Coronavirus

Eksperter tror stadig på AstraZeneca: Corona er meget værre

Andre gængse former for medicin har risici, som vi accepterer, lyder det fra en professor og en overlæge. Begge tror fortsat på AstraZeneca.

Det er en fornuftig beslutning at suspendere brugen af AstraZeneca-vaccinen midlertidigt. Men stort set al medicin har bivirkninger, og i sidste ende er det en vurdering af, om gevinsten er større end eventuelle bivirkninger.

Det fortæller professor i klinisk farmakologi ved Syddansk Universitet Anton Pottegård til TV 2, efter at Sverige tirsdag som det seneste land har suspenderet brugen af AstraZenecas vaccine, efter at der er rapporteret tilfælde af blodpropper i EU-lande.

- Der er kun én slags medicin, som ikke har bivirkninger, og det er uvirksom medicin, siger han.

- Det er ikke formålet at skaffe bivirkningsfri medicin. Formålet er at holde styr på og følge, om der er større gevinster ved at bruge behandlingen, end der er ulemper.

P-piller giver også risiko for blodpropper

Forskningschef i Hjerteforeningen og overlæge på Gentofte Hospital, Gunnar Gislason, er enig i den vurdering.

Han påpeger, at flere typer gængs medicin har en risiko. Eksempelvis p-piller, hvor en af risikofaktorerne er blodpropper.

- Det accepterer vi, fordi vi ved, at den gavnlige effekt om at forhindre uønsket graviditet, overstiger den lille risiko, der er, siger Gunnar Gislason.

Det samme gør sig gældende for hormonbehandling til kvinder i overgangsalderen og blodfortyndende medicin.

Samtidig mener både Gunnar Gislason og Anton Pottegård, at det er vigtigt at tage debatten om vaccinen.

- Ingen medicin er bivirkningsfri – der er altid nogle sjældne risici, som man måske ikke forventer. Vi skal være meget transparente og åbne. Det er afgørende, at befolkningen bliver en del af diskussionen, siger Gunnar Gislason, som dog samtidig advarer mod skræmmescenarier og panik.

Meget lille risiko

For selvom det er potentielt alvorlige bivirkninger, som undersøges, tyder alt på, det drejer sig om en promilledel af de millioner af mennesker, som har modtaget AstraZeneca.

Derfor kunne Danmark lige så vel have fortsat med vaccinen, som eksempelvis Storbritannien har gjort. En britisk BBC-journalist ved navn Tom Horigan har taget bestik af situationen på Twitter. Her skriver han, at antallet af personer i Storbritannien og EU, som har modtaget AstraZeneca-vaccinen har rundet 17 millioner, mens antallet af blodpropper til og med 8. marts var på 37.

Dermed er risikoniveauet 0,0002 procent.

Frem til 10. marts var der indrapporteret 30 tilfælde af mulige blodpropper til det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), der nu undersøger sagerne. Næsten fem millioner var i samme tidsrum blevet vaccineret med vaccinen i det område, EMA dækker. Det ventes, at EMA kommer med en konklusion torsdag.

Corona er meget værre

I Tyskland, hvor man mandag suspenderede brugen af AstraZeneca, opfordrer epidemiolog Dirk Brockmann fra Robert Koch-instituttet folk til at huske at kigge på det samlede billede, når de vurderer risikoen ved at lade sig vaccinere.

Ifølge ham giver det mening at præcisere den relative risiko over for befolkningen. Han siger, at omkring 1000 ud af en million coronasmittede er døde, mens blot én per hver million AstraZeneca-vaccinerede er død.

- I risikogrupperne er risikoen for at dø af coronavirus endda endnu højere. Det betyder, at det formentlig er 100.000 gange mere sandsynligt at dø af coronavirus end af AstraZeneca-vaccinen, siger Dirk Brockmann.

Men ud fra et forsigtighedsprincip er den danske beslutning god, lyder det fra både overlægen og professoren.

Kan skade genåbningen

Både Anton Pottegård og Gunnar Gislason forventer, at vaccinationerne med AstraZeneca bliver genoptaget, når EMA har gennemført deres undersøgelser.

Men det, at vaccinen har været sat på pause, kan vise sig at få konsekvenser. Det kan nemlig sætte hele vaccineudrulningen tilbage og dermed forsinke genåbningen af samfundet.

Og så puster til det til vaccineskepsisen:

- Det bliver svært at få genoprettet tiltroen til vaccinen. Det bliver jeg bekymret for, siger Gunnar Gislason.