Samfund

Danske kvinder er utrygge: - Jeg har flere gange oplevet at blive råbt efter

Ifølge den nyeste tryghedsmåling frygter omkring 15 procent kvinder at blive udsat for kriminalitet.

En mobiltelefon klar til at ringe 112 og nøglerne knyttet i hånden, hvis der er brug for selvforsvar.

Flere kvinder fortæller, at de føler sig utrygge, når de færdes alene om aftenen og natten.

- Jeg tager aldrig S-toget, fordi jeg undgår stationer, når det er mørkt. Jeg tænker aldrig over det, når det er lyst, men jeg er meget aware efter klokken 22.00, siger Christine Sølvsten, der har mødt TV 2 ved Amager Fælled i København.

Hun arbejder som sygeplejerske og har derfor skiftende arbejdstider. De dage hvor hun skal møde meget sent eller meget tidligt, tager hun bussen og skriver gerne med veninder eller ringer til sin kæreste, når hun går fra busstoppestedet og til sit arbejde.

Og hun er langt fra den eneste. Blandt de kvinder som TV 2 har talt med, fortæller størstedelen, at de synes, det er ubehageligt at være alene ude, når det er mørkt.

- Jeg er helt bestemt utryg, selv i dagslys kan jeg føle mig utryg. Jeg har ikke lyst til at tage med metro eller taxa, når det er mørkt, så vil jeg hellere gå. Der er er mange mænd med metroen, og der er ingen forbindelse (på telefonen, red.), siger Maja Bech.

Hun fortæller, at hendes frygt skyldes mange ubehagelige oplevelser.

- Jeg har flere gange oplevet at blive råbt efter eller ikke at få respekteret mine grænser. Jeg har ikke en eneste veninde, der ikke har oplevet en eller anden form for overgreb eller forsøg på det, siger hun.

Drab på 33-årig brite

At kvinder føler sig utrygge, er blevet debatteret den seneste uge, efter 33-årige Sarah Everard blev bortført og dræbt på vej hjem fra sin veninde i London.

Siden har hashtaggene #SarahEverard, #TextMeWhenYouGetHome og #ReclaimTheStreets spredt sig i både Storbritannien og resten af verden, og flere tusinde kvinder har delt personlige historier om, hvordan de føler sig utrygge, når de går alene.

- Jeg skruer ned for mine høretelefoner og er ekstra opmærksom på mine omgivelser. Hvis der er en gruppe mennesker forud, kan jeg også finde på at skifte fortov, siger Sara Alberte Bech til TV 2.

Overfald giver kønsforskel

Ifølge den nyeste tryghedsmåling frygter omkring 15 procent af kvinder at blive udsat for kriminalitet. Blandt mænd er tallet 10 procent.

Og der er én helt bestemt grund til, at særligt kvinder føler sig utrygge.

Afstemning

Har du følt sig utryg, når du har gået alene hjem om aftenen?

- Det er et sted, hvor der vitterligt er en kønsforskel, som betyder, at hvis kvinder møder en mand i en konfrontation, så er de oftest svagere. Det skaber en betragtelig ulighed, siger Anders Hede, der er forskningschef hos TrygFonden.

- Jeg undgår Amager Fælled

For Anita Falslund, som TV 2 møder ved Amager Fælled, betyder utrygheden, at hun går med sine nøgler knyttet i hånden klar til selvforsvar og cykler hurtigere, når det er mørkt.

- Tanken om, at der hopper en mand ud ad busken, hvis jeg går alene i mørket, kan godt strejfe mig. Jeg undgår for eksempel Amager Fælled, siger hun.

Hun fortæller også, at hun to gange har haft indbrud i sin klinik. Begge gange om aftenen.

- Det gør, at jeg tænker over, om det er utrygt at være der, når det er mørkt.

"Fulde og liderlige" mænd

Men er frygten velbegrundet? Tal fra Justitsministeriet viser, at 1,2 procent af befolkningen – svarende til mellem 45.000 og 62.000 personer i alderen 16-74 år – har været udsat for seksuelle krænkelser det seneste år.

- Det er jo mange i det lange løb, hvis der er til mellem 45.000 og 62.000, der hvert år bliver udsat for krænkelser, siger Anders Hede.

Seks kvinder om utryghed i aftentimerne

Maja Bech

Maja Bech

- Jeg er helt bestemt utryg. Selv i dagslys kan jeg føle mig utryg. Jeg har ikke lyst til at tage med metro eller taxa, så vil jeg hellere gå. Der er er mange mænd med metroen, og der er ingen forbindelse.

- At jeg er utryg, skyldes mange ubehagelige oplevelser. Både i København og Paris. Her i København har det mest været folk, der har råbt efter mig eller ikke har respekteret, når jeg har sagt fra. Jeg har ikke én eneste veninde, der ikke har oplevet en eller anden form for overgreb eller forsøg på det. Mine veninder og jeg skriver eller ringer også altid til hinanden, for at høre, om vi er kommet godt hjem, og så sover vi tit sammen.

