Coronavirus

Flere hundredetusinder ryger bagerst i køen med ny vaccineplan: - Det er en mavepuster af dimensioner

Mathilde Langballe var en af 200.000 danskere i gruppe 10, der med et pennestrøg blev fjernet fra vaccinationskalenderen.

Deres verden skrumper, i takt med at resten af Danmark genåbner.

Det er scenariet for de mange tusinde unge og voksne danskere med kroniske sygdomme, der nu er røget bagerst i køen i den danske vaccinekalender.

For onsdag offentliggjorde Sundhedsstyrelsen en opdateret version af vaccinekalenderen, hvor de sidste tre målgrupper, 10, 11 og 12, er erstattet med én stor gruppe.

Den store, sidste vaccinegruppe er inddelt efter alder. Derfor er de 200.000 unge danskere, der lider af en sygdom, der sætter dem i særlig risiko for et alvorligt covid-19-forløb, røget langt tilbage i køen.

En af dem af Mathilde Langballe, der er 28 år og arbejder som jurist i Aarhus.

- Det er som om, man er blevet bedt om at løbe et maraton, og lige før målstregen flytter de den, siger hun.

- Det er en mavepuster af dimensioner.

Bookingbøvl og øget risiko for ældre

Beslutningen om at ændre på vaccinationsrækkefølgen har været undervejs i et par uger.

I begyndelsen af marts opfordrede Danske Regioner til, at man skrottede den oprindelige plan og vaccinerede efter alder, fordi det var mere simpelt. Der var for meget bøvl med bookingerne og udvælgelsen af de patienter, der er i øget risiko, lød argumentet.

Også statsminister Mette Frederiksen (S) luftede, at man ville ændre i rækkefølgen, fordi "65 er sat for højt, når vi kigger på, hvem der er i risiko for indlæggelse og mere alvorlig sygdom".

Det var samme argument, som Sundhedsstyrelsen onsdag brugte i forbindelse med den forandrede rækkefølge: Jo ældre man er, jo mere udsat er man.

- Da høj alder er en væsentlig selvstændig risikofaktor for at blive alvorligt syg med covid-19, er det afgørende, at vaccinationsindsatsen lægges om nu, sådan at alder bliver udslagsgivende for, hvornår man får tilbud om vaccination, skriver Sundhedsstyrelsen.

Overlæge og enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Bolette Søgaard, anerkender over for Ritzau, at den ændrede vaccineplan kan være hård for nogle grupper.

- Det er klart, at for nogle vil to måneder være lang tid, siger hun.

Unge kronisk syge holder vejret

Så sent som tirsdag aften forventede Mathilde Langballe at få sit første stik i april. Nu viser vaccinekalenderen, at hun skal vente til juni eller juli.

Hun har rygsøjlegigt og flere andre inflammatoriske sygdomme, hvor kroppen angriber sig selv, og hun tager derfor immunforsvarsdæmpende medicin, der gør hende ekstra sårbar over for coronavirus.

Sammen med flere hundredetusinder danskere var hun derfor en del af gruppe 10. Men med et pennestrøg blev denne gruppe fjernet fra vaccinationskalenderen.

Så mens Mathilde Langballe og de omkring 200.000 andre fortsat skal passe på, er det planen, at resten af Danmark begynder at genåbne.

Det betyder, at hendes kolleger vender tilbage til arbejdet, og hendes venner og familier begynder at se flere mennesker i hverdagen. Og hvad betyder det for Mathilde Langballes verden?

De tanker kværner netop nu rundt i hendes hoved.

- Jeg har holdt vejret gennem coronapandemien og haft en kamp med bekymringer. Der skal jo ikke meget til at vippe mig af pinden med små infektioner, siger hun.

- Vaccinen kan redde mit liv

De samme tanker har Laura Kirstine Svangård, der er 21 år og har svær atypisk astma.

- Jeg er meget ked af det. Jeg er selvfølgelig glad på de andres vegne, over at de skal vaccineres. Men hvad med mig og mit liv?, siger hun til TV 2.

- Vaccinen kan give mig mit liv tilbage - og redde mig fra at dø.

Med hendes medtagne lunger er hun i farezonen for et alvorligt sygdomsforløb og kan i yderste konsekvens ende i respirator eller dø.

Laura Kristine Svangård er derfor bange for, at et genåbnet Danmark kommer til at ske uden hende.

- Vi er så mange, der bliver tabt. Skal jeg endnu en gang gemme mig derhjemme, mens Danmark åbner op for alle andre? Skal jeg endnu en gang gå glip af festen?, siger hun.

Patientforening er "dybt skuffet"

Den nye plan møder kritik fra flere sider. Blandt andet har Danske Patienter og Danske Handicaporganisationer frarådet ændringen i vaccineplanen med henvisning til, at det ville svigte yngre med kronisk sygdom.

At den alligevel er blevet ændret, kalder Claus Richter, der er direktør i Diabetesforeningen, for "dybt skuffende". Han er bekymret for, at den forlængede ventetid kan påvirke de yngre udsattes tillid til systemet.

- Det kommer til at give store frustrationer og bekymring hos dem, der forventede, at myndighederne ville tage hensyn til deres kroniske sygdom og øgede risiko. Det rokker ved tilliden, og det er problematisk, siger Claus Richter.

Det samme mener Mathilde Langballe.

- Det er uforsvarligt over for kronisk syge mennesker, som risikerer at få et rigtigt alvorligt forløb, siger hun.

- Der er så mange tusinder, der bliver ramt af det her. Det er ikke bare en håndfuld mennesker, der ryger ned gennem sprækkerne.