fortsat ikke definitivt udelukke en forbindelse mellem blodpropper og vaccinen.

Derfor vil der nu blive igangsat yderligere undersøgelser af, om der er en sammenhæng.

Norske læger finder sammenhæng

Torsdag annoncerede en gruppe norske eksperter, at de mener at have fundet en sammenhæng mellem coronavaccinen fra AstraZeneca og en sjælden reaktion i immunsystemet.

De norske eksperter har undersøgt tre norske patienter, der udviklede en kombination af blodpropper og et lavt antal blodplader, efter de blev vaccineret med AstraZenecas coronavaccine.

Og deres konklusion er klar.

- Vi har årsagen. Og der er ingen andre ting end vaccinen, der kan forklare, at vi har fået den immunreaktion, sagde Pål Andre Holme, der er overlæge og professor ved Rikshospitalet i Oslo.

AstraZeneca selv opfordrer dog danskerne til at have ro i maven.

- Vaccinen er veltestet og godkendt og er blevet givet til millioner af mennesker verden over. Det er en effektiv vaccine, sagde Andreas Heddini, der er medicinsk chef for Norden, til TV 2 onsdag.

Dødsfald i Danmark

Indtil videre er lige over 140.000 danskere vaccineret med vaccinen fra AstraZeneca.

Men det blev der sat en midlertidig stopper for for knap en uge siden, efter indberetninger af alvorlige tilfælde med blodpropper i flere europæiske lande.

En af indberetningerne var et dødsfald i Danmark: En 60-årig kvinde, der døde en uge efter at have modtaget vaccinen.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen havde den danske kvinde et lavt antal blodplader, blodpropper i små og store kar samt blødning. Lige netop den blanding er højst usædvanlig.

EMA fastholder dog, at "fordelene ved AstraZenecas vaccine stadig opvejer risici".

Men trods det vokser listen af lande i Europa og resten af verden, der den seneste uge har suspenderet brugen af vaccinen fra AstraZeneca.

Sundhedsstyrelsen vil sammen med Lægemiddelstyrelsen lave en ny vurdering i uge 12. AstraZenecas vaccine er dog ikke fravalgt, men sat på pause, understreger de.

Den 14 dage lange pauser gælder både personer, der stod til at få deres første stik, og personer som står i kø til stik nummer to.

Oplevelsen har sat sig fast

I dag er Lone Brøndums søster ved at være ovenpå igen. TV 2 har været i kontakt med hende, og hun ønsker ikke at medvirke. Oplevelsen har sat sig i hele familien.

- Efter omstændighederne har hun det godt. Også psykisk. Hun er sej, fordi hun holder humøret oppe. Men man bliver så opmærksom på kroppens signaler. Vi andre begynder sgu også at mærke efter. Der skal ikke så meget til, siger Lone Brøndum.