- Jeg har en peberspray, som jeg købte i Paris. Den har jeg med mig, når det er mørkt. Måske er det en falsk tryghed, det ved jeg ikke.

Foto: TV 2

Marina Storgaard

Marina Storgaard

- Jeg har boet i Danmark i 23 år, og jeg føler mig ikke utryg, og jeg har heller aldrig oplevet noget ubehageligt, når jeg har gået alene. Jeg tror også, det er, fordi her er masser af gadelamper og mennesker.

- Der er måske nogle situationer, hvor man bør være mere opmærksom, og jeg ved ikke, om min opførsel er optimal. Jeg kan også mærke, at jeg tager min opførsel i Danmark med til udlandet, hvor jeg også er tryg og bevæger mig, hvor jeg har lyst. Men det kan man ikke i alle lande.

- Jeg er vokset op i Ukraine. Der er jeg normalt også tryg, men der er nogle steder, jeg undgår, når det er mørkt. Mest fordi der slet ikke er gadebelysning

Foto: TV 2

Anita Falslund

Anita Falslund

- Jeg har lige haft indbrud i min klinik to gange. Begge gange var om aftenen. Det gør, at jeg tænker over, om det er utrygt at være der, når det er mørkt. Men jeg er som regel tryg.

- Tanken om, at der hopper en mand ud ad busken, hvis jeg går alene i mørket, kan godt strejfe mig. Jeg undgår for eksempel Amager Fælled. Og jeg har også gået med nøglen i hånden nede i lommen og cyklet hurtigere end normalt.

- Det er ikke, fordi jeg har oplevet noget, men jeg synes, man hører om farer og ser det i tv.

Foto: TV 2

Christine Sølvsten

Christine Sølvsten

- Jeg arbejder som sygeplejerske og har både natte- og aftenarbejde. Jeg tager bevidst bussen, når jeg skal hjem eller på arbejde i de sene aftentimer. Jeg tager aldrig S-toget, fordi jeg ikke bryder mig om S-togs-stationer. Men det tænker jeg aldrig over det, når det er lyst. Jeg er generelt mere aware efter klokken 22.00.

- Jeg skriver gerne med nogle eller ringer til min kæreste, når jeg går fra busstoppestedet og til arbejde, og jeg gør mig flere overvejelser, hvis der går nogle foran mig. Så venter jeg lidt eller går langsomt, så de ikke føler sig truet.

- Jeg synes, det er god stil, når mænd gør sig overvejelser og tænker over, hvad de gør. Hvis mænd kan se, at en kvinde går foran, at de så ikke går hurtigt om bagved.

Foto: TV 2

Sara Alberte Bech

Sara Alberte Bech

- Som barn bliver man fortalt, at man skal passe på. Jeg kan huske, at vi fik at vide, at vi skulle følge hinanden hjem, da jeg gik i 10. klasse.

- Jeg er vokset op på Amager ved Lergravsparken. Det er pænere nu, men det har det ikke altid været, og jeg har følt mig utryg, når jeg har været dér alene om aftenen.

- Når jeg kan mærke følelsen af utryghed, skruer jeg ned for mine høretelefoner og er ekstra opmærksom på mine omgivelser. Hvis der er en gruppe mennesker forud, kan jeg også finde på at skifte fortov.

- Jeg tror også, der er mange piger, der har oplevet at blive råbt ad. I sidste uge var der nogle, der råbte ”hej smukke” efter mig. Det er sådan nogle ting, der sætter sig, og det er også mere ubehageligt, hvis det sker, når det er mørkt.

Foto: TV 2

Karin Heurlin

Karin Heurlin

- Helt naivt er jeg ikke utryg, men jeg er også vokset op langt ude på landet, hvor der er bælgravende mørkt. Jeg går nok halvnaivt rundt uden at være bange. Til gengæld er jeg bange for alt muligt andet.

- Men jeg har en 13-årige datter, og der kan jeg mærke, at jeg får den angst for at hun skal gå alene. Det har den her sag (om Sarah Everard, red.) også fået mig til at tænke på.

Foto: TV 2

Han peger på, at særligt nattelivet er et sted, hvor kvinder oplever at blive udsat for tilnærmelser fra mænd, der er "fulde og liderlige".

- De tænker ikke deres handlinger igennem, og her er der noget, der kan gå galt, siger han.

Men typen af drab, som Sarah Everard er blevet udsat for, er til gengæld meget sjælden.

Den type drab er der mellem en til to af om året herhjemme. Det er forholdsvis sjældent.

- Langt de fleste kvinder bliver slået ihjel i hjemmet, hvor de er partnere eller ekspartnere til en gerningsmand, siger retsmediciner Asser Hedegård Thomsen, der har kortlagt danske drab, til DR.