Coronavirus

Folketingets partier er enige om yderligere genåbning fra på mandag

Forsamlingsloftet hæves, og elever i Region Hovedstaden kan komme tilbage i skole.

En yderligere genåbning af Danmark er i gang på trods af stor uenighed om tempoet blandt politikerne.

Torsdag aften er regeringen og de øvrige partier i Folketinget blevet enige om en række lempelser af restriktionerne fra mandag 22. marts.

Her er, hvad partierne er blevet enige om:

  • Afgangselever i grundskoler samt på ungdoms- og voksenuddannelser i Region Hovedstaden kan komme tilbage på skolebænken igen. Det bliver efter samme testmodel som i resten af landet.
  • Der gives mulighed for fuld genåbning og fuldt fremmøde for elever, der skal deltage i certifikatfag og for elever i skolepraktik i hele landet.
  • Forsamlingsloftet hæves fra fem til ti personer udendørs. Sundhedsmyndighedernes anbefaler fortsat, at man kun mødes fem personer indendørs.
  • Forsamlingsloftet hæves for udendørs idræt-, fritids- og foreningsaktiviteter i organiseret regi fra 25 til 50 personer.
  • Der åbnes for udendørs gudstjenester med videre med op til 50 personer. Dette ændrer ikke på de gældende regler for indendørs gudstjenester med videre.

Venstre ikke helt tilfreds med forhandlinger

Oppositionspartiet Venstre har gentagne gange talt for, at en større del af erhvervslivet - heriblandt de liberale erhverv og storcentrene - kunne få mulighed for at åbne. Så selvom partiet er med i denne aftale, modsat den sidste, så var der ikke lutter glæde hos partilederen Jakob Ellemann-Jensen.

- Udgangspunktet fra regeringen og støttepartierne var, at der ikke skulle åbnes mere før påske. Jeg havde håbet på, at flere fik lov at vende tilbage til deres skole, at de liberale erhverv kunne åbne, og storcentrene kunne åbne. Men det var der ikke flertal for. Det her var, hvad vi kunne komme igennem med, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Forsamlingsloftet hæves, og elever i Region Hovedstaden kan komme tilbage i skole. Video: Albert Schmidt Møller

Omvendt positiv var Radikale Venstres Sofie Carsten Nielsen, der var glad for, at partierne nåede til enighed om en aftale, selvom forhandlingerne om den langsigtede genåbningsplan ikke er færdige endnu.

- Vi mødes mandag og laver en mere langsigtet aftale, siger Sofie Carsten Nielsen, formand for Radikale Venstre, efter hun er kommet ud fra forhandlingslokalet.

Hos Liberal Alliance er finansordfører Ole Birk Olesen bare glad for, at de røde (partier red.) har vist "storsind" og lader danskerne spille en fodboldkamp udendørs igen.

Ifølge ham er dagens aftale en lille generalprøve på "den store genåbning 6. april", lyder det.

- Tallene i dag er ikke særligt alarmerende, så efterhånden mister man tiltroen til, at myndighederne ikke vurderer rigtigt. De vurderer ekstremt forsigtigt - og også for forsigtigt, siger Ole Birk Olesen.

Statsministeren håber på en bred aftale

Mandag skal partierne forhandle om den videre genåbning af landet efter påske. Og statsministeren håber på en bred aftale.

- Der er mange partier, der vil meget mere også nu, og her har vi forsøgt at finde et balancepunkt, siger statsministeren.

Giver det mening at bruge SSIs beregninger, der tidligere har vist sig at være alt for pessimistiske?

- Vi er inden for det interval, eksperterne forudså, men vi er bare i den gode ende. Jeg ved godt, at mange er trætte af situationen og restriktionerne, men vi gør meget for at undgå at putte andre i fare, og vi er gode til at lade os teste. Men vi skal passe på, at vi ikke slipper nu, fordi risikoen er der stadig, siger Mette Frederiksen.

Når tingene går godt, er der mulighed for at åbne mere op end forventet, som det er sket torsdag aften.