Coronavirus

Der er intet at frygte ved vores vaccine, siger AstraZeneca

Den store vaccineproducent fastholder, at deres vaccine er "veltestet og godkendt".

Med den viden, vi har i dag, er der intet at frygte ved AstraZeneca-vaccinen.

Det siger Andreas Heddini, der er AstraZenecas medicinske chef for Norden, til TV 2, efter indberetninger i flere lande om blodpropper, der bekymrede sundhedsmyndighederne.

- Det er meget alvorligt, og selvfølgelig skal vi undersøge det, siger Andreas Heddini.

- Men for det første er der ikke bevist en sammenhæng, og for det andet er det meget, meget usædvanligt, det der er sket.

Vaccinen er veltestet - og godkendt

Den seneste uge har en stribe lande i Europa og resten af verden trukket i bremsen for brugen af AstraZenecas vaccine.

En af indberetningerne om blodpropper drejer sig om en 60-årig kvindes død i Danmark.

Og som man har set det i for eksempel Norge, havde hun et "usædvanligt sygdomsbillede" med et lavt antal blodplader, blodpropper i små og store kar samt blødninger.

I disse dage er det europæiske lægemiddelagentur (EMA) i gang med at granske, om de indberettede blodpropper er en bivirkning ved vaccinen fra AstraZeneca. De resultater ventes torsdag.

Men indtil da fastholder EMA, at fordelene ved vaccinen er større end de risici, der eventuelt er forbundet med den.

Det samme mener AstraZenecas medicinske chef for Norden.

- Vi respekterer og forstår den beslutning, som forskellige landes sundhedsmyndigheder har taget, for vaccinesikkerhed har højeste prioritet, siger han.

- Men vaccinen er veltestet og godkendt og er blevet givet til millioner af mennesker verden over. Det er en effektiv vaccine.

Afviser problemer med sending

Der er mistanke om, at det drejede sig om én bestemt sending vacciner.

Den mistanke stammede fra Østrig, hvor en kvinde i starten af marts døde af en blodprop, efter hun var blevet vaccineret med AstraZenecas vaccine.

Her reagerede myndighederne ved at standse vaccinationen med doser fra en særlig sending. Men Andreas Heddini afviser, at der var problemer.

- Vi har undersøgt den sending og kan ikke finde nogen fejl på den, siger han.

Samler man informationer om, hvor blodpropperne er sket, stammer vaccinerne fra flere end den ene sending, påpeger Andreas Heddini samtidig.

I Danmark er brugen af AstraZeneca-vaccinen sat på pause til uge 12.

Indtil da har den danske lægemiddelstyrelse i samarbejde med EMA og de andre lægemiddelmyndigheder i EU iværksat en undersøgelse af AstraZeneca-vaccinen.

AstraZeneca har hele tiden anbefalet brugen af deres vaccine. Det understregede vaccineproducentens cheflæge mandag.

- Omkring 17 millioner mennesker i EU og Storbritannien har nu fået vores vaccine, og antallet af indberettede blodpropper i denne gruppe er lavere end de hundredevis af tilfælde, man ellers forventer at se i befolkningen generelt, sagde Ann Taylor ifølge BBC.