Coronavirus

Efterskoleelev testet falsk positiv tre gange i træk

Mor er bekymret for, om den misvisende opgørelse over smittetilfælde bruges i forhandlinger om genåbning. Det afviser SSI.

Det var en glædens dag, da Inger Bechs teenagesøn Magnus fik lov til at komme tilbage på efterskole i sidste uge.

Men en simpel næsepodning skulle vise sig at vende glæde til frustration.

Som led i genåbningen skal efterskoleelever screenes for coronavirus med lyntests to gange om ugen. Magnus Bech er ikke én, ikke to, men hele tre gange blevet testet positiv med antigen-testen, hvorefter han er blevet testet negativ med den mere sikre pcr-test.

Ved anden falsk positive test fik Inger Bech at vide fra den lokale smitteopsporingsenhed, at familien skulle ringe til Statens Serum Institut (SSI) og manuelt få slettet coronaprøven fra opgørelserne.

- Hvem er det, der følger op og får det gjort? Nu ved jeg ikke engang, om han tæller med som tre positive, én positiv eller én negativ, som han jo er, siger Inger Bech.

Inger Bechs bekymring er ikke ubegrundet. Også sundhedsfaglige eksperter mener, at opgørelserne over de daglige smittetilfælde er "misvisende".

Model er "noget rod"

Til Jyllands-Posten har professor ved Institut for Immunitet og Mikrobiologi på Københavns Universitet, Jan Pravsgaard, ligefrem kaldt modellen for "noget rod".

Også professor i eksperimentel virologi, Allan Randrup Thomsen, mener, der er risici forbundet med SSI's nuværende opgørelse:

- Jeg var en af dem, der gerne ville have SSI til at samle tallene. Det, indrømmer jeg, var en fejl. Nu vil jeg gerne have, at SSI opgiver det på den gamle måde og i stedet udgiver antigendata for sig selv, siger han til TV 2.

SSI har torsdag erkendt, at den nuværende opgørelsesmetode, hvor positive testresultater fra både pcr-test og lyntest lægges sammen, er uholdbar.

Instituttets faglige direktør Tyra Grove Krause anslår over for TV 2, at der er talt en betragtelig del falsk positive prøver med i opgørelserne de seneste uger.

- Her i løbet af de sidste 14 dage er det mellem 50 og 125 tilfælde af disse falsk positive tests, der er lagt oveni, siger hun.

Dermed må det også formodes, at Magnus Bechs falsk positive prøvesvar fra efterskolen indgår i den officielle statistik over daglige smittede.

Og det gør hans mor bekymret.

- Det bekymrer mig, hvis de falsk positive tests tæller med i statistikken, hvis det er på det grundlag, at vi lukker landet ned, siger hun med henvisning til, at hvis smittetallene reelt er lavere, så kunne Danmark måske være længere i genåbningen.

SSI: Misvisende tal bruges ikke i forhandlinger

Det er Statens Serum Institut, der udarbejder de beregninger, som regeringen og resten af Folketingets partier bruger i forhandlingerne om en yderligere genåbning.

Men de i øjeblikket misvisende smittetal er ikke en del af det datagrundlag, som politikerne forhandler ud fra, forsikrer Tyra Grove Krause.

- Det er udelukkende beregninger lavet på baggrund af pcr-test, siger hun til TV 2.

Kontakttallet opgøres ligeledes også kun ud fra positive pcr-testsvar og er derfor stadig en "rigtig god måling af vores epidemiudvikling", understreger Tyra Grove Krause.

786 danskere er torsdag testet positive for coronavirus, viser de daglige tal fra Statens Serum Institut.

De bekræftede tilfælde er taget blandt i alt 304.412 prøver, der både stammer fra offentlige og private testudbydere af pcr-test og lyntest.

SSI har torsdag meddelt, at instituttet inden for den næste uge vil ændre i opgørelsen, så positive testresultater fra pcr-test og de private lyntest adskilles